transmitere parti sociale

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
hanibal

transmitere parti sociale

Post by hanibal » 01 Aug 2007, 21:39

Se da o societae comerciala cu trei asociati. Unul din ei are 40% ceilalti doi au cite 30%. La un moment dat intre asociatul cu 40% si un tert se incheie un contract de cesiune a tuturor celor 40% din partile sociale.
Dupa aceasta cesiune tertul se crede asociat si se apuca sa faca investitii in societate destul de substantiale. Dupa ce termina investitiile vine unul din cei doi asociati si il pofteste sa plece pt. ca el nu are nicio treaba in firma aia.
Intr-adevar contractul acela de cesiune de parti sociale este nul deoarece Legea 31 arata clar situatiile in care un asociat se poate retrage din societate, iar un contract de cesiune a doar 39% din partile sociale nu ar tine pt. ca trebuie aprobat de 2/3 din asociati.
Intrebarea este daca mai poate sa faca ceva tertul pentru a fi asociat, avind in vedere ca cei doi cu 30% nu-l vor. Daca nu merge asa atunci poate sa-si recupereze cumva investitia?
Cel cu 40% de la care a cesionat, cica, partile sociale este deja in faliment....
Ar merge o acvtiune intemeiata pe inbogatirea fara just temei indreptata impotriva societatii comerciale de catre tert?
Zic ca da...sau nu? :?:

agenda

Post by agenda » 01 Aug 2007, 21:42

inteleg ca nu s-a semnat act aditional si ca cesiunea nu a fost inregistrata la Registrul comertului.
in ce constau investitiile?

hanibal

Post by hanibal » 01 Aug 2007, 22:01

Investitii de 4 miliarde constind in transformarea unui spatiu in restaurant.
Cit despre contract nu a fost operat la ORC... nici nu putea fi... :-?

agenda

Post by agenda » 01 Aug 2007, 22:05

oricum la ora asta nu mai gandesc si din cand in cand ma uit pe forum si vad MATRIMONIALE dar in orice caz ma gandeam la un contract de imprumut intre "asociat" si societate.
subconstientul meu cauta solutiile simple dar de...... daca era asa presupun ca nu ai fi scris..... :-P

hanibal

Post by hanibal » 01 Aug 2007, 22:26

:floare: oricum mersi pt. promptitudine... :cafea:

agenda

Post by agenda » 01 Aug 2007, 22:45

se pare ca intradevar nu ai pentru ce! :-D :-D :-D

dar "asociatul asta" la investitia depusa, vrei sa-mi spui ca nu a fost asistat de catre avocat in cadrul acestei "tranzactii"?
Ca el nici macar nu a verificat societatea? ca nu a discutat cu restul asociatilor care insa au acceptat investitia efectuata de acesta in nume propriu? nu mai inteleg nimic!
iar 40% a decis de capul lui sa incalce dispozitiile actului constitutiv si ale legii?
contractul pt renovare cu cine s-a incheiat? cu societatea? si cine a semnat pt societate?
ceva nu se leaga!
:roll:

hanibal

Post by hanibal » 02 Aug 2007, 13:54

Asa ceva nu se vede decit in desene animate...
Oamenii astia cind vin la mine imi spun niste pozne de te crucesti...iar eu trebuie sa vin cu solutia...
Exact ce spuneam, cel cu 40% le da toate partile sociale, iar ai mei clienti fara a incerca in prealabil sa insc rie la ORC caliatea lor de asociati (macar atunci ar fi aflat ca de fapt nu sunt asociati) se apuca si investesc banii. Fara nici un alt act decit contractul de cesiune de parti sociale...
Chiar se poate intimpla si asa ceva...

kinga

Post by kinga » 02 Aug 2007, 14:48

hmmm
Hanibal, citind speta , io zac ca... contractul de cesiune de parti sociale a produs efecte doar intre partile contractante.
Prin urmare, al tau omulet ar trebuii sa se indrepte impotriva cedentului.

Alta solutie nu prea vad....

hanibal

Post by hanibal » 02 Aug 2007, 17:30

asta e trist... speram ca ma puteti ajuta cu ceva chichite...
Cireasa de pe tort este ca cedentul este deja in...faliment, si Kinga...e la voi prin Mures... :-D
Ca-n desene animate, nu? :-D

kinga

Post by kinga » 02 Aug 2007, 19:39

pfuii....
chiar ca e de rau...
e de comaaaaaaaaaaa....
sigur ca este in faliment????

agenda

Post by agenda » 02 Aug 2007, 19:57

da e de rau dar transformarea unui spatiu in restaurant presupune anumite demersuri, obtinerea unor autorizatii, acorduri ... pe numele societatii....... :mrgreen:
ideea este ca poate doar poate, acest "asociat" a crezut ca poate este si "administrator" :-D semnand poate ceva acte in numele societatii, folosind stampila........... care poate au fost confirmate cumva de restul asociatilor.....

kinga

Post by kinga » 02 Aug 2007, 20:11

Agenda... nu e chiar asa de simplu..
Contractul de cesiune de parti sociale produce efecte intre partile contractante...
eu am obligatia sa-ti transfer partile sociale... tu .. show me de money...
acu.. tu mi-ai dat banii, dar eu nu am transferat dreptul de proprietate .
Tranzactia nu este opozabila tertilor.
Nu s-a mentionat la ORC...
cu alte cuvinte eu am picat de fraier...

e ciudat ca ceilati au acceptat banii.. dar sa fim seriosi .. se aplica acceptare tacita???

deci.. domnia si prostia se platesc...

si rau...

first .. ma indrept impotriva cedentului... dar cedentul e in faliment...

deci... ma judec cu cine?? pai incerc cu SC-ul.. ca doar este beneficiarul sumelor..
dar e ciudat..
daca eu introduc bani in firma.. se prespune ca am un contract de imprumut... creditare firma patron... ar trebui sa stie si ceilalti...
ar trebui sa am o calitate in care actionez???
ce fac ceilalti??? spun ca domle... a actionat in numele cedentului...???? :-D :-D :-D

e .. de coma...
iar eu sunt franta..
:-( :-( :-( :-(

agenda

Post by agenda » 02 Aug 2007, 20:19

am impresia ca poate sunt ceva detalii necunoscute de noi care pot elucida cazul......

nu plange.............. :-( :-( :-( ca incep si eu :-( :-( :-( :-( :-(

kinga

Post by kinga » 02 Aug 2007, 20:23

io vreau doar concediu...
si Hanibal... curaj..
La Mures... e frumossssssssss..
intreaba-l pe codneg :-D :-D :-D :-D

hanibal

Post by hanibal » 03 Aug 2007, 21:41

da, stiu ca e frumos...am avut placerea sa lupt in deplasare pe la Tribunalul Mures. Chiar am amintiri frumoase... ce de fete... :grin: 8)

Post Reply