Soc.actiuni-impartire

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
augusta

Soc.actiuni-impartire

Post by augusta » 13 Jul 2007, 13:09

Am o speta mai delicata, nici nu stiu cum sa o expun.
O societate SA X vrea sa infiinteze o SRL Y (X va fi asociat la Y)
Ce demersuri trebuie sa faca X?
Trebuie sa aprobe in AGA infiintarea noii soc,
Sau sa faca o divizare?Mentionez ca o parte din patrimoniul X va trece la Y.
Va multumesc.

nicolla

Post by nicolla » 13 Jul 2007, 14:14

Obligatorie AGA, mai ales ca e vorba de patrimoniul societatii.
Insa nu mi-e clar statutul juridic al lui Y - ori dependenta de X ori independenta ....

kinga

Post by kinga » 14 Jul 2007, 19:14

Augusta.. divizarea este o solutie...
vezi art. Art. 233. (1) Fuziunea se face prin absorbirea unei societati de catre o alta societate sau prin contopirea a doua sau mai multe societati pentru a alcatui o societate noua.
(2) Divizarea se face prin impartirea intregului patrimoniu al unei societati care isi inceteaza existenta intre doua sau mai multe societati existente sau care iau astfel fiinta.
(3) Societatea nu isi inceteaza existenta, in cazul in care o parte din patrimoniul ei se desprinde si se transmite catre una sau mai multe societati existente sau care iau astfel fiinta.(4) Fuziunea sau divizarea se poate face si intre societati de forme diferite.

Altfel, este mai complicat sa transferi patrimoniul SA-ului...
poti sa transferi doar daca este aport la capitalul social.. ori nu cred ca asta se doreste ...

sau o alta varianta ar fi vanzare... catre noua societate.. dar nu cred ca varianta asta este acceptata ...

deci ramane divizarea ...dar procedura este destul de anevoioasa...

augusta

Post by augusta » 16 Jul 2007, 06:37

Totusi cred ca cea mai rapida solutie ar fi vanzarea, mai ales ca bunurile respective nu fac parte din capitalul social al societatii.
Ideea este ca s-ar dori creearea unei posibilitati de a obtine fonduri europene de catre ambele societati.Mentionez ca vor avea obiect de activitate diferit.
Apropo de divizare, aceasta ar fi o solutie-dar dureaza foarte mult, si noi am dori sa facem acest lucru cat mai urgent.
Prima data infiintam firma, apoi aprobam vanzarea in AGA, iar pe urma incheiem contractul de vanzare cumparare-asta cred ca ar fi cea mai rapida solutie.

augusta

Post by augusta » 16 Jul 2007, 09:23

Nici unu nu v-ati gandit , cea mai buna solutie-
Infiintez noua societate si aduc aport la capitalul social bunurile respective, si asa ies bunurile din societatea initiala.

nicolla

Post by nicolla » 16 Jul 2007, 09:27

Dan tot trebuie hotararea societatii de la care pleaca bunurile...

Post Reply