Discutii privind raporturile de Drept Comercial
-
mirabela
salut tuturor!
in speta mea trebuie sa fac cu contract intre doua societati din care sa rezulte interesul acestora pentru edificarea unei constructii.
varianta la care m-am gandit eu a fost o asociere in participatiune, insa dupa ce le-am spus ce presupune o astfel de asociere li s-a parut prea complicata, asa ca mi-a revenit sarcina sa gasesc un alt contract din care sa reiasa acest interes. M-am gandit la un contract de colaborare sau un contract de parteneriat, insa nu gasesc nimic in ceea ce priveste edificarea ueni constructii.
daca aveti vreo idee va rog sa ma ajutati si pe mine.

-
dasefx
In Tratatul de Dr. civ. al prof. Deak am gasit o referire (fara explicatii) la "mandatul in interes comun (procuratio in rem suam)", caracterizat prin cointeresul mandatarului la incheierea actului juridic ce face obiectul contractului de mandat. Nu stiu daca te ajuta....poate gasesti ceva dezvoltari si aplicatii practice in alte cursuri/jurisprudenta.
Ca exemplu, se da mandatarul care este si el coproprietarul bunului ce urmeaza sa fie vandut sau - fiind creditorul mandantului - urmeaza sa isi satisfaca propria creanta din pretul obtinut in urma vanzarii bunului.
-
frido
Mandatul in interes comun nu are nimic de-a face cu subiectul .Este doar o ipoteza a unui mandatar, care imputernicit, de exemplu, cu vanzarea sau cumparerea unui lucru ,pe langa faptul ca trebuie sa incheie un act juridic pt. si in numele mandantului,are si el ,personal interes in vanzarea sau cumpararea acelui bun ,fie pt.ca este coproprietar ,fie pt. ca vrea sa cumpere pt.el,alaturi de mandant.
-
dasefx
si care-i faza? mandatul in interes comun se reduce la exemplul dat? vanzare-cumparare? de unde reiese care ar fi interesul societatilor, din ce-a spus mirabela?
nu stiu concret cum functioneaza un asemenea mandat (si efectele lui), asa ca, s-ar putea sa ai dreptate.
Mirabela, eu nu inteleg exact ce vor partile, care le este interesul. Acesta rezida din incheierea unui act juridic. Daca n-ar avea interes, nu s-ar incheia contractul.
Daca vor sa fie coantreprenori, incheie in aceasta calitate (coantreprenori) contractul cu clientul si sunt obligati la respectarea acestuia.
-
mirabela
o sc si o persoana fizica proprietare pe un teren. persoana fizica este asociat unic la un srl. vor sa obtina un credit pt edificarea constructiei, DAR, SRL-UL SOLICITA CREDIT. PERS FIZICA TREBUIE SA CEDEZE DREPTURILE SI OBLIGATIILE CE REZULTA DIN AUTORIZATIA DE CONSTRUIRE. PE CALE DE CONSECINTA, AM NEVOIE DE UN CONTRACT DIN CARE SA REZULTE INTERESUL ECONOMIC AL CELOR 2 SOC.
-
frido
Nu te altera frate ca doar n-am dat cu "paru"! Vroiam sa zic ca in opinia mea interesul celor 2 firme este fie sa construiasca ele ,impreuna pt.altul un edificiu,(si atunci vor fi asa cum tu bine zici coantreprenori),fie sa construiasca pt. ele un edificiu la care ar urma sa fie coproprietare,respectiv cobeneficiare al unei anteprize.In nici un caz n-am inteles ca ar vroi ca una sa desemneze pe cealalta ca si mandatar in vederea edificarii unui edificiu unde mandatarul ar avea si el interesul sa edifice exact acelasi edificiu.