fixare dividend

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
maxxim

fixare dividend

Post by maxxim » 18 May 2007, 13:21

Potrivit Art. 111 din Lg 31/1990, adunarea generala ordinara tb in termen de 5 luni de la incheierea exercitiului financiar sa aprobe situatiile financiare si sa fixeze dividendul.
In situatia in care Hot AGA lasa profitul nerepartizat si nu fixeaza dividendul AGA mai poateacorda dividende la o data ulterioara?

Multam fain

judge

Post by judge » 18 May 2007, 15:33

Da. Printr-o alta AGA extraordinara se decide repartizare integrala a profitului din anul fiscal anterior si se stabilesc dividendele.
Art. 111 se refera la aprobarea bilantului pe anul fiscal anterior. Nu opreste insa repartizarea ulterioara a dividendelor.

maxxim

Post by maxxim » 18 May 2007, 21:42

art 111 obliga la fixarea dividendului.... pare a fi dispozitie imperativa...

judge

Post by judge » 19 May 2007, 13:14

Sunt doua lucruri diferite. AGA este OBLIGATA la aprobarea situatiilor financiare anuale (bilantul) care se depune OBLIGATORIU intr-un anumit termen la Administratia Financiara. In bilant pot aparea cateva situatii:
-AGA repartizeaza profitul spre investitii
-AGA lasa profitul nerepartizat
-AGA repartizeaza profitul prin fixarea valorii unui dividend

Prin urmare fixarea obligatorie a valorii dividendului la data aprobarii situatiilor financiare nu este obligatorie. Daca nu fixeaza dividendul inseamna fie ca a repartizat profitul pentru investitii fie ca nu l-a repartizat deloc.
In situatia in care a repartizat profitul pentru investii AGA nu il poate repartiza ulterior sub forma de dividende.
Daca profitul nu a fost repartizat AGA poate ulterior decide oricare din cele 2 variante (repartizare pentru investitii sau pentru dividende).

maxxim

Post by maxxim » 19 May 2007, 15:46

Art. 111. - (1) Adunarea generala ordinara se intruneste cel putin o data pe an, in cel mult 5 luni de la incheierea exercitiului financiar.*
(2) In afara de dezbaterea altor probleme inscrise la ordinea de zi, adunarea generala este obligata:
a) sa discute, sa aprobe sau sa modifice situatiile financiare anuale, pe baza rapoartelor prezentate de consiliul de administratie, respectiv de directorat si de consiliul de supraveghere, de cenzori sau, dupa caz, de auditorul financiar, si sa fixeze dividendul;*

b) sa aleaga si sa revoce membrii consiliului de administratie, respectiv ai consiliului de supraveghere, si cenzorii;*
b1) in cazul societatilor ale caror situatii financiare sunt auditate, sa numeasca si sa fixeze durata minima a contractului de audit financiar, precum si sa revoce auditorul financiar;*
c) sa fixeze remuneratia cuvenita pentru exercitiul in curs membrilor consiliului de administratie, respectiv membrilor consiliului de supraveghere, si cenzorilor, daca nu a fost stabilita prin actul constitutiv;*
d) sa se pronunte asupra gestiunii consiliului de administratie, respectiv a directoratului;*
e) sa stabileasca bugetul de venituri si cheltuieli si, dupa caz, programul de activitate, pe exercitiul financiar urmator;
f) sa hotarasca gajarea, inchirierea sau desfiintarea uneia sau a mai multor unitati ale societatii.

Am citat articolul cu pricina.
Io am inteles asa: daca dispozitia citata este imperativa, AGA tb sa fixeze dividendul in acel termen, altfel nu mai poate acorda dividende ulterior....
Intrebarea mea este asa: daca in Hot AGA nu repartizez profitul si nici nu fixez dividendul, mai pot acorda dividende dupa expirarea termenului?

Si cat priveste aprobarea situatiilor financiare de catre AGA, aceasta aprobare este necesara pt depunerea la Registrul Comertului in vederea publicarii (art. 185 din lege) si nu pt depunerea la Administratia financiara.

kinga

Post by kinga » 19 May 2007, 16:10

)Maxxim...
aprobarea situatilor anuale este obligatorie...
Dar nu te axa strict pe legea 31..pentru ca mai avem si legislatie financiar fiscala.
deci, ai si dispozitii speciale... :razz: :razz:
Iar potrivit legislatiei financiar fiscale, profitul poate sa ramana nerepartizat, daca asa decid actionarii.
In acest caz, profitul nerepartizat se contabilizeaza in contul 117 ( daca nu ma insel :oops: )
Se face nota contabila 117 = 1068.
(Acu sincer ma dau mare...am intrebat de la fete de la conta :-D :-D si poate ca nu am retinut prea bine conturile. :-D :-D
In contul 117 profitul nerepatrizat ramane la dispozitia societatii, pana cand actionarii decid repartizarea.

Uite, caz concret, la firma la care lucrez, in 2006 noiembrie s-a decis acordarea de dividende pe anul 2004, 2005.
Eh... stiam ca din 1 ianuarie.. se schimba grila de impozitare.. :grin: :grin: :grin:
Deci, practic profitul aferent anului 2004 s-a repartizat abia in 2006.
Si era perfect OK.

Vezi si legislatia contabila...

Legea 31 normal ca se refera la aprobarea bilantului, descarcarea de gestiune etc... Situatiile anuale e musai sa depui la Finante si la ORC.

Dar in privinta profitului decide AGA.
Ca se reinvesteste, se repartizeaza, nu se repartizeaza .. depinde de interesele societatii.

judge

Post by judge » 21 May 2007, 19:12

Mersi kinga!
Asta am vrut sa spun si eu. Deci, in concluzie, se pot acorda dividende la o data ulterioara.

Post Reply