cetatean strain, drept de proprietate
cetatean strain, drept de proprietate
va rog ajutati-ma si pe mine cu urmatoarea problema: un cetatean membru UE (nerezident in Romania ) poate cumpara teren in Romania, ca persoana fizica?
Constitutie,art.44,alin.2" cetatenii sraini si apatrizii pot dobandi dr. de propr. privata asupra terenurilor numai in conditiile rezultate din aderarea Rom. la U.E si din alte tratate internationale...,precum si prin mostenire legala."
Legea 247/2005 zice:"cetatenii straini si si apatrizii,precum si pers.juridice staine pot dobandi dr. de propr. asupra terenurilor in Romania in conditiile prevazute de legea speciala"
Intrebarea mea:ce nr.are legea speciala si ce zice?Mai exista dr. de preemtiune in vreun domeniu?(inclusiv cel locativ?)
Pt.Ursu: de ce zici ca doar pers.j.pot cumpara ?N-am observat nimic nici in L 18/1991,...nici in alta lege.Daca ai idee te rog sa ma scoti din obscuritate,ma intereseaza subiectul.[/b][/u]
Legea 247/2005 zice:"cetatenii straini si si apatrizii,precum si pers.juridice staine pot dobandi dr. de propr. asupra terenurilor in Romania in conditiile prevazute de legea speciala"
Intrebarea mea:ce nr.are legea speciala si ce zice?Mai exista dr. de preemtiune in vreun domeniu?(inclusiv cel locativ?)
Pt.Ursu: de ce zici ca doar pers.j.pot cumpara ?N-am observat nimic nici in L 18/1991,...nici in alta lege.Daca ai idee te rog sa ma scoti din obscuritate,ma intereseaza subiectul.[/b][/u]
Nici legea 312 nu e prea clara zice ca strainii pot cumpara in aceleasi conditii ca si romanii,apoi ca daca n-au domiciliul in Romania pot cumpara terenuri pt.resedinta secundara peste 5 ani de le aderare,iar terenuri agricole peste 7 ani de la aderare.Legea nu se aplica mostenirii legale.
Exista vreun curs sau vreo carte care dezbate tema?
Exista vreun curs sau vreo carte care dezbate tema?
Legea nr 312/2005 intrata in vigoare in ianuarie 2007 spune ca:
Art. 4. - Cetateanul unui stat membru nerezident in Romania, apatridul nerezident in Romania cu domiciliul intr-un stat membru, precum si persoana juridica nerezidenta, constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru, pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru resedinte secundare, respectiv sedii secundare, la implinirea unui termen de 5 ani de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Interdictia de mai sus se refera la terenurile situate in intravilan, iar la cele din extravilan perioada e de 7 ani.
Art. 4. - Cetateanul unui stat membru nerezident in Romania, apatridul nerezident in Romania cu domiciliul intr-un stat membru, precum si persoana juridica nerezidenta, constituita in conformitate cu legislatia unui stat membru, pot dobandi dreptul de proprietate asupra terenurilor pentru resedinte secundare, respectiv sedii secundare, la implinirea unui termen de 5 ani de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Interdictia de mai sus se refera la terenurile situate in intravilan, iar la cele din extravilan perioada e de 7 ani.
nu doar atat Valic stiu sigur ca mai este o chestie ca in baza asta am recuoerat eu terenul de sub o casa cumparata de cetateni straini ( si terenul a trecut la stat sub efectul L18/91 modificata si rasmodificata...republicata )
numai ca acum la mine la birou ...nu am acces la nici o documentatie...fiind in lucrari....
si nu am de unde sa-ti iau ) dar parca in legea care a modificat din nou L.18/1991 este adica in L247/2005 dar nu am timp sa verific acum....
si nici chef... 
numai ca acum la mine la birou ...nu am acces la nici o documentatie...fiind in lucrari....

Si eu sunt intr-o astfel de situatie..Am revendicat un teren ..sau sa-mi dea statul o despagubire si lucrurile au luat o turnura incerta datorita
Deciziei Curtii Constitutionale nr 630/2007 publicata in M Of Nr 518 / 2007
care dintr-un foc nu imi mai recunoaste calitatea de mostenitor...Oricum cred ca voi ajunge la CEDO..Saraca justitie romaneasca! :(
Deciziei Curtii Constitutionale nr 630/2007 publicata in M Of Nr 518 / 2007
care dintr-un foc nu imi mai recunoaste calitatea de mostenitor...Oricum cred ca voi ajunge la CEDO..Saraca justitie romaneasca! :(