Judecatorul care a prelungit mandatul de arestare sau judecatorii care au judecat recursul impotriva arestarii, fac parte din instanta care solutioneaza cauza in prima instanta si respectiv in apel sunt incompatibili de a judeca sau nu? Dar in cazul in care acestia nu participa decat la faza de cercetare judecatoreasca fara a participa la dezbateri sau la deliberare.
Eu zic ca sunt incompatibili, pentru ca judecata cuprinde cele 3 faze,cercetarea judecatoreasca,dezbaterile si deliberarea. Totodata cred ca admitand sau respingand unele probe in timpul cercetarii judecatoresti nu pot fi impartiali, neavand ca unic scop afalrea adevarului ci urmarind ca solutia sa mearga spre condamnare pentru a-si acoperi mandatele de arestare.
Dati-va va rog cu parerea.
incompatibilitate judecatori
..................
judecatorii care prelungesc mandatul de arestare nu sunt incompatibili.In ceea ce priveste a 2-a intrebare nu am inteles ce te intereseaza de fapt
Ba eu zic ca sunt, si dau si temei legal:
Art 48 al 1 C.p.p."Judecatorul este de asemenea incompatibil de a judeca, daca in cauza respectiva:
a) a pus in miscare actiunea penala sau a dispus trimiterea in judecata ori a pus concluzii in calitate de procuror la instanta de judecata, a solutionat propunerea de arestare preventiva ori de prelungire a arestarii preventive in cursul urmaririi penale"
- articol modificat prin art I pct 22 din Legea 356/2006.
Chiar mai mult, am vazut chiar intr-o situatie cand aproape toti judecatorii de pe sectia penala a unui Tribunal au intrat in acelasi dosar pe arestare si prelungirea arestarii pe UP, fiind asadar incompatibili sa judece fondul, DIICOT a sesizat ICCJ cu cerere pt desemnarea unei instante egale in grad pe art 61/1 C.p.p., iar ICCJ a admis cererea.
Despre chestia cu calea de atac, nici eu nu am inteles nimic.
Art 48 al 1 C.p.p."Judecatorul este de asemenea incompatibil de a judeca, daca in cauza respectiva:
a) a pus in miscare actiunea penala sau a dispus trimiterea in judecata ori a pus concluzii in calitate de procuror la instanta de judecata, a solutionat propunerea de arestare preventiva ori de prelungire a arestarii preventive in cursul urmaririi penale"
- articol modificat prin art I pct 22 din Legea 356/2006.
Chiar mai mult, am vazut chiar intr-o situatie cand aproape toti judecatorii de pe sectia penala a unui Tribunal au intrat in acelasi dosar pe arestare si prelungirea arestarii pe UP, fiind asadar incompatibili sa judece fondul, DIICOT a sesizat ICCJ cu cerere pt desemnarea unei instante egale in grad pe art 61/1 C.p.p., iar ICCJ a admis cererea.
Despre chestia cu calea de atac, nici eu nu am inteles nimic.