termenul introducerii plangerii prealabile

Discutii privind Dreptul Penal
krisstina

termenul introducerii plangerii prealabile

Post by krisstina » 01 Apr 2007, 07:47

In cazul abuzului de incredere, termenul de 2 luni se calculeaza de cand faptuitorul a refuzat restituirea bunului?

jojo

Post by jojo » 01 Apr 2007, 09:03

Da. (Trib Bucuresti, S. I pen., Dec. nr. 320/1997)

adnonses

.............

Post by adnonses » 01 Apr 2007, 15:46

eu cred ca de cand trebuia restituita suma la termenul convenit de parti,nu de cand a refuzat restituirea pentru ca o poate cere prematur si nu cred ca are o valoare cererea de restituire inainte de termen.

jojo

Post by jojo » 01 Apr 2007, 17:18

Care suma, Adnonsens?!

adnonses

scuze........

Post by adnonses » 11 Apr 2007, 17:02

ai dreptate..........inlocuiti "suma" cu "bunul"in rest raspunsul ramane acelasi,iti multumesc ca mi-ai atras atentia

jojo

Re: .............

Post by jojo » 13 Apr 2007, 16:59

adnonses wrote:eu cred ca de cand trebuia restituita suma la termenul convenit de parti,nu de cand a refuzat restituirea pentru ca o poate cere prematur si nu cred ca are o valoare cererea de restituire inainte de termen.
Adnonsens.
Ce inseamna refuzul de restituire in sensul lui 213?

Si de ce n-ar putea pretinde deponentul inainte de termen restituirea bunului?[/i]

adnonses

..............

Post by adnonses » 14 Apr 2007, 15:34

Refuzul de restituire este un act subsecvent care implica o cerere formala de restituire a bunului,cred ca infractiunea se consuma in momentul in care autorul refuza nejustificat restituirea bunului,dar daca in urma solicitarii bunului imprumutat partile au convenit asupra unei date de restituire,consumarea are loc la expirarea termenului astfel stabilit.

adnonses

............

Post by adnonses » 14 Apr 2007, 17:37

JOJO........cred ca s-a inteles gresit .tu ai avut in vedere un depozit-si sunt de acord cu tine deoarece poate cere restituirea oricand si termenul este in favoarea debitorului,iar eu am avut in vedere un imprumut

jojo

Re: ..............

Post by jojo » 16 Apr 2007, 20:49

adnonses wrote:dar daca in urma solicitarii bunului imprumutat partile au convenit asupra unei date de restituire,consumarea are loc la expirarea termenului astfel stabilit.

Abtinerea nu-i refuz, Adnonsens.
Fara opozitie neechivoca din partea detentorului nu avem abuz, zic eu.

Samurai

Post by Samurai » 17 Apr 2007, 14:05

Zici bine mey, nu mai fa pe modesta aci, ca nu te prinde.

jojo

Post by jojo » 18 Apr 2007, 17:55

Habar n-ai ce bine-mi sade cand fac pe modesta... :evil:

flaviusnet

Post by flaviusnet » 20 Apr 2007, 10:17

colegul nostru zicea ceva, dar nu si-a dus ideea pana la capat...daca avem situatia unui raport juridic, cu termen de predare a bunului imprumutat,care curge in favoarea imprumutatului, atunci abuzul se consuma la momentul expirarii termenului, daca imprumutatorul solicita atunci restituirea bunului, urmata de refuz, sau la un moment ulterior. Insa nu poate exista inaintea acelui termen, fiind unul favorabil imprumutatului...

jojo

Post by jojo » 20 Apr 2007, 10:50

flaviusnet wrote: Insa nu poate exista inaintea acelui termen, fiind unul favorabil imprumutatului...
Ei nu? si daca comodantul cade intr-o trebuinta mare si neprevazuta si instanta obliga la restituire?

flaviusnet

Post by flaviusnet » 20 Apr 2007, 11:08

JOJO wrote:
flaviusnet wrote: Insa nu poate exista inaintea acelui termen, fiind unul favorabil imprumutatului...
Ei nu? si daca comodantul cade intr-o trebuinta mare si neprevazuta si instanta obliga la restituire?
ce spui tu este doar o exceptie...

jojo

Post by jojo » 20 Apr 2007, 12:00

flaviusnet wrote:
JOJO wrote:
ce spui tu este doar o exceptie...
Care confirma regula conform careia abuzul nu se consuma nici inainte nici dupa momentul expirarii termenului, ci atunci cand autorul zice clar ca nu-ti dau nik, dute draq.
In consecinta termenul de introducere a plangerii incepe sa curga tot atunci.

Post Reply