"tratamentul" penal al infractiunii continuate

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
dasefx

"tratamentul" penal al infractiunii continuate

Post by dasefx » 31 Mar 2007, 00:08

Potrivit art. 42 Cp, maximul pedepsei prevazute pentru infractiunea savarsita poate fi sporit cu pana la 5 ani in cazul infractiunii continuate.
Profesorul Mitrache precizeaza ca pedeapsa se aplica intr-o singura etapa, fara a se evidentia sporul, deci, limitele speciale ar fi minimul special, pe de o parte, iar pe de alta parte, maximul special+5 ani, judele aplicand o pedeapsa intre aceste limite. In practica, cum se procedeaza? Se motiveaza sporul?
Ce parere aveti despre tratamentul penal in cazul infractiunilor continuate in raport cu efectul circumstantelor agravante - art. 78 alin 1. Nu gasesc nicio justificare ca, tratamentul penal al continuatei sa aiba consecinte mai grave pentru infractor decat in cazul retinerii circumstantelor agravante, unde, sporul de 5 ani e limitat si de treimea maximului special al infractiunii savarsite. Eu inteleg ca, daca o infraciune cu un maxim special de 3 ani e savarsita continuat, infractorul isi poate lua 8 ani, pe cand in cazul retinerii circumstantelor agravante nu poate primi o pedeapsa mai mare de 4 ani.
Unde gresesc?

gavril

Post by gavril » 31 Mar 2007, 08:08

eu zic sa mai citesti inca o data art. 42 dar cu atentie.
o sa vezi decat o singura etapa. trimiterea la art. 34 se face numai in ceea ce priveste sporul si atat.

dasefx

Post by dasefx » 31 Mar 2007, 09:06

si am zis eu altceva?

"Potrivit art. 42 Cp, maximul pedepsei prevazute pentru infractiunea savarsita poate fi sporit cu pana la 5 ani in cazul infractiunii continuate." - te-a indus formularea in eroare. Am coroborat art. 42 cu 34

gavril

Post by gavril » 31 Mar 2007, 12:59

pai si atunci unde vezi tu 2 etape de aplicare a pedepsei caracteristice infr. continuate?
e una singura si atat. sporul !

jojo

Re: "tratamentul" penal al infractiunii continuate

Post by jojo » 31 Mar 2007, 14:35

dasefx wrote: Nu gasesc nicio justificare ca, tratamentul penal al continuatei sa aiba consecinte mai grave pentru infractor decat in cazul retinerii circumstantelor agravante, unde, sporul de 5 ani e limitat si de treimea maximului special al infractiunii savarsite. Eu inteleg ca, daca o infraciune cu un maxim special de 3 ani e savarsita continuat, infractorul isi poate lua 8 ani, pe cand in cazul retinerii circumstantelor agravante nu poate primi o pedeapsa mai mare de 4 ani.
Unde gresesc?
Nu gresesti la calcul.
Care inculpat crezi ca merita pedeapsa mai aspra: cel care fura de 10 ori cel care fura o singura data in stare de betie anume provocata?

Post Reply