Aritmetica victoriei - stagiarul, de Mihnea Stoica

Examene, rezultate, pareri, etc
Post Reply
mihneastoica

Aritmetica victoriei - stagiarul, de Mihnea Stoica

Post by mihneastoica » 29 Mar 2007, 02:48

Distinsi camarazi de fronda,

In cursul campaniei, generatia maestrilor a argumentat ca, fiind efemera, stagiatura nu este apta sa-si organizeze propria structura reprezentativa si, in consecinta, corpul stagiarilor nu si-ar putea desemna un reprezentant in forurile de conducere ale profesiei.

Fals. Solidarizarea noastra s-a produs deja si nu a operat tardiv, ca un reflex de aparare. Votul nostru solidar de SAMBATA va imprima un caracter modern, descentralizat si flexibil organizarii profesiei. Suntem segmentul majoritar al corpului profesional si ne vom asuma aceasta conditie.

Noi, "inca tinerii" nu ne-am organizat ca stagiari si nu am actionat solidar in trecut. Si abia dupa 12 ani de la adoptarea legii am dobandit facultatea de a determina si noi, "inca tinerii" (30-35 de ani), viitorul profesiei noastre. Noi nu am fost exemplul ideal de coeziune si oricat ne-am stradui nu vom deveni. Dar perseveram in eroare? Nu cred.

Voi, confratii stagiari, inca puteti constitui modelul generatiilor urmatoare. Asta implica insa sa strangeti randurile si sa refuzati in bloc a va complace in curieri. Sunteti avocati! Profesia noastra presupune sa redactam recursuri, nu sa le ducem la posta! Va cer sa va solidarizati si prin exercitiul votului sa va trasati viitorul profesional, ca parteneri, nu auxiliari.

Solidarizarea noastra va continua. Intai trebuie infiintata o forma. Denumiti-o oricum. Initiativa domnului Negoita de a infiinta un organism reprezentativ- Uniunea Nationala a Avocatilor Stagiari din Romania, desi laudabila in principiu, este neinspirata in privinta numelui, cu consecinta ca Ministerul Justitiei a refuzat rezervarea denumirii, sesizand UNBR si determinand formularea unei opozitii din partea UNBR.

Stagiatura este efemera (n.a. termenul imi apartine), asa ca fiti eficienti, schimbati denumirea si in cateva saptamani Asociatia/Fundatia/Liga Avocatilor Stagiari va functiona. Nu sugerez sa va inclinati si sa abandonati o disputa cu exponentii profesiei, ci doar o apreciez ca neproductiva. Disputa poate fi castigata, dar cred ca sacrificati coeziunea unui orgoliu. Inca o promotie de stagiari si-ar pierde coeziunea si ar fi divizata si dominata din cauza unei dispute sicanatorii sterile. Mai mult, as sugera sa infiintati asociatia numai la nivel local, intrucat vizati in principal reprezentarea intereselor in Consiliul Baroului Bucuresti (reprezentarea nationala fiind utopica potrivit formei curente a statutului profesiei).

Apoi, in urma primelor conferinte de stagiu alegeti-va reprezentantul/ii. Ideal ar fi sa si frecventati conferintele de stagiu, ca sa va cunoasteti intre voi si sa schimbati impresii.

Am convingerea ca aceste conferinte de stagiu sunt utile intrucat, initial, contactul cu avocatura se limiteaza la ariile de interes ale maestrului. In cazul meu, numai discutiile si schimbul de opinii cu semenii mei, stagiarii, au determinat reorientarea profesionala. E drept ca la momentul respectiv (97-98) "conferintele de stagiu" ni le organizam noi - am fost promotia abandonata.

Oricum, conferintele de stagiu sunt si un bun prilej pentru a va cunoaste si a va dezvolta relatiile cu ceilalti colegi, intarind coeziunea segmentului debutant al corpului profesional. Deasemenea, vor trasa calitatile de leader ale unora dintre voi. Si aici va sugerez sa nu permiteti imixtiunea mai marilor, ci sa-l desemnati voi, informal si natural.

Pasul trei: Consiliul Baroului Bucuresti, versiunea 2.0(07), intr-o manifestare civica, va invita reprezentantul dvs. la sedintele sale, cu rol consultativ sau cu rol de observator, intrucat Statutul profesiei, in forma curenta conditioneaza eligibilitatea in organele de conducere de VECHIMEA NEINTRERUPTA IN PROFESIE.

Cu alte cuvinte, potrivit unor dispozitii statutare criticabile (art.71,alin.1,), avocatul suspendat in vederea urmarii unui doctorat sau avocatul care a detinut portofoliul de Ministru al Justitiei oricand in ultimii 7 ani, 11 luni si 29 de zile, nu poate fi ales consilier al baroului. Cu atat mai mult un reprezentant al stagiarilor, ales de catre acestia din randul acestora, nu poate participa la procesul decizional atribuit in competenta Consilului Baroului.

In opinia mea, Statutul este cel putin perfectibil in sensul suplimentarii consiliului cu un numar de locuri (determinate potrivit normei de reprezentare) rezervate delegatilor stagiarilor. Acestia urmeaza a fi alesi anual cu ocazia Adunarii Generale, exclusiv de catre stagiari, dintre cei a caror stagiatura va inceta ulterior incetarii mandatului.

Transformarea din de lege ferenda in de lata va opera numai in conditiile actiunii noastre concertate si solidare.

Sloganul "AVOCATII SA CONDUCA BAROUL, NU BAROUL AVOCATII" ar trebui sa va mobilizeze pentru organizarea unui bloc comun de voturi care sa asigure reprezentare intereselor noastre. Si zic intersele noastre intrucat impreuna ne opunem conditiei de noua generatie de sacrificiu si ne identificam prin aderarea la urmatoarele obiective imediate:

• DESCENTRALIZAREA PROCESULUI DECIZIONAL Sustinem initiativa particulara (individuala sau concertata) ca factor determinant al politicii organelor de conducere ale Baroului. Votati Consiliul Baroului vers.2.0(07) si cel putin se va acorda atentie propunerilor noastre. Meritam macar un raspuns automatizat "Stimate dle/dna coleg, am luat act si suntem preocupati de&...". Chiar si raspunsul depersonalizat ar constitui un progres fata de baroul hiperinstitutionalizat al carui mecanism decizional este mai degraba incremenit in afara perioadelor electorale.

• FEEDBACK-UL SISTEMULUI PRIN CONTROL COLEGIAL Aici intervine rolul exponentului "vointei civice" (e.g. reprezentantul observator al corpului stagiarilor) a carui prezenta cenzureaza consilierii prin influenta pe care o poarta asupra VOTULUI SEGMENTULUI ORGANIZAT pe care il reprezinta. In calitate de consilieri, vom invita observatorul desemnat anual de stagiari sa participe la sedintele Consiliului, atat pentru a asigura transparenta si cenzura colegiala, cat si pentru a coopta segmentul debutant in procesul decizional si a facilita transferul de autoritate intre generatii.

• DIMINUAREA TAXEI DE DEFINITIVAT Scaderea costurilor poate determina scaderea taxei. Adica sustinem examenul undeva, intr-un spatiu inchiriat mai ieftin, eventual asigurat gratuit, la magistrati, la politie, la scoala de soferi, ca sa nu mai zic in cyberspace. Si platim indemnizatii mai mici examinatorilor. Ce-i drept costurile au crescut considerabil din 1998 (cand taxa era circa 130 $), dar si 2400 RON, e exagerat. Din pacate, nu pot sa imi asum decat o obligatie de diligenta in aceasta privinta, iar participarea dvs in identificarea unor posibilitati ce comporta costuri scazute este binevenita daca nu chiar subinteleasa.

• PONDEREA SPORITA A MATERIEI DE SPECIALIZARE LA EXAMEN - Examenul de definitivare sustinut in conditiile ponderii duble a specializarii la alcatuirea mediei, ar degreva stagiarul de presiunea comparatiei cu semenii care au specializari diferite si ar asigura o specializare profesionala fireasca.

Nu in ultimul rand, va rog sa aveti in vedere imprejurarea ca, in trecut, tinerii se limitau la a arbitra prin votul lor competitia pentru conducerea Baroului.

OR, SAMBATA, CA EFECT AL SOLIDARIZARII, NOI INSINE, TINERII, REVENDICAM CONDUCEREA BAROULUI.

IN CONCLUZIE: in cazul in care nu urmariti sa fiti ignorati pana la viitoarele alegeri, atunci va rog sa va solidarizati si sa va controlati viitorul profesiei prin vot.

Cu sincer respect,
Mihnea Stoica - pozitia 39 la consilieri

CristiF

Post by CristiF » 22 Apr 2007, 13:26

Felicitari pentru aceasta pledoarie, domnule avocat. Aveti perfecta dreptate in ceea ce spuneti si ar fi bine ca indemnul dumneavoastra sa gaseasca ecou in randul tinerilor avocati, spre binele lor si ai viitorilor stagiari.

Post Reply