Amanare executare pedeapsa

Discutii privind procedura penala
elis

Amanare executare pedeapsa

Post by elis » 08 Oct 2004, 09:27

In temeiul art. 453 lit. "c" Cod procedura penala, inculpatul, elev in clasa a XII-a, condamnat la 2 ani inchisoare, a cerut amanarea executarii pedepsei pentru a-si finaliza studiile.
Care credeti ca va fi solutia ?

procurorul

Post by procurorul » 08 Oct 2004, 14:09

Eu sunt de parere ca nu se incadreaza.
Pentru ca nu exista , in opinia mea, acele "consecinte grave" despre care face referire textul art. 453 lit. c c. proc. pen.
In plus , amanarea executarii pedepsei se acorda pe o perioada de maxim 3 luni.Prin urmare , chiar daca s-ar incadra , ar trebui sa se realizeze si conditia ca pana la finalizarea clasei a XII-a sa nu fie MAI MULT de 3 luni ...
Dar eu unul apreciez ca nefiind un caz incadrabil in textul legal mentionat , tocmai prin prisma faptului ca nu putem admite aceasta situatie drept generatoare de "consecinte grave pentru condamnat".

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 08 Oct 2004, 14:21

daca coroborezi cu sipozitiile din L272/2004 (protectia copilului) si cu cele din Conventia europeana a Drepturilor Omului (dreptul la educatie), avand in vedere ca imposibilitatea de a finaliza clasa a XII aduce atingere unui drept fundamental s-ar putea sa apreciezi ca intr-adevar consecintele ar putea fi deosebit de grave.
Solutia insa in astfel de spete sta la "luminile" judecatorului care de multe ori nu realizeaza ca rolul dreptului penal nu este de a nenoroci cat mai multi oameni si de a-i transforma din mici in mari infractori ci de a contribui la reeducarea acestora asa incat alta data sa nu mai incalce legea.
Cei care ajung judecatori (si procurori, no offence) se simt insa deodata mici Dumnezei si pastreaza "stinse" "luminile" de care vorbeam.

procurorul

Post by procurorul » 08 Oct 2004, 14:30

Bine attorneyatlaw...Sa zicem ca este asa ... Am acceptat din start echivocul situatiei si nu am zis ca e cu certitudine cum apreciez eu .
Dar in situatia in care , pana la finele anului scolar sunt , sa zicem , 6 luni , iar judecatorul trebuie sa se pronunte in acest moment , avand in vedere dispozitia stricta , ce prevede termen maxim 3 luni ,atunci mai poti invoca scopul legii penale - latura sa de reeducare - , si sa incalci art.453 lit.c ???

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 08 Oct 2004, 14:35

nu, amana executarea pedepsei pentru 3 luni, asa cum ii permite legea.
Dupa aceea urmeaza a se mai vedea (de catre cel in cauza) ce e de facut.

procurorul

Post by procurorul » 08 Oct 2004, 14:44

Pai si ? Tot nu termina liceul!!!Asa ca nu se mai ajunge la scopul educativ?Nu?
Prin urmare , putem clasifica "clementa instantei" in functie de perioada care a mai ramas pana la finalizarea clasei a XII-a?Chiar ar putea o diferenta de 1-2 saptamani(daca nu chiar zile) sa impuna o asemnea diferentiere ( acordarea / neacordarea amanarii)?
Eu zic ca NU?
Asa ca (no offence) , sa nu mai zvarlim in capul magistratilor cu pietre !Sunt si ei oameni , doar ca aplica legea....buna sau rea... :cry:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 08 Oct 2004, 14:52

Nu zvarl cu pietre. ai fost avocat am retinut eu (poate gresit) de pe aici.
Spune tu cu mana pe inima (in gandul tau daca nu poti pe forum) ca nu ai vazut solutii nu proaste, ci de care si un student de anul I s-ar fi rusinat. (daca nu ai vazut spune-mi si-ti trimit eu un snop pe mail.
ca sa revenim la subiect "nu fac" penal dan iti promit ca ma documentez
si-ti raspund mai pe larg.

jus2001

Post by jus2001 » 08 Oct 2004, 15:07

EU CRED CA NU POATE FI VORBA DE AMANAREA PEDEPSEI IN BAZA ART. 453(1) LIT. C C.PROC.PEN DEOARECE IN BAZA NOII LEGI A EXECUTARII PEDEPSELOR (LG. 2942004) "IN PENITENCIARE SE ORGANIZEAZA CURSURI DE SCOLARIZARE PENTRU CICLUL PRIMAR, GIMNAZIAL SI LICEAL" (ART. 76 ALIN. 1). MAI MULT DECAT ATAT IN ALIN. 3 AL ART. SUS-AMINTIT SE SPUNE CA "IN DIPLOMA NU SE FAC MENTIUNI CU PRIVIRE LA ABSOLVIREA CURSURILOR IN STARE DE DETENTIE". ASADAR IN OPINIA MEU NU NE GASIM INTR-UNA DIN ACELE IMPREJURARI SPECIALE DE CARE VORBESTE LG. SI NICI CONSECINTELE GRAVE NU SE INTREZARESC.

procurorul

Post by procurorul » 08 Oct 2004, 15:30

Attorneyatlaw , imi pare bine ca reusim sa trecem peste chestiunile spinoase ce nu tin strict de profesie , si chiar imi cer scuze pentru tonul inadecvat pe care l-am folosit fata de tine!Sincer.
Sper sa consolidam aceasta relatie de "colegi de forum" si sa ne respectam reciproc.
Cat despre intrebarea ta...da , am fost avocat , ce-i drept o perioada scurta , si , da , bineinteles , ca am vazut ceea ce zici tu.La fel de bine , am vazut insa si avocati care participau in proces , precum ursul venit sa prinda pesti cu coada .Tot la fel cum , oriunde ma uit , vad oameni supusi greselii...Aceasta ne este natura.E firesc.Doar ca NU sunt adeptul generalizarilor . Eu nu pot concepe ca un grup profesional sa fie caracterizat prin aceleasi trasaturi , prezente la FIECARE dintre membrii sai.
Dar acum , fara glume sau chestiuni de acest gen , ce poti raspunde strict la intrebarea din mesajul meu anterior de pe acest subiect?

mariuca

Post by mariuca » 08 Oct 2004, 15:36

Sunt de acord cu jus2001.
Din cate stiu eu de la dr. penal, infractorului minor condamnat la pedeapsa inchisorii, in timpul executarii pedepsei, i se asigura posibilitatea de a continua invatamantul general obligatoriu si i se va asigura posibilitatea de a dobandi o pregatire profesionala potrivit cu gradul de scolarizare si cu aptitudinile lui. Cadrele didactice, manualele si rechizitele vor fi puse la dispozitie de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, iar personalul si utilajul necesar pentru calificarea intr-o meserie se vor asigura de penitenciar.(art. 57, alin2 C.P)
Condamnatii minori, la implinirea varstei de 18 ani pot fi mentinuti in locurile de detinere pentru executarea in continuare a pedepsei in regimul prevazut pt. minori, daca acesta este necesar pentru desavarsirea pregatirii lor scolare sau profesionale, dar nu mai mult de 2 ani(art. 61 din L.nr.23/1969)
parerea mea

procurorul

Post by procurorul » 08 Oct 2004, 15:45

ELIS , te felicit pentru suflul profesional pe care l-ai adus...Uite ce polemici de drept ai nascut ! :wink:

innuenda

Post by innuenda » 10 Oct 2004, 20:59

Attorney, eu una te-as lua de avocat daca as fi la necaz. Imi place ca ai o gandire de anvergura; mi-a placut si metafora (din pacate, uneori, reala, desi malitioasa) cu luminile stinse ale unor judecatori; dar standardele aplicate de judecatori sunt formate tot in urma unei experiente indelungate. Vorba aia, daca dormi o luna cu lumina aprinsa si-ti vine factura la curent prea incarcata, intelegi intr-un final ca-i mai ieftin/eficient sa-ti gasesti pe cineva care sa doarma cu tine, nu? :lol: Zic si eu... :lol: in privinta chestiunii insa sunt de acord cu jus si procurorul. Nu-i spulbera nimeni dreptul juniorului la educatie chiar daca nu s-ar fi putut continua studiile in penitenciar. Eventual isi termina studiile cu o intarziere de 2 ani, parca asa ai spus (cat era privat de libertate). Doar nu era ca si cum l-ar fi zvarlit in temnita pe viata, nu? :lol:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 11 Oct 2004, 11:13

jus2001 wrote:EU CRED CA NU POATE FI VORBA DE AMANAREA PEDEPSEI IN BAZA ART. 453(1) LIT. C C.PROC.PEN DEOARECE IN BAZA NOII LEGI A EXECUTARII PEDEPSELOR (LG. 2942004) "IN PENITENCIARE SE ORGANIZEAZA CURSURI DE SCOLARIZARE PENTRU CICLUL PRIMAR, GIMNAZIAL SI LICEAL" (ART. 76 ALIN. 1). MAI MULT DECAT ATAT IN ALIN. 3 AL ART. SUS-AMINTIT SE SPUNE CA "IN DIPLOMA NU SE FAC MENTIUNI CU PRIVIRE LA ABSOLVIREA CURSURILOR IN STARE DE DETENTIE". ASADAR IN OPINIA MEU NU NE GASIM INTR-UNA DIN ACELE IMPREJURARI SPECIALE DE CARE VORBESTE LG. SI NICI CONSECINTELE GRAVE NU SE INTREZARESC.
mea culpa, cum nu ma preocup de penal nu citisem.
In aceasta situatie nu se amana.

elis

Post by elis » 11 Oct 2004, 15:05

Speta este reala.
In prima instanta cererea a fost admisa, apelul s-a respins dar s-a admis recursul si cererea de amanare a fost respinsa. Mie mi s-a parut foarte interesant ca desi pana la sfarsitul anului scolar erau mai mult de trei luni, doua instante (tribunal si curte de apel) au apreciat ca sunt aplicabile prevederile art. 453 lit. "c" Cod procedura penala.

procurorul

Post by procurorul » 11 Oct 2004, 16:48

In orice caz , mi se pare lipsit de logica , pentru ca, oricum , amanarea se acorda pe maxim 3 luni , si tot nu apuca sa termine ...
Ce sa-i faci ? Si magistratii de la instantele superioare trebuie sa aibe ca sa indrepte...de aceea sunt cai de atac.

Post Reply