Concilierea suspenda prescriptia?

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
dasefx

Concilierea suspenda prescriptia?

Post by dasefx » 27 Mar 2007, 16:27

Azi, hotarat sa-mi fac ordine prin hartiile din birou, surpriza....gasesc un dosar al unui client rau platnic. Buuun. Imi amintesc de dosar. Inmanat de la financiar prin august 2006. Este vorba de un debit de aproximativ 5000 roni, insumat din 3 facturi astfel: F1 / 29.03.2004 - 200 RON, F2 / 27.04.2004 - 3600 RON si F3 / 30.06.2004 - 1200 RON. L-am tot amanat din cauza F3 pierduta din contabilitate in nu se stie ce circumstante (toate exemplarele). Ne-am reorganizat prin 2005 prin divizare, transferuri de arhive si alte asemenea. Neavand nici un alt act, am amanat ca poate s-o gasi.
Buun, gasesc azi dosarul, super fericit de noroc avand in vedere prescriptia F1, ma apuc sa redactez actiunea in pretentii pentru F1 si F2 (F3 da-o-n fasole). Ce-mi da prin cap in timp ce redactam?! CONCILIEREA PREALABILA !!! Am inghetat. Dupa cum se poate observa nu ma incadrez in termene nici pentru F2 (care ma doare foarte, foarte tare). O-ntorc ca la Ploiesti pe somatie de plata, sa scap de conciliere, dar is cu morcovun de 10 metri. O depun maine. Erau ceva discutii contradictorii pe aici la un moment dat. Cum e totusi cu concilierea asta. Daca fac actiunea in pretentii, mi se respinge ca prematura?
Ceva solutii? Sa fac 2 actiuni in acelasi timp. Ce se poate face? Unde scrie ca concilierea suspenda prescriptia?
Sper totusi sa am parte de un termen scurt pe somatie de plata, in caz ca mi se respinge, sa ma incadrez pana la 27.04.2007 sa depun actiune comuna pentru F2.
P.S. F1 si F2 sunt cu stampila si semnatura, emise in baza unor procese verbale de receptie a lucrarilor, de asemenea confirmate, da cu OG 5 asta nu-i nimic sigur.
Cine doreste imi poate tine pumnii :-(

ursu

Re: m-am ars rau de tot. opinii si sfaturi urgent !!!!

Post by ursu » 27 Mar 2007, 16:59

dasefx wrote: Sper totusi sa am parte de un termen scurt pe somatie de plata, in caz ca mi se respinge, sa ma incadrez pana la 27.04.2007 sa depun actiune comuna pentru F2.
nu astepta sa ti se respinga: le poti depune pe amindoua odata!!! :mrgreen:

mariusms

Post by mariusms » 27 Mar 2007, 17:11

Facturile au o data a emiterii. De obicei termenul de plata (scadenta) este o data ulterioara. Vezi la conditiile platii din contract. Intre timp fa convocarea la conciliere. Bafta !

PS am postat mai demult cu decizii din practica, potrivit carora introducerea cererii pe somatia de plata intrerupe prescriptia extinctiva.

timi

Post by timi » 27 Mar 2007, 17:19

Poate te ajuta:
"SC R. SA a chemat in judecata BCR, solicitand obligarea acesteia la plata in dolari (platibila in lei la cursul din ziua platii) a dobanzii legale aferente creantei, constatata prin sentinta civila nr.3245/1999 a Tribunalului Bucuresti, Sectia Comerciala.
In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca s-a adresat Tribunalului Bucuresti cu o cerere de somatie de plata pentru suma pretinsa, care a fost respinsa prin sentinta civila nr.76 din 28 iunie 2002, instanta retinand ca nu sunt intrunite cerintele O.G. nr.5/2001.
Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a-V-a Comerciala, prin sentinta nr.28 din 23 februarie 2004, a admis exceptia invocata de catre parata cu privire la neindeplinirea procedurii prealabile a concilierii directe si a respins actiunea ca prematur formulata.
Prima instanta a retinut, in temeiul art.7201C.proc.civ., ca procedura concilierii directe intre parti trebuie sa aiba loc inainte de introducerea cererii de chemare in judecata, or, in cauza, concilierea a avut loc la 6 septembrie 2002, dupa introducerea actiunii.
Prin recursul declarat, reclamanta a criticat aceasta sentinta, pe considerentul ca, in cauza, pretentiile si actele pe care se sprijina au fost comunicate paratei in cadrul procedurii somatiei de plata prevazuta de O.G. nr.5/2001, precum si pentru faptul ca intre parti s-a realizat efectiv o conciliere directa consemnata in procesul-verbal din 6 septembrie 2002, inaintea primului termen de judecata.
Recursul este fondat. Ratiunea concilierii prealabile prevazute de art. 7201 C. proc.civ. este aceea de a simplifica si degreva judecatile avand ca obiect pretentii de natura baneasca, pretentii ce pot fi solutionate pe cale amiabila si intr-un termen scurt.
Aceasta ratiune este practic realizata si atunci cand incercarea de conciliere a reclamantei cu cealalta parte a avut loc in cadrul unei alte proceduri, cum este cea a somatiei de plata sau cand procedura concilierii a fost indeplinita dupa introducerea cererii de chemare in judecata, deoarece esential este ca partile, prin vointa lor, exprimata neechivoc, sa staruie pentru a rezolva litigiul. In cauza, pretentiile reclamantei-creditoare, temeiul lor juridic si actele doveditoare pe care se sprijina au fost aduse la cunostinta paratei-debitoare prin cererea de somatie de plata adresata Tribunalului Bucuresti la 6 decembrie 2001 (anterior formularii actiunii in pretentii pe baza dreptului comun), dandu-i-se astfel posibilitatea de a-si exprima punctul de vedere. Totodata, din actele de la dosar a rezultat ca reclamanta a convocat pe parata la concilierea prevazuta de art.7201 Cpc prin actul din 22 august 2002, iar concilierea propriu-zisa s-a realizat la 6 septembrie 2002, ambele date situandu-se inaintea primului termen de judecata fixat la 4 octombrie 2002.
Prin urmare, in cauza, scopul si finalitatea prevederilor art.7201 Cpc au fost aduse la indeplinire, stabilindu-se ca vointa partilor a fost si este de a rezolva litigiul pe cale judecatoreasca si nu pe cale amiabila. De altfel, exceptia prematuritatii a fost ridicata de catre parata dupa un an si sase luni de la data introducerii actiunii, timp in care s-au administrat probele, inclusiv expertiza contabila.
In consecinta, recursul declarat de reclamanta a fost admis, sentinta atacata a fost casata si cauza a fost trimisa pentru judecarea fondului la Tribunalul Bucuresti, devenit intre timp competent sa solutioneze litigiul."

mariusms

Post by mariusms » 27 Mar 2007, 17:39

Am gasit, aici: http://www.avocatura.com/modules.php?na ... 6&start=45

Unde esti, mai? Sa nu spui ca ai plecat la serviciu sa faci convocarea ! :-D

dasefx

Post by dasefx » 27 Mar 2007, 19:19

Multumesc celor care mi-au raspuns. Citind raspunsurile si trimiterile la alte topicuri tot n-am inteles daca somatia de plata intrerupe prescriptia.
Mariusms, scadenta facturilor e la data emiterii, nu exista contract cu termene suspensive, doar procese verbale de receptie a lucrarilor (confirmate).
Mi s-a parut interesanta argumentarea cu indeplinirea procedurii concilierii chiar si dupa introducerea cererii pe drept comun, pana la primul termen de judecata.
Am decis sa procedez in felul urmator si va rog sa-mi dati alta idee mai buna daca aveti.
Deci, maine introduc cererea pentru emiterea somatiei de plata pentru creanta aferenta F1 si F2. Tot maine expediez prin curierat convocarea la conciliere pentru F2 (care se va prescrie in 27.04.2007.) Si cu asta e la limita, 30 de zile procedurale de la comunicarea invitatiei la conciliere se implinesc dupa prescriere. Mai am in vedere aici faptul ca nu am siguranta ca debitoarea mai are sediul la adresa de pe facturi sau ca mai exista. Maine voi merge si la registrul asociatiilor, debitoarea fiind A.U.A.I. (Asociatia Utilizatorilor de Ape pentru Irigatii), care cred ca s-a reorganizat prin legea 138 / 2004, Legea imbunatatirilor funciare. Sunt in groapa rau de tot. :-( Acum ma intreb ce se intampla daca debitorea refuza sa primeasca corespondenta. FAX de la ei n-am. Inainte cu vreo 2 zile de prescriptie voi introduce si cererea pe drept comun. Pot s-o introduc si pe 27.04. ? Se considera in termen?
Si altceva, tot n-am inteles ratiunea de a introduce cererea pe OG 5 si cererea pe drept comun in acelasi timp. Daca mi se admite somatia, raman sportiv cu taxa pentru cererea comuna. Luminati-ma!
Maine voi avea o zi grea !!!

ursu

Post by ursu » 27 Mar 2007, 19:58

dasefx wrote:Si altceva, tot n-am inteles ratiunea de a introduce cererea pe OG 5 si cererea pe drept comun in acelasi timp. Daca mi se admite somatia, raman sportiv cu taxa pentru cererea comuna. Luminati-ma!
Maine voi avea o zi grea !!!
parerea mea: greu tare cu OG 5...
nu cred ca o sa tina pe somatia de plata...
ratiunea de a le introduce pe amindoua ? cistigi timp!
...nu ramii sportiv cu taxa... cine spune ca trebuie sa o platesti la momentul introducerii cererii?

dasefx

Post by dasefx » 27 Mar 2007, 20:05

Bine castig timp, dar la ce folos? Daca mi se respinge OG 5, sunt in termen cu actiunea in pretentii dar mi se va respinge ca prematura. Nu vad la ce mi-ar folosi timpul castigat. Sau nu sesizez eu ceva? Sunt destul de stresat.
Totusi, eu sper in admiterea cererii pe oG 5. Creanta e certa, lichida si exigibila. Probata cu facturi acceptate emise in baza unor procese verbale de asemenea confirmate. Mi s-au mai admis actiuni pe OG 5 doar in baza facturilor.

aprilie

Post by aprilie » 30 Mar 2007, 14:03

Uite, am citit topicul si vreau sa-ti zice pe scurt opinia mea:
- e OK ca ai formulat deja somatia de plata - somatia intrerupe prescriptia pentru ca este o cerere de chemare in judecata.
- Problema este ca NU trebuie sa astepti solutionarea ei (probabil ca se va respinge somatia) pentru ca Ordonanta de respingere a somatiei este irevocabila si de la data pronuntarii solutiei de respingere este aplicabil art. 16 alineat 2 din Decret : Prescriptia nu este intrerupta, daca s-a pronuntat incetarea procesului, daca cererea de chemare in judecata sau executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat, ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea.
- Deci, ai introdus somatie (ceea ce e bine, ai intrerupt prescriptia) dar acum fa URGENT Notificarea pentru procedura prealabila ca sa poti introduce actiunea pe dreptul comun PANA la solutionarea somatiei de plata. In cererea pe dreptul comun motivezi frumos intreruperea prescriptiei prin formularea somatiei de plata care este inca pe rol.
- N-ar fi rau sa verifici (asa cum s-a spus) termenul de scadenta al F1, mai castigi niste zile la calculul prescriptiei.
- Nu-ti recomand sa renunti la indeplinirea concilierii chiar si in faza asta, pentru ca nu ai chiar nimic de pierdut daca o faci si iti produci probe
- Nu toate instantele iau de buna teoria ICCJ cu somatia de plata = conciliere si n-are rost sa risti
- In actiunea pe dreptul comun poti solicita proba cu expertiza contabila in cazul in care parata nu recunoaste facturile pt ca teoretic ar fi trebuit sa isi inregistreze facturile in contabilitate .
Succes!

dasefx

Post by dasefx » 27 Apr 2007, 08:48

La primul termen, 25.04.2007, mi-a fost admisa in parte cererea de emitere a somatiei de plata. :-P . Mai exact, partea de creanta dovedita cu F2 (valoarea mai mare) + dobanzile aferente facturii, calculate cf OG 9. Restul neachitat din F1 (200 lei) mi-a fost respins. Debitoarea a facut intampinare si a anexat un OP din 2004 in care se specifica plata F x + F1 achitare totala. S-ar putea sa fie o greseala la noi in evidente. Tre sa verific. Oricum, sunt multumit, F2 era problema mea. Prescriptia pentru F2 se implineste azi.
Problema mea e ca inca nu am scapat. Daca debitoarea face cerere in anulare si i se va admite?! Oricum, ieri, 26.04.2007, am formulat actiune in pretentii (fara a achita taxa de timbru). Sper sa am parte de un prim termen foarte lung, ca sa acopere redactarea, comunicarea si cele 10 zile in care se poate formula cerere in anulare la somatia de plata. Daca nu, va trebui sa timbrez si sa vad cum ma descurc cu lipsa concilierii.
Notificarea de prezentare la conciliere am facut-o la data de 29.03.2007. Nu erau implinite cele 30 de zile la data introducerii actiunii in pretentii. Faza nasoala e ca nu am confirmarea ca debitoarea a primit notificarea in vederea concilierii directe. Am trimis pe cineva la posta s-o depuna cu confirmare de primire dar a depus-o la prioripost. Zice el ca cu confirmare de primire dar nu am primit nicio confirmare pana acum. Am chitanta, 10 lei a costat expedierea, tre sa verific la posta daca e intr-adevar cu confirmare de primire. Debitoarea a primit notificarea dar n-am eu dovada. Stiu sigur ca a primit-o. Faza tare. In intampinarea formulata la somatia de plata, primul motiv invocat pentru respingerea cererii mele suna asa: "Somatia de plata nu s-a facut in termen. Aceasta s-a emis in data de 29.03.2007 avand nr. 17 deci dupa inregistrarea dosarului la judecatorie. Cererea si dosarul a fost inregistrat la nr. 1234/55/2007 din data de 28.03.2007". Sunt sigur ca judecatoarea n-a stiut ce vrea sa zica, dar eu stiu; "somatia de plata nr. 17" este notificarea de prezentare la conciliere. :lol: .
Cam asta e situatia la momentul actual.
Ideile sunt bine primite !
Numai bine!

Cronos

Post by Cronos » 16 May 2007, 14:14

parerea mea e urmatoarea vis-a-vis de speta ta: actiunea de drept comun in situatiile astea limita raportat la momentul prescriptiei extinctive a creantei e solutia preferabila somatiei de plata (daca, fireste, esti creditor si nu debitor :-) ) ...

... mai ales pentru ca motivele pentru care se poate respinge somatia sunt mult mai usor de invocat decat la actiunea de drept comun (unde de ex. se poate pune problema analizei fondului cauzei, in timp ce somatia de plata se va respinge pentru orice divergenta aparuta intre parti cu privire la fondul cauzei)....

... apoi, pentru ca, somatia de plata nu intrerupe termenul prescriptiei extinctive in sensul art. 16 lit. b), nefiind vorba de introducerea unei cereri de chemare in judecata, somatia de plata avand caracter nelitigios...

... asa cum s-a scris anterior, unele instante au considerat ca se poate face concilierea prealabila si dupa depunerea cererii de chemare in judecata, cu conditia ca pana la primul termen sa se realizeze aceasta procedura; intr-o cauza in care am fost in situatia ta, adik f. aproape de termenul de prescriptie, am aplicat aceasta strategie si a functionat...

... de asemenea, procedura somatiei de plata se poate initia si fara a realiza concilierea prealabila, aceasta conditie fiind necesara doar in cazul actiunilor de drept comun.

... oricum, bine ca ti-a fost admisa somatia, chiar si in parte, si succes pe mai departe
:-)

tantza

Post by tantza » 16 May 2007, 15:49

procedura somatiei de plata poate fi initiata, asa cum au spus si ceilalti fara conciliere directa ;
iar pe dreptul comun, poate valora conciliere directa procedura somatiei de plata - in cazul in care ai recurs anterior la ea, ;

dasefx

Post by dasefx » 18 May 2007, 09:17

Conform decretului 167/1958, prescriptia nu se inrerupe daca cererea de chemare in judecata este respinsa. Am o nedumerire...... in cazul in care este admisa dar apoi este atacata, rejudecata si respinsa, admiterea in prima instanta inrerupe prescriptia?
In speta,admiterea cerea de emitere a somatiei de plata a intrerupe prescriptia in situatia in care se formuleaza cerere in anulare si se admite?

Post Reply