Buna seara,
as vrea sa va rog sa ma ajutati cu un sfat.
s-a terminat partajul si trebuie sa platesc sulta pentru lucuinta fostului, el urmand sa primeasca si lucuri din casa, si nu sunt sigura cum treuie facut. avocatul mi-a spus sa consult notari, iar notarii si exacutorii mi-au dat raspunsuri asa de diferite (si chiar de speriat), ca nu mai stiu ce sa cred.
intentionez sa platesc sulta in termenul precizat in hotararea judecatoreasca. care sunt pasii de trebuie sa-i urmez? este adevarat ca executorul judecatoresc sau notarul trebuie platiti cu 5% din valoarea sultii si ca este o cursa, conteaza cine merge primul la executor/notar, eu sau fostul, ca sa se decida cine plateste onorarariul?
va rog spuneti-mi ce treuie sa fac sa fie cat mai putin costisitor (ma imprumut pana peste cap). si, daca se poate, cam cat este un onorariu rezonail. dupa cum spuneam, intentionez sa respect hotararea judecatoreasca, termenul etc, singurele sicane si amanari putand sa apara doar din partea fostului.
mutumesc pentru orice sfaturi
partaj, plata sultei
nu inteleg de ce vrei sa ajungi la executor. Potrivit codului de procedura civila, o hotarare se execut de buna voie. Numai atunci cand creditorul nu-si executa obligatia de buna voie, in conditiile stipulate in hotararea judecatoreasca se ajunge la executarea silita, apelandu-se la executorul judecatoresc. Daca vrei sa achiti sulta in conditiile prev. de hotararea judecatoreasca, fa bine si ai grija ca "fostul" sa recunoasca plata sultei ce i-o datorai, iar plata acesteia sa se faca in prezenta unor martori, pt. o mai mare siguranta.
va multumesc pentru raspuns.
Am consultat executori/notari pt ca asa m-a sfatuit avocatul si pentru ca nu stiu absolut deloc cum trebuie facut la momentul platii, astfel incat sa fie totul "oficial" si de netagaduit, cu atat mai mult cu cat ma astept la suprize si inscenari din partea fostului si ma tem sa nu trebuiasca sa platesc de doua ori.
de aceea m-ar ajuta sa stiu cum exact se procedeaza. de exemplu, cand ia lucrurile, mai trebuie sa semneze ceva? apoi, ce dovada pot avea ca am platit sulta? cum exact ii dau banii si daca in prezenta cuiva oficial, ca un notar sau executor? in continuare va trebui sa intabulez apartamentul si sa fac in conutinuare imprumuturi, sa le acopar pe cele de scurta durata de le fac sa platesc sulta, si baniesc ca pentru intabulare imi trebuie dovada ca am platit si am respectat hotararea judecatoreasca.
probabil sunt multi care au trecut prin asta, dar nu stiu de unde sa incep si, dupa cum ziceam, am gasit un notar care mi-a cerut 5% din sulta sau altul care ma invata cum sa fac totul inaintea fostului, sa plateasca el onorariile.
va multumesc
Am consultat executori/notari pt ca asa m-a sfatuit avocatul si pentru ca nu stiu absolut deloc cum trebuie facut la momentul platii, astfel incat sa fie totul "oficial" si de netagaduit, cu atat mai mult cu cat ma astept la suprize si inscenari din partea fostului si ma tem sa nu trebuiasca sa platesc de doua ori.
de aceea m-ar ajuta sa stiu cum exact se procedeaza. de exemplu, cand ia lucrurile, mai trebuie sa semneze ceva? apoi, ce dovada pot avea ca am platit sulta? cum exact ii dau banii si daca in prezenta cuiva oficial, ca un notar sau executor? in continuare va trebui sa intabulez apartamentul si sa fac in conutinuare imprumuturi, sa le acopar pe cele de scurta durata de le fac sa platesc sulta, si baniesc ca pentru intabulare imi trebuie dovada ca am platit si am respectat hotararea judecatoreasca.
probabil sunt multi care au trecut prin asta, dar nu stiu de unde sa incep si, dupa cum ziceam, am gasit un notar care mi-a cerut 5% din sulta sau altul care ma invata cum sa fac totul inaintea fostului, sa plateasca el onorariile.
va multumesc
va multumesc pentru raspuns.
va multumesc
va multumesc
Va rog sa-mi dati, si mie, un sfat.caramella wrote:Daca vrei sa achiti sulta in conditiile prev. de hotararea judecatoreasca, fa bine si ai grija ca "fostul" sa recunoasca plata sultei ce i-o datorai, iar plata acesteia sa se faca in prezenta unor martori, pt. o mai mare siguranta.
Sunt si eu intr-o situatie similara cu a ddoinei. In plus, fostul sot este in strainatate si doreste sa dau sulta avocatului sau.
In aceasta situatie, ce trebuie sa fac (cum sa procedez) pt a avea o dovada legala a achitarii sultei si pentru a nu avea probleme la intabulare?
Ce dovada/dovezi trebuie sa cer de la avocat? Ce dovezi imi vor cere la CF?
Poate ca ar trebui sa spun si faptul ca personal am notificat partajul in CF, insa doresc mai intai sa achit sulta si abia apoi sa intabulez pe numele meu. M-am imprumutat de la banci pt a avea suma necesara si as dori sa evit unele cheltuieli inutile care s-ar datora ignorantei mele.
Va multumesc, anticipat, pentru sfaturi.
Nu am pregatire in domeniu, dar fratele meu a trecut recent prin asta si am fost cu el cand a platit sulta.
Fosta tot amana sa primeasca banii, sperand ca se va ajunge la executare silita. In final, apropiindu-se termenul de plata, fratele a mers la executor/notar in contul cariua a depus banii, iar apoi fosta a primit banii de la executor/notar, acesta contactand-o el . Fratele a platit onorariu 0.5% din suma de a trebuit sa i-o dea fostei + tva (dar a umblat ceva sa gaseasca pretul mic) si a primit pe loc dovada achitarii pe care a folosit-o pt a trece locuinta pe numle sau, intabula si ce mai trebuie facut. Practic, astfel nu a mai avut de-a face in niciun fel cu fosta si a primit actele oficiale ca si-a achitat datoria, chiar in ziua in care a depus banii in contul executorului.
Sper ca ajuta. Succes!
Fosta tot amana sa primeasca banii, sperand ca se va ajunge la executare silita. In final, apropiindu-se termenul de plata, fratele a mers la executor/notar in contul cariua a depus banii, iar apoi fosta a primit banii de la executor/notar, acesta contactand-o el . Fratele a platit onorariu 0.5% din suma de a trebuit sa i-o dea fostei + tva (dar a umblat ceva sa gaseasca pretul mic) si a primit pe loc dovada achitarii pe care a folosit-o pt a trece locuinta pe numle sau, intabula si ce mai trebuie facut. Practic, astfel nu a mai avut de-a face in niciun fel cu fosta si a primit actele oficiale ca si-a achitat datoria, chiar in ziua in care a depus banii in contul executorului.
Sper ca ajuta. Succes!