Sunt creditor al unei societati comerciale, pentru suma de aprox. 8000 ron. De circa un an incerc executarea silita a debitoarei, dar aceasta se sustrage sistematic de la executare, avand la baza relatia de prietenie cu singurul executor judecatoresc din oras. Precizez ca debitoarea are numeroase bunuri imobile in proprietate. Singura posibilitate ca sa determin debitoarea sa plateasca debitul ar fi promovarea unei cereri de faliment, dar nu ating valoarea prag. Am mai gasit si alt creditor al aceleeasi debitoare pentru suma de 4000 ron si ma intrebam daca, avand in vedere prevederile art. 31 alin. 3 din Legea 85/2006 (Daca intre momentul inregistrarii cererii de catre un creditor si cel al judecarii acestei cereri sunt formulate cereri de catre alti creditori impotriva aceluiasi debitor, tribunalul va verifica, din oficiu, la data inregistrarii, existenta dosarului pe rol, va dispune conexarea acestora si va stabili indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) referitoare la cuantumul minim al creantelor, in raport cu valoarea insumata a creantelor tuturor creditorilor care au formulat cereri si cu respectarea valorii-prag prevazute de prezenta lege.) nu am putea sa promovam impreuna, cei doi creditori, o cerere de faliment impotriva debitoarei comune?
In cazul unei cereri comune, prin insumarea creantelor am depasi valoarea prag, dar nu stiu daca interpretarea data de mine textului aratat este corecta sau nu. V-as ruga sa ma ajutati cu pareri in acest sens si poate chiar cu practica judiciara. Va multumesc.
valoare prag - creante cumulate
nu puteti cumula creantele. poti in schimb apela la cesiunea de creanta sau novatia prin schimbare de creditor. In acest fel ai atinge pragul dorit pentru cererea de deschidere a procedurii. De ce nu formulezi o contestatie la executare - cazul prevazut de art.399 cod procedura civila "organul de executare refuza sa inceapa executarea silita ori sa indeplineasca un act de executare in conditiile prevazute de lege". In acest sens ai putea formula in prealabil o cerere de staruinta in executare prin care sa soliciti executorului sa exercite dreptul prevazut la art. 373 indice 1 si sa solicite debitoarei declaratia scrisa privind bunurile si sa ti-o comunice deindata. De asemenea, prin aceeasi cerere ai putea sa soliciti executorului sa faca dovada acetlor de executare efectuate pana in prezent (somatiile de poprire - mai ales catre banci). In cazul in care executorul nu isi indeplineste obligatiile legale, nu iti comunica vreun raspuns si nu urgenteaza procedura de executare ti-ai produs dovezile de care ai nevoie in contestatia la executare - adica ai dovedit refuzul indeplinirii actului de executare .