Eu cred ca avocatura este profesia care da intreaga masura a talentului unui om de drept si, cu siguranta, cea mai frumoasa dintre profesiile juridice. Din nefericire, iti da cea mai buna sansa sa te ratezi, daca luam in considerare faptul ca intr-un cabinet independent de avocatura e extrem de greu sa reusesti la inceput, si chiar pe termen mediu. In plus, clientii pe care ti i-ai dori nu vor veni niciodata la tine, atata vreme cat exista cabinete ca Ionescu&Popescu, Ionescu&Ionescu, Ionescu si avocatii etc, etc, etc.(orice legatura cu nume reale e pur intamplatoare) ale unor fosti exponenti ai securitatii (sau&...sa spun exponenti ai fostei securitati, mai bine?!?), cu clientela dirijata. Nu spun ca nu poti sa si castigi. Dar castigurile sunt aleatoare si, fie te vei multumi cu putin, fie vei castiga foarte bine cateodata iar alteori, din pacate mai des, vei castiga cat sa-ti platesti avocatii, contabila, secretara, curentul, internetul, tel/fax, atentiile, consumabilele si o sa-ti mai ramana si tie, acolo, cat sa nu zici ca ai muncit (pana la ora 22-23 cateodata) degeaba. Nu mai vorbesc de cotele care trebuie platite fie ca ai, fie ca n-ai profit si nici de traitorii profesiei, care atarna pe la fumoar si traiesc prooooost de tot din oficii (pentru care, culmea, mai si muncesc pe branci). Despre magistratura mi-am spus parerea in "De ce magistrat?", deci nu ma voi repeta. Notariatul reprezinta o varianta excelenta pentru ca aici clientii te cauta pe tine, nu tu pe ei, iar castigurile sunt constante, desi la o cota mai mica decat maximele din avocatura. In plus, nu te enervezi cu clienti care nu vorbesc limba ta si cred ca folosesti pasareasca juridica doar ca sa-i bagi in bezna, fraudandu-le interesele (cum se intampla cand esti avocat), nici nu empatizezi cu toate necazurile lumii care ti se infatiseaza ca magistrat, necazuri care se transforma in energii negative pe care- spun psihologii- daca nu ai, la randul tau, unde sa le versi, risti sa ai o aventura profesionala cu un psihiatru daca nu esti o fire tare. Tocmai de aceea s-a si format o "casta" a notarilor publici in care intri extrem de greu. Nu mai vorbesc de magaria fara seaman pe care au facut-o anul asta cand, inscrierile la concurs se terminasera din luna mai, in contextul in care cei ce tocmai terminau facultatea nu erau nici macar absolventi si, prin urmare nu au fost pregatiti sa contracareze manevra inscriindu-se la timp. Despre consilierii juridici imi pare rau sa spun ca, desi poti ajunge sa castigi foarte bine constant, daca te plasezi intr-o S.C. potrivita, eu ii vad ca pe unii care nu au avut incredere in ei, niste mari timizi profesionali care prefera sa fie slujbasi pe la altii decat sa-si incerce propriile limite. Sigur ca nu vreau sa jignesc exceptiile din breasla, dar opinia mea este ca nu poti face facultatea de drept cu visul de a deveni consilier juridic, cel putin nu puteai pana la legea din dec.2003 care a incercat sa dea un suflu nou profesiei