avocat/consilier/magistrat/notar ----- avantaje/dezavantaje

INM, examene, rezultate, pareri, barfe, etc.
Post Reply
procurorul

avocat/consilier/magistrat/notar ----- avantaje/dezavantaje

Post by procurorul » 05 Oct 2004, 22:37

Va provoc la o dezbatere , care sper sa fie extrem de interesanta .
Care sunt avantajele si dezavantajele de a fi avocat/consilier/magistrat/notar ??? :?:

elis

Post by elis » 06 Oct 2004, 08:09

In primul rand, cred ca trebuie sa te cunosti pe tine si sa decizi in functie de ceea ce ti se potriveste.
Sa fii avocat este frumos doar daca ai cauze bine platite si, din cate am observat eu, de regula, cauzele bine platite nu le iau avocatii bine pregatiti profesional ci avocatii care au relatii.
In avocatura exista si riscul, destul de serios spun eu, sa-ti formezi un sistem de valori asemanator cu al clientilor carora le reprezinti interesele, si asta pentru ca orice om prefera sa spuna ( si mai tarziu sa creada) ca a actionat corect atunci cand a denaturat adevarul, deorece trebuia sa castige procesul (doar pentru asta a fost angajat, nu ?)
Sa fii consilier juridic este comod dar numai daca esti angajat la o firma mare care te plateste bine si care iti lasa si libertate de actiune (asa ceva se intampla insa destul de rar !).
Notar as spune ca este foarte bine dar nu prea vad o cale obisnuita de acces, si chiar daca ar fi, sunt oameni carora li s-ar parea o activitate monotona.
Este frumos sa fii procuror dar cred ca numai pentru barbati. Eu personal nu vad ce satisfactii ar putea avea o femeie desfasurand o astfel de activitate.
Judecator este cel mai bine din punctul meu de vedere, doar ca in urmatorii ani va fi foarte greu pentru judecatorii noi, si spun asta pentru ca in prezent instantele superioare desfiinteaza sentinte corecte pronuntate de judecatorii pentru ca : nu au fost introdusi din oficiu terti in proces, s-au admis (corect) exceptii si nu s-au judecat cauzele in fond etc.
In concluzie, este bine atunci cand esti in acord cu tine, faci ce-ti place si esti platit bine pentru asta.

innuenda

Post by innuenda » 06 Oct 2004, 10:22

Eu cred ca avocatura este profesia care da intreaga masura a talentului unui om de drept si, cu siguranta, cea mai frumoasa dintre profesiile juridice. Din nefericire, iti da cea mai buna sansa sa te ratezi, daca luam in considerare faptul ca intr-un cabinet independent de avocatura e extrem de greu sa reusesti la inceput, si chiar pe termen mediu. In plus, clientii pe care ti i-ai dori nu vor veni niciodata la tine, atata vreme cat exista cabinete ca Ionescu&Popescu, Ionescu&Ionescu, Ionescu si avocatii etc, etc, etc.(orice legatura cu nume reale e pur intamplatoare) ale unor fosti exponenti ai securitatii (sau&...sa spun exponenti ai fostei securitati, mai bine?!?), cu clientela dirijata. Nu spun ca nu poti sa si castigi. Dar castigurile sunt aleatoare si, fie te vei multumi cu putin, fie vei castiga foarte bine cateodata iar alteori, din pacate mai des, vei castiga cat sa-ti platesti avocatii, contabila, secretara, curentul, internetul, tel/fax, atentiile, consumabilele si o sa-ti mai ramana si tie, acolo, cat sa nu zici ca ai muncit (pana la ora 22-23 cateodata) degeaba. Nu mai vorbesc de cotele care trebuie platite fie ca ai, fie ca n-ai profit si nici de traitorii profesiei, care atarna pe la fumoar si traiesc prooooost de tot din oficii (pentru care, culmea, mai si muncesc pe branci). Despre magistratura mi-am spus parerea in "De ce magistrat?", deci nu ma voi repeta. Notariatul reprezinta o varianta excelenta pentru ca aici clientii te cauta pe tine, nu tu pe ei, iar castigurile sunt constante, desi la o cota mai mica decat maximele din avocatura. In plus, nu te enervezi cu clienti care nu vorbesc limba ta si cred ca folosesti pasareasca juridica doar ca sa-i bagi in bezna, fraudandu-le interesele (cum se intampla cand esti avocat), nici nu empatizezi cu toate necazurile lumii care ti se infatiseaza ca magistrat, necazuri care se transforma in energii negative pe care- spun psihologii- daca nu ai, la randul tau, unde sa le versi, risti sa ai o aventura profesionala cu un psihiatru daca nu esti o fire tare. Tocmai de aceea s-a si format o "casta" a notarilor publici in care intri extrem de greu. Nu mai vorbesc de magaria fara seaman pe care au facut-o anul asta cand, inscrierile la concurs se terminasera din luna mai, in contextul in care cei ce tocmai terminau facultatea nu erau nici macar absolventi si, prin urmare nu au fost pregatiti sa contracareze manevra inscriindu-se la timp. Despre consilierii juridici imi pare rau sa spun ca, desi poti ajunge sa castigi foarte bine constant, daca te plasezi intr-o S.C. potrivita, eu ii vad ca pe unii care nu au avut incredere in ei, niste mari timizi profesionali care prefera sa fie slujbasi pe la altii decat sa-si incerce propriile limite. Sigur ca nu vreau sa jignesc exceptiile din breasla, dar opinia mea este ca nu poti face facultatea de drept cu visul de a deveni consilier juridic, cel putin nu puteai pana la legea din dec.2003 care a incercat sa dea un suflu nou profesiei

attorneyatlaw

pentru ELIS

Post by attorneyatlaw » 06 Oct 2004, 12:52

Din pacate in ultimul timp instantele superioare desfiinteaza hotararile judecatoriei pentru cu totul alte motive. Enumar numai din ce am vazut sau am trait eu: - se admite proba cu martori peste cuprinsul unui inscris autentic, se administreaza probe fara a se discuta macar admisibilitatea in principiu a cererii de interventie depusa inca de acum trei termene, se constata ca actiunea e tardiv introdusa insa se respinge ca inadmisibila si altele la fel.
cu regret insa noile generatii de absolventi de INM habar nu prea au de capul lor (si spun asta fara a incerca deloc sa-i jugnesc pe cei ce de-abia au intrat la INM, sper ca ei vor fi mai bine pregatiti ca daca continuam asa.... )

Ovidiu_2004

Post by Ovidiu_2004 » 06 Oct 2004, 15:19

Eu in toamna asta sper sa intru in barou dar am ajuns sa fiu intr-o confuzie totala in legatura cu veniturile avocatilor...pe de o parte aud ca se castiga bine adica un minim 15 milioane pe luna sa zicem iar din alte parti aud ca in primii 5 ani activitate este vai si amar de "funduletzul" avocatilor si nici macar mai tarziu nu este chiar asa de roz. Pe cine sa cred? Sa fie adevarul undeva la mijloc si sa faca o diferenta enorma competenta profesionala a fiecaruia..sau orice ai face rezultatul este mai mult sau mai putin acelasi? Am auzit de avocati care castiga 80-100 de milioane pe luna dar am auzit si de avocati care ajunsi la 45 de ani sa zicem nu reusesc sa castige mai mult de 12-15 mil pe luna.....si daca adevarul ii circumscrie mai mult pe cei din a doua parte a afirmatiei atunci de ce toata lumea face "dreptu" si vrea sa fie "avocat/ta"? Eu personal daca vad ca nu prea este mult de realizat in avocatura o sa ma apuc de invatat 12/24 pana o sa intru la INM si apoi cel putin o sa dorm linistit noaptea fara sa fiu stresat ca luna viitoare poate ca n-o sa am cu ce sa-mi platesc intretinerea; dar oricum astept o clarificare in legatura cu ce am scris mai sus.

procurorul

Avocatura...

Post by procurorul » 06 Oct 2004, 16:21

Ovidiu , iti urez multa bafta in avocatura!
Despre cuantumul veniturilor medii lunare , nu se poate trage o regula , pentru ca problema depinde de mai multe variabile : inteligenta , experienta , relatii ( nu in sensul rau ), nivel financiar anterior , locatie , seriozitate , rabdare si multe , multe altele...
Eu iti spun pentru ca am fost avocat de anul trecut pana acum cu INM-ul...
Nu exista un nivel ...poate doar minim... :wink: adica sa incasezi pe luna mai putin decat datorezi la Barou , UNBR si Casa de Asigurari Sociale a Avocatilor...Adica sa nu faci cca. 680000 lei intr-o anumita luna...
Poate ca razi , dar gandeste-te ca ai intrat proaspat in avocatura , esti tanar , ai 22-23 de ani , nu te cunoaste nimeni , nu ai bani de cabinet ... Primesti-in cel mai bun caz - 2-3 oficii , de vreo 600-800 mii lei pe luna , bani pe care ti-i iei poate si peste 2 ani , cand ramane definitiva sentinta penala...Asta in cazul in care esti trecut in titlu... :wink: :cry:
Asa ca inceputul(pe cont propriu) nu e grozav deloc...Cu timpul , daca esti serios , iti faci relatii , devii sigur pe tine , poate iti gasesti un cabinet pe undeva...Lucrurile se vor misca , daca esti serios...Ca de nu... :cry:
Problema este daca ai sau poti sa ai ...RABDARE!!! :wink:
Nu vreau sa te demoralizez ; din contra : SUCCES! si poate ca vei reusi mai repede... :wink:

alinutza

Post by alinutza » 10 Oct 2004, 18:35

Procuror sau judecator? Avocat sau consilier? Dar nu ar fi mai bine notar?
Cu acest gen de intrebari de framanti in scoala, cand ai aripile intinse, tinzi spre zbor, si inca nu te-ai frant. Evident, o discutie la nivel pur teoretic nu strica niciodata, dar realitatea este ca profesia nu ti-o alegi in functie de vointa, ci in functie de circumstantele (reale si personale) din momentul cand ai absolvit.
Fiecare profesie are caracteristicile sale, cu plusurile si minusurile inerente, astfel incat este greu sa optezi pentru una singura.
Personal, cred ca profesia pe care o practici este cea mai frumoasa, in masura in care o faci cu pasiune si pui suflet.

Post Reply