Plangerea penala a fost facuta de reprezentantii societatii B. In fapt, intre cele doua societati se incheiase un contract cu prestatii succesive (consultanta). B a platit lui A iar ulterior s-a razgandit si a facut plangere penala impotriva administratorului lui A, sustinand ca prestatiile lui A nu ar fi reale.
Parchetul a dat rezolutie de NUP, pentru ca s-a dovedit, pe baza de expertiza, ca prestatiile lui A sunt si reale si de valoarea facturata. Reprezentantii lui B au facut plangere impotriva rezolutiei de NUP. Prima instanta penala dar si instanta penala de recurs au mentinut rezolutia parchetului, constatand totodata acelasi lucru, prestatiile sunt reale, la fel si valoarea facturata. Deci fapta de evaziune nu exista pentru ca prestatiile sunt reale.
De aici incepe distractia.

Reprezentantii lui B au formulat actiune in constatarea nulitatii contractului de mai sus. Prima instanta l-a declarat valabil, insa ICCJ l-a declarat nul (pentru ca directorul executiv nu ar avea calitatea de a reprezenta societatea la semnarea unui contract - am vazut si decizii tot ale ICCJ care spun exact contrariul).
Dupa anularea contractului, pe calea unei actiuni separate, B a solicitat restituirea platii. A s-a opus, sustinand ca anularea unui contract cu prestatii succesive produce efecte pe viitor (exceptie de la efectul retroactiv al nulitatii, dar si de la principiul restitutio in integrum).
Instantele civile (inclusiv ICCJ) au admis actiunea lui B, pe motivul ca A nu a dovedit ca ar fi efectuat prestatiile, pentru a se excepta de la restitutio in integrum.
A a depus sentinta si decizia definitiva din penal, impreuna cu raportul de expertiza din dosarul parchetului si a argumentat ca opinia comuna a specialistilor in drept procesual penal indica faptul ca instanta civila nu poate examina o actiune civila indreptata impotriva persoanei fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale in baza art. 10 lit. a) din Codul de procedura penala, intrucat fapta nu exista (a se vedea Drept procesual penal - Partea generala, Gheorghe Nistoreanu si altii, pag. 72, Bucuresti, 1994, si Tratat de drept procesual penal - Partea generala, Nicolae Volonciu, pag. 238-239, Bucuresti, 1996). Daca nu exista fapta, nici asupra unei alte persoane nu se poate actiona in civil. In speta sintagma nu exista fapta este echivalenta cu sintagma prestatiile sunt reale.
Consider ca este absurd ca instanta penala sa spuna ca fapta nu exista iar instanta civila, trecand peste art. 22 C.proc.pen. sa spuna ca fapta exista. S-a calcat astfel in picioare onoarea administratorului societatii A.
Poate administratorul lui A sa se indrepte cu succes la CEDO? Dar A poate?