Avocata insarcinata si nedreptatita
Avocata insarcinata si nedreptatita
Sunt avocat si astept un copil. M-am interesat la Directia de Munca si Solidaritate Sociala daca beneficiez de drepturile prevazute de OUG 148/2005 privind indemnizatia pentru cresterea copilului pana la 2 ani si raspunsul a fost negativ, cu argumente nepertinente. As vrea sa stiu daca v-ati confruntat cu aceasta problema si cum s-a rezolvat.Precizez ca prevederile art. 1 din ordonanta dau dreptul si avocatilor ( realizeaza venituri din activitati independente, cum cere legea) la cele 6 milioane lei indemnizatie timp de 2 ani. Chiar exista decizii ale Casei Asigurari a Avocatilor in acest sens.
De la Barou conform Statutului Casei de asigurari a Avocatilor beneficiez . Dar eu doresc sa iau bani din doua locuir> 1) de la barou, conform Statutului CAAvocatilor ( unde nu sunt probleme si am dreptul la 85% din venit; 2) de la Stat, cei 6 milioane deoarece sunt platitoare de impozit pe venit . Practic noi cotizam in doua locuri: la CAAAvocatilor ( unde nu am probleme, am vorbit deja) dar si la Finante platim impozit pe venit, asa cum cere acea ordonanta despre care am aminitit.In aceste conditii, mi se nedrept sa luam bani decat de la Barou
Vezi ca nu cred ca cu Baroul e chiar asa...cu 85% din venit...(sau o fi,dar tot nu poti depasi alea 8 mil. ce se dadeau.)
Oricum,din doua parti tot nu primesti.Casa Avocatilor nu plateste de-astea,ci doar pensii.
Si cum zice Wittmann,indemnizatia pentru cresterea copilului (ce tine de asigurari sociale) nu are nimic de-a face cu Finantele si impozitul.
Vezi si tu la vreo colega care e in concediul de ingrijire.(si eu ar trebui inca sa fiu,dar a intrat sotul.Eu luam doar cele 8 mil.,ca era ceva cu 85%,dar nu trebuia sa depasesc 8 mil.)
Chestiile astea imi aduc aminte de zicala nnnu gasesti cizmar cu cizme bune"...adica pentru ce ne priveste in mod direct pe noi - nu pe clienti - nu gasim timp de studiat sau chef de cautat.Ia sa vina o clienta cu speta...sa vezi ce bine ne-am descurca in texte de legi !
Oricum,din doua parti tot nu primesti.Casa Avocatilor nu plateste de-astea,ci doar pensii.
Si cum zice Wittmann,indemnizatia pentru cresterea copilului (ce tine de asigurari sociale) nu are nimic de-a face cu Finantele si impozitul.
Vezi si tu la vreo colega care e in concediul de ingrijire.(si eu ar trebui inca sa fiu,dar a intrat sotul.Eu luam doar cele 8 mil.,ca era ceva cu 85%,dar nu trebuia sa depasesc 8 mil.)
Chestiile astea imi aduc aminte de zicala nnnu gasesti cizmar cu cizme bune"...adica pentru ce ne priveste in mod direct pe noi - nu pe clienti - nu gasim timp de studiat sau chef de cautat.Ia sa vina o clienta cu speta...sa vezi ce bine ne-am descurca in texte de legi !
Nu sunt prea sigur, dan parca banii care reprezinta indemnizatia de crestere a copilului nu mai vin de la bugetul asigurarilor sociale, ci de la bugetul de stat. A fost o intreaga discutie despre asta acum ceva vreme. Dealtfel, pentru a beneficia de indemnizatia respectiva, trebuie sa fi realizat venituri impozabile (sa fi platit impozit) timp de 12 luni inainte de nastere, fara legatura cu cotizatia la bugetul asigurarilor sociale.wittmann wrote:Impozitul e impozit, iar contributia de asigurari sociale e alta mancare de peste. La finante nu cotizezi cu nimic, acolo platesti impozit care merge la bugetul de stat si nu are legatura cu asigurarile sociale.
Asa cum a scris si wittmann, impozitul nu are nimic in comun cu indemnizatia ptr. cresterea copilului.
Daca din veniturile tale ai contribuit la C.A. a Avocatilor , vei primi de acolo banii. Se face media venitului (brut) pe ultimele 12 luni inainte de concediu, si din acesta medie primesti 85 %. Iar din aceasta suma ti se va scade cotizatia lunara.
Suma lunara nu este limitata la 600 RON. Deci este recomandabil sa ai venituri cat mai mari pe acesta perioada inaite de nastere.
De la stat nu ai cum sa primesti indemnizatie pentru ca nu ai contribuit la Casa de Asigurari. Cu toate acestea de la stat vei primi alocatia si inca un "ajutor financiar" lunar pana la implinirea varstei de 2 ani al copilului in suma de aproximativ 200 lei.
Nastere usoara! :)
Daca din veniturile tale ai contribuit la C.A. a Avocatilor , vei primi de acolo banii. Se face media venitului (brut) pe ultimele 12 luni inainte de concediu, si din acesta medie primesti 85 %. Iar din aceasta suma ti se va scade cotizatia lunara.
Suma lunara nu este limitata la 600 RON. Deci este recomandabil sa ai venituri cat mai mari pe acesta perioada inaite de nastere.
De la stat nu ai cum sa primesti indemnizatie pentru ca nu ai contribuit la Casa de Asigurari. Cu toate acestea de la stat vei primi alocatia si inca un "ajutor financiar" lunar pana la implinirea varstei de 2 ani al copilului in suma de aproximativ 200 lei.
Nastere usoara! :)
Nu vei primi, in nici un caz bani si de la stat si de la CAA. Trebuie sa alegi. Daca ai venituri mari in ultimele luni inainte de nastere e in avantajul tau sa iei de la CAA. Suma minima platita de CAA pentru concediu ingrijire copil este acum de 485 RON. Plus alocatia de 200 ron pana ce copilul implineste 2 ani.
De la stat iei 600 plus 200 alocatie pana la doi ani.
Du-te la un inspector la CAA si roaga-i sa-ti faca un calcul sa vezi cum iti convine mai bine.
Cert este ca nu vei lua bani din doua locuri si la stat e alegatura multa.
Nastere usoara
De la stat iei 600 plus 200 alocatie pana la doi ani.
Du-te la un inspector la CAA si roaga-i sa-ti faca un calcul sa vezi cum iti convine mai bine.
Cert este ca nu vei lua bani din doua locuri si la stat e alegatura multa.
Nastere usoara