Reabilitare???

Discutii privind Dreptul Penal
corect

Reabilitare???

Post by corect » 21 Feb 2007, 00:09

Un petent solicita constatarea interventiei reabilitarii de drept. A suferit o condamnare cu amenda penala, in 1995, pe care nu a executat-o. Invoca prescriptia executarii pedepsei. In 1999, insa, e condamnat pentru alta infractiune, la 6 luni cu suspendare (term. de incercare=2 ani si 6 luni).
Avand in vedere ca a savarsit a doua fapta inainte de a se implini termenul de reabilitare de drept, precum si faptul ca reabilitarea intervine cu privire la persoana, si nu la fapta, in speta, conform opiniei din cursul de dr. penal, parte generala al lui Mitrache, nu poate opera reabilitarea de drept, iar petentul ar avea deschisa doar calea unei reabilitari judecatoresti, cu dovedirea indeplinirii conditiilor aferente.
Voi ce spuneti? (Am cautat practica si nu am gasit! :? )
Multumesc!

krisstina

Post by krisstina » 21 Feb 2007, 11:10

Eu cred asa:

In privinta condamnarii cu suspendare a intervenit reabilitarea de drept, in baza art.86 Cp., fiind indeplinite intocmai conditiile prevazute de lege.

In privinta amenzii penale, condamnatul trebuie sa ceara reabilitarea judecatoreasca. Dat fiind ca in decurs de 3 ani de la data cand amenda s-a prescris, el a mai savarsit o infractiune, nu indeplineste conditiile reabilitarii de drept, prevazute de alin.1 al art.134 Cp.

corect

Post by corect » 23 Feb 2007, 12:41

krisstina wrote:Eu cred asa:

In privinta condamnarii cu suspendare a intervenit reabilitarea de drept, in baza art.86 Cp., fiind indeplinite intocmai conditiile prevazute de lege.

In privinta amenzii penale, condamnatul trebuie sa ceara reabilitarea judecatoreasca. Dat fiind ca in decurs de 3 ani de la data cand amenda s-a prescris, el a mai savarsit o infractiune, nu indeplineste conditiile reabilitarii de drept, prevazute de alin.1 al art.134 Cp.
In "Mitrache" scrie ca reabilitarea se refera la persoana si nu poate fi partiala, si ca ori se reabiliteaza cu privire la toate faptele ori deloc. :?

minodora

Post by minodora » 23 Feb 2007, 14:19

Parerea mea este ca trebuie introdusa cerere de reabilitare judecatoreasca cand se implineste termenul de la data cand a luat sfarsit executarea ultimei condamnari.

jojo

Post by jojo » 23 Feb 2007, 16:03

minodora wrote:Parerea mea este ca trebuie introdusa cerere de reabilitare judecatoreasca cand se implineste termenul de la data cand a luat sfarsit executarea ultimei condamnari.
Asa cred si eu.

Am si o decizie a C.A. Iasi-S.P.
Condamnari succesive la pedepse pana la un an inchisoare, fapte ulterioare savarsite in intervalul de timp de 3 ani prevayut de art. 134C.p, reabilitare judecatoreasca si nu reabilitare de drept:
-in acest caz, termenul dupa expirarea caruia condamnatul poate fi reabilitat, este acela prevazut de lege pt. pedeapsa cea mai grea si curge de la data cand a luat sfarsit executarea ultimei pedepse.

gstefan5

Post by gstefan5 » 23 Feb 2007, 18:50

Pai si in cazul de fata care este termenul? Pedeapsa cea mai grea este data cu suspendarea conditinata, iar legea nu prevede un termen de reabilitare in cazul asta.

minodora

Post by minodora » 23 Feb 2007, 20:28

Vezi art. 86 Cp.

gstefan5

Post by gstefan5 » 23 Feb 2007, 20:39

Parca stabilisem ca nu mai poate intreveni reabilitarea de drept.

corect

Post by corect » 23 Feb 2007, 22:38

JOJO wrote:
E publicata undeva aceasta decizie, jojo?
Multumesc!

jojo

Post by jojo » 24 Feb 2007, 15:34

Pe Legis P. Neamt.
Este Decizia nr. 152/11.06.2002 C.A. Iasi -S.P.
Daca nu ai legisul si te intereseaza decizia, o pot posta in intregime.

corect

Post by corect » 26 Feb 2007, 18:58

JOJO wrote:Pe Legis P. Neamt.
Este Decizia nr. 152/11.06.2002 C.A. Iasi -S.P.
Daca nu ai legisul si te intereseaza decizia, o pot posta in intregime.
Te rog! Mersi!

Samurai

Post by Samurai » 27 Feb 2007, 17:58

JOJO wrote:
minodora wrote:Parerea mea este ca trebuie introdusa cerere de reabilitare judecatoreasca cand se implineste termenul de la data cand a luat sfarsit executarea ultimei condamnari.
Asa cred si eu.

Condamnari succesive la pedepse pana la un an inchisoare, fapte ulterioare savarsite in intervalul de timp de 3 ani prevayut de art. 134C.p, reabilitare judecatoreasca si nu reabilitare de drept:
-in acest caz, termenul dupa expirarea caruia condamnatul poate fi reabilitat, este acela prevazut de lege pt. pedeapsa cea mai grea si curge de la data cand a luat sfarsit executarea ultimei pedepse.
Vad ca te-ai facut fata mare Jojonel. Bravo, incepi sa invetzi.

jojo

Post by jojo » 02 Mar 2007, 16:47

Samurai wrote:Vad ca te-ai facut fata mare Jojonel.
Serus tati, ai vinnt indarat? :lol: :cafea:

@corect
nu pot da copy/paste si mi-e o leneee sa postez... :oops:
Dar mergi pe incredere, ca-i asa cum zic.
Daca-ti trebe musai si ai nevoie tare, maine. Ok? :cafea:

charlotte

Post by charlotte » 02 Mar 2007, 18:25

JOJO wrote:[@corect
:cafea:
Nu merge asa.
Dar incearca cu CTRL C. :lol: :lol: :lol:
Cei care au facut programele nu s-au gandit ca exista si aceasta optiune.

corect

Post by corect » 10 Mar 2007, 23:54

JOJO wrote: @corect
Dar mergi pe incredere, ca-i asa cum zic.
Daca-ti trebe musai si ai nevoie tare, maine. Ok? :cafea:
Te rog, jojo!
Mi-ar fi de folos si alta jurisprudenta in acest sens, sau macar link-ul de unde as putea sa o accesez.
Multumesc!

Post Reply