Ma confrunt cu o mare belea si nu-i mai dau de capat! Poate imi sare cineva in ajutor.
S-a organizat un concurs pt. o functie de director intr-o institutie publica/serviciu public din cadrul Primariei. Au participat 3 persoane. Comisia de examinare a anuntat inainte de examen ca au fost analizate toate dosarele si su fost admisi sa participe toti candidatii. In urma examenului, clientul meu a obtinut nota cea mai mare si ar fi trebuit sa fie declarat castigator. Ceilalti candidati au facut contestatii. Contestatiile insa, nu se refera la rezultatele obtinute de fiecare dintre ei ci la conditiile de participare neindeplinite, se pare, de clientul meu. Comisia de rezolvare a contestatiilor constata ca, intr-adevar, ca nu sunt indeplinite conditiile de participare si dispune anularea concursului. Ulterior, Primarul emite o dispozitie prin care anuleaza concursul in baza procesului verbal al comisiei. Vi se pare corect? Speta e mult mai complexa. Ceea ce m-ar interesa este sa stiu daca o comisie de examinare sau reexaminare are dreptul sa anuleze un concurs si daca un candidat are dreptul sa conteste rezultatul sau participare altui candidat in acest mod.
comisie de concurs
Se pare ca spetei tale ii sunt aplicabile prevederile HG 1087/2001 privind organizarea concursurilor pentru ocuparea functiilor publice. In principiu contracandiatii clientului tau au dreptul a formula contestatie si competenta de solutionare revine comisiei de solutionare a contestatiilor. Problema este ca aceasta contestatie se formuleaza intr-un temen bine definit, depasirea lui atragand decaderea din dreptul de a formula contestatie. Clientul tau se poate adresa instantei de contencios administrativ in cazul in care constata ca este indreptatit, conform Lg. 554/2004, deoarece intreg concursul trebuie sa se desfasoare cu respectarea legii, orice masura nelegala a organizatorilor putand fi supusa cenzurii instantei de judecata.
Scuze! Raspunsul este partial gresit. Textul corect este HG 1209/2003 care abroga HG 1087 /2001. In vechea reglementare competenta de solutionare a contestatiiilor privind modul de selectie al candiatilor revenea comisiei de solutionare a contestatiilor. In noua reglementare nu se mai regaseste aceasta atributie si nici posibilitatea ca un contracandidat sa formuleze contestatie asupra modului de selectie. Nici macar candidatul respins nu are cadrul legal in acest HG sa formuleze contestatie; urmand ca in ambele situatii sa se aplice lg. 554/2004 Cel putin eu nu am gasit! In aceasta situatie, mergand pe principiul simetriei in situatia in care comisia de concurs selecteaza dosarele, tot aceasta comisie poate rezolva o eventuala contestatie la modul de selectie a dosarelor. Asta numai daca nu se prevede altceva in regulamentul intocmit pentru organizarea concursului respectiv. De obicei se reglementeaza in mod expres aceasta situatie. Oricum contracandidatii clientului tau aveau dreptul ei sa se adreseze instantei de contencios daca selectia s-a facut nelegal, si concursul era validat; acest drept nu le poate fi luat.
Pe fondul problemei, eu cred, ca daca clientul tau nu indeplinea conditiile de ocupare a respectivului post in mod evident, ai sanse foarte mici ca in contencios sa ai castig de cauza, pe baza de vicii de procedura in organizarea acestui concurs. Eu iti doresc oricum succes in demersurile tale.
Pe fondul problemei, eu cred, ca daca clientul tau nu indeplinea conditiile de ocupare a respectivului post in mod evident, ai sanse foarte mici ca in contencios sa ai castig de cauza, pe baza de vicii de procedura in organizarea acestui concurs. Eu iti doresc oricum succes in demersurile tale.
O varianta ar fi atacarea in contecios (exceptie de nelegalitate) a actului administrativ care impune conditii.
Stiu de un caz in invatamantul superior, in care univeristatea a impus ca si conditie de ocupare a unui post de preparator univ., media examenului de licenta sa fie minim 9. Candidatul a fost initial lasat sa particiipe a obtinut nota maxima si ulterior senatul nu a validat numirea sa pe functia didactica pentru ca acesta avea nota sub 9 la examnul de licenta. Evident petentul s-a adresat instantei de contecios administrativ care i-a dat castig de cauza.
Speta se aseamana! Daca doriti hotararea comunicati-mi un email, pentru a o pune la dispozitie!
Stiu de un caz in invatamantul superior, in care univeristatea a impus ca si conditie de ocupare a unui post de preparator univ., media examenului de licenta sa fie minim 9. Candidatul a fost initial lasat sa particiipe a obtinut nota maxima si ulterior senatul nu a validat numirea sa pe functia didactica pentru ca acesta avea nota sub 9 la examnul de licenta. Evident petentul s-a adresat instantei de contecios administrativ care i-a dat castig de cauza.
Speta se aseamana! Daca doriti hotararea comunicati-mi un email, pentru a o pune la dispozitie!
Sebi77 speta ta e asemanatoare cu a mea. M-ar ajuta mult hotararea respectiva. Eu am atacat atat actul administrativ (HCL) care stabilea conditiile nelegale cat si dispozitia primarului prin care a anulat concursul. In dosarul privind anularea dispozitiei am invocat exceptia de nelegalitate a acestei HCL.
Mersic de ajutor!
Mersic de ajutor!