Am oarece dubii intr-o speta si as avea nevoie de parerea voastra.
Se solicita obligarea paratului la plata pensiei de intretinere in favoarea minorului din afara casatoriei,( recunoscut de catre parat) cu toate ca acesta si-a indeplinit de bunavoie si cu regularitate obligatia.
In opinia voastra este sau nu cererea reclamantei lipsita de interes?
Intretinere/lipsa interes
Daca paratul demonstreaza ca si-a indeplinit obligatiile fata de minor, atunci cererea se respinge ca neantemeiata.
Lipsa interesului fiind o exceptie de fond, presupune oricum cercetarea fondului.
Interesul trebuie sa fie: legitim, personal, nascut si actual.
Eu cred ca exista un interes material (sau poate si MORAL= satisfactie morala
)
Lipsa interesului fiind o exceptie de fond, presupune oricum cercetarea fondului.
Interesul trebuie sa fie: legitim, personal, nascut si actual.
Eu cred ca exista un interes material (sau poate si MORAL= satisfactie morala

Melinda wrote:Interesul trebuie sa fie: legitim, personal, nascut si actual.
legitim e, personal asijderea.
Nascut si actual insa, zic eu, ca nu-i din ce moment paratul si-a indeplinit obligatia, imprejurare ce se poate dovedi prin inscrisuri (chitante).
Pe de alta parte, poate fi interpretata ca fiind o actiune preventiva, care nu il va prejudicia pe debitor, deoarece hotarare judecatoreasca se va putea pune in executare numai ce dreptul reclamantei va deveni actual, respectiv din momentul in care paratul nu va plati pensia.

Koszonom Melinda

Cu placere si alta data :) :)
Interesul se refera la afirmarea unui drept si nu la existenta acestuia.
Tu consideri ca interesul nu este actual pentru ca (deocamdata) nu s-a incalcat dreptul subiectiv,
O.K., dar asa cum ai specificat ptr. un proces preventiv s-ar putea sa aibe interes. art.110 al. 2 C.pr.civ. "Se poate de asemenea cere, inaite de termen, executarea la termen a unei obligatii alimentare sau a altei prestatiuni periodice".
Interesul se refera la afirmarea unui drept si nu la existenta acestuia.
Tu consideri ca interesul nu este actual pentru ca (deocamdata) nu s-a incalcat dreptul subiectiv,
O.K., dar asa cum ai specificat ptr. un proces preventiv s-ar putea sa aibe interes. art.110 al. 2 C.pr.civ. "Se poate de asemenea cere, inaite de termen, executarea la termen a unei obligatii alimentare sau a altei prestatiuni periodice".