competenta partaj

Discutii privind procedura civila
Post Reply
tantza

competenta partaj

Post by tantza » 03 Feb 2007, 15:56

am o actiune de impartire a bunurilor comune dobandite de soti in timpul casatoriei; fiind o actiune principala, pt divort existand deja o sentinta definitiva, competenta, existand bunuri imobile, este instanta de la locul situarii acestora;
problema mea e ca in masa partajabila exista 3 imobile, situate in sectoare diferite si nu stiu in functie de care sa stabilesc competenta teritoriala

jojo

Post by jojo » 03 Feb 2007, 17:51

Se poate recurge la art. 13 alin.2 c.pr. civ, daca domiciliul paratului se afla in vreuna din circumscriptiile instantelor in raza carora se gasesc acele imobile.
In caz contrar, oricare instanta in a carei raza ter. se afla vreunul din imobile.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 03 Feb 2007, 20:32

cand s-a stabilit ca in cazul partajului bunurilor comune dupa divort, indiferent de valoare, comptenta apartine judecatoriei s-a apreciat ca aceasta actiune, chiar introdusa pe cale separata, este accesorie divortului. Pe cale de consecinta parerea mea este ca in cazul de fata compteneta apartine instantei de la ultimul domiciliu al sotilor, care a judecat si divortul

jojo

Post by jojo » 04 Feb 2007, 13:44

607 are incidenta doar daca in cadrul divortului se solicita si partajarea bunurilor.
In cazul paratjarii in timpul, dupa desfacerea/desfiintarea casatoriei competenta se determina potrivit art. 13.

Daca obiectul partajului se compune din mai multe imobile, atunci se are in vedere 13 alin. 2. Chiar daca nu exista text de lege...

Tom

Post by Tom » 04 Feb 2007, 15:07

attorneyatlaw wrote:cand s-a stabilit ca in cazul partajului bunurilor comune dupa divort, indiferent de valoare, comptenta apartine judecatoriei s-a apreciat ca aceasta actiune, chiar introdusa pe cale separata, este accesorie divortului. Pe cale de consecinta parerea mea este ca in cazul de fata compteneta apartine instantei de la ultimul domiciliu al sotilor, care a judecat si divortul
Competenta materiala si teritoriala in privinta partajarii bunurilor imobile se stabileste conform dispozitiilor generale referitoare la competenta instantelor judecatoresti, deci nu este supusa procedurii speciale a divortului.

Totodata, trebuie distins intre competenta materiala si cea teritoriala.

Competenta dupa materie in cazul oricarei cereri de imparteala judiciara (si nu doar uneia ulterioara divortului) apartine judecatoriei, astfel cum rezulta din interpretarea per a contrario a textului art.2 pct.1 lit.b) C.proc. civ.

Competenta teritoriala a solutionarii actiunilor reale imobiliare apartine instantei in raza careia se afla situat imobilul, potrivit art. 13 C.proc.civ. In cazul in care o actiune priveste doua sau mai multe imobile situate in raze diferite, se recunoaste posibilitatea solutionarii cererii de o singura instanta, alegerea urmand a fi facuta de reclamant, conform art.12 c.proc.civ.

Post Reply