Retragerea plingerii prealabile

Discutii privind Dreptul Penal
comisar

Retragerea plingerii prealabile

Post by comisar » 12 Jan 2007, 20:18

Invinuitii A,B si C sunt cercetati pentru savirsirea infractiunii de vatamare corporala,prevazuta de art.181 al.1 din codul penal.
In cursul urmaririi penale partea vatamata X se intelege cu invinuitul A,si fata de acesta isi retrage plingerea.
Retragerea plingerii are consecinta si asupra invinuitilor B si C ?!
Cu multa stima tututor.

mariuca

Post by mariuca » 12 Jan 2007, 23:11

NU. O retragere partiala a plangerii prelabile este lipsita de eficienta fata de B si C.

wittmann

Post by wittmann » 12 Jan 2007, 23:22

De fapt, retragerea plangerii nu are efect nici fata de A.

Melinda

Post by Melinda » 12 Jan 2007, 23:49

Impacarea - produce efecte in personam
Retragerea plangerii - prodece efecte in rem

wittmann

Post by wittmann » 12 Jan 2007, 23:59

Melinda wrote: Retragerea plangerii - prodece efecte in rem
De fapt, formularea plangerii produce efecte in rem. Retragerea partiala nu are niciun efect - art. 131(4) CP

luc4s

Post by luc4s » 13 Jan 2007, 11:37

Melinda wrote:Impacarea - produce efecte in personam
Retragerea plangerii - prodece efecte in rem
Singurul raspuns corect.
Tin minte ca am citit treaba asta intr-un cod penal comentat(nu mai stiu ce autor :roll: )

orange

Post by orange » 13 Jan 2007, 15:26

Wow...nu stiam ca suntem la "stii si castigi"...

wittmann

Post by wittmann » 13 Jan 2007, 15:36

Luc, la voi merge asa merge: "parca tin minte ca asa a spus nu-stiu-care"?

meri

Post by meri » 14 Jan 2007, 13:42

Din cate am citit eu in Neagu, retragerea plangerii prealabile are efect , cum ar fi cazul tau, fata de totii invinuitii. Daca ar fi vrut sa-si "retraga plangerea numai fata de A" , ar fi putut f bine sa se impace cu el, si astfel UP ar fi incetat numai cu privire la A. In cazul retragerii plangerii aceasta are efecte fata de toti si se dispune incetarea UP cu privire la toti invinuitii(inculpatii).

wittmann

Post by wittmann » 14 Jan 2007, 15:50

Gresit. Raman la pararea mea ca retragerea pangerii fata de A nu are niciun efect.

ATX2003

Post by ATX2003 » 14 Jan 2007, 22:12

ART. 131 C.pen
In cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale este conditionata de introducerea unei plingeri prealabile de catre persoana vatamata, lipsa acestei plingeri inlatura raspunderea penala.
Retragerea plingerii prealabile, de asemenea, inlatura raspunderea penala.
Fapta care a adus vatamare mai multor persoane atrage raspunderea penala, chiar daca plingerea prealabila s-a facut sau se mentine numai de catre una dintre ele.
Fapta atrage raspunderea penala a tuturor participantilor la savirsirea ei, chiar daca plingerea prealabila s-a facut sau se mentine cu privire numai la unul dintre ei.
Pentru a-si produce efectele retragerea plangerii trebuie sa se refere la toti participantii.[/b]

meri

Post by meri » 14 Jan 2007, 22:18

Cu scuzele de rigoare. Ai dreptate wittman. retragerea plangerii trebuie sa fie totala si neconditionata (atat cu privire la latura civila cat si penala) si de asemenea in cazul in care sunt mai multi invinuiti retragerea trebuie sa-i priveasca pe toti. Nu se poate retrage plangerea numai cu privire la un sg invinuit.

luc4s

Post by luc4s » 15 Jan 2007, 16:08

wittmann wrote:Luc, la voi merge asa merge: "parca tin minte ca asa a spus nu-stiu-care"?
Ei si tu, daca stiam sigur, dar nu mai retineam exact de unde citisem nu mai trebuia sa-mi spun parerea ? :)

gavril

Post by gavril » 15 Jan 2007, 23:33

yep. avem 2 adevaruri, confirmate si de doctrina.
1. retragerea plangerii prealabile produce efecte in rem, deci cu privire la toti participantii.
2. in acelasi timp, retragerea trebuie sa fie totala (sa privesca pe toti participantii) si neconditionata.

acum problema se pune:
- daca p. vat. si-a retras plangerea cu privire la A ... atunci retragerea opereaza in acelasi mod si in privinta lui B si C, inlaturand astfel raspunderea penala?
- daca p. vat. si-a retras plangerea doar in privinta lui A, si totusi tinem cont de conditia ca ea trebuie sa privesca pe toti participantii atunci aceasta retragere este valabila ? A va raspunde penal in continuare ?

Eu cred ca varianta a 2-a este mai viabila, deoarece retragerea plangerii prealabile trebuie sa fie in conformitate cu legea si prin urmare trebuie sa priveasca toti participantii. Ori in cazul nostru e clar ca ca retragerea, ca manifestare de vointa, nu indeplineste aceste conditii de fond ... iar partea asta vatamata ar fi trebuit sa aleaga varinata impacarii partilor (cu efecte in personam).
Of of of .. si cu partea asta vatamata.. De ce nu s-o fi dus ea la un avocat ?

Melinda

Post by Melinda » 16 Jan 2007, 01:38

Gavril wrote: 2. in acelasi timp, retragerea trebuie sa fie totala (sa privesca pe toti participantii) si neconditionata.
Pai tocmai din aceasta cauza nu-i valabila retragerea plangerii, partea vat. a conditionat-o prin faptul ca l-a ales numai pe A dintre cei trei participanti.

In al doilea rand, cred ca nu putem discuta despre "invinuiti"...

Apropos de avocati, poate comisarul ne-a pus la incercare. :mrgreen:

Post Reply