Temei legal?

Discutii privind procedura penala
Post Reply
corect

Temei legal?

Post by corect » 05 Jan 2007, 14:40

Iata speta:
In cazul unei infractiuni se da s.u.p., pe baza lui 18 ind.1 si se aplica o amenda adm.
Ulterior, la parchet se inregistreaza, venind cu trimitere de la instanta, un dosar cu acelasi obiect (aceeasi fapta).
In mod normal, intrucat o pers. nu poate fi sanctionata pentru aceeasi fapta de doua ori, solutia ar fi nup.
Dar pe ce litera de la art.10 si raportat la ce text legal? Cel putin mie imi e clar ca nu e autoritate de lucru judecat, desi am vazut o instanta care a dat incetare pe lit.j intr-un caz similar.

Multumesc!

wittmann

Post by wittmann » 05 Jan 2007, 20:20

Autoritate nu este. Ar putea fi e ind. 1 in referire la art 4 al protocolului 7 al CEDO, dar e cam trasa de par.

Q: Cum s-a ajuns in situatia asta?

alinutzza

Post by alinutzza » 05 Jan 2007, 22:31

Dupa mine, nu e autoritate de lucru judecata intrucat ordonanta procurorului de SUP nu este o hotarare judecatoreasca in acceptiunea C.p.p..
In noua plangere cu acelasi obiect - venita de la instanta - se poate mentine aceeasi solutie sau poate fi alta - de trimitere in judecata.

gstefan5

Post by gstefan5 » 05 Jan 2007, 22:49

10 lit. i)

jojo

Post by jojo » 05 Jan 2007, 23:20

gstefan5 wrote:10 lit. i)
nu.
nici autoritate, nici nup.(daca vreti motivez, nu cred ca-i cazul)

Sunt de acord cu Alina, si reiterez intrebarea pusa de wittman.

Baltazar

Post by Baltazar » 06 Jan 2007, 00:32

Nu exista temei legal.

Aceasta situatie este posibila atunci cand, dupa solutionarea unui dosar, apare un alt dosar care priveste exact aceeasi fapta, dar instrumentat de alta sectie de politie sau declinat de la instanta (pentru ca partea vatamata vigilenta a facut plangeri la n-spe institutii, care, normal, nu stiu una de alta).

krisstina

Post by krisstina » 06 Jan 2007, 05:37

In conditiile in care Romania va adera la Uniunea Europeana, implementarea dispozitiilor Acordului Schengen va presupune reglementarea faptului ca hotararile pronuntate in statele membre U.E. se bucura de autoritate de lucru judecat. In acelasi timp, in conformitate cu cele decise de C.J.C.E., va fi necesara extinderea acestei notiuni si la acele decizii luate de organele de urmarire penala, cu privire la desfasurarea actiunii penale.

In cazul Huseyn Gozutok si Klaus Bruge (cazuri conexate), recurs prealabil, 11 februarie 2003, CJCE a analizat daca principiul non bis in idem , consacrat de art. 54 al Conventiei de aplicare a Acordului Schengen, in conformitate cu care: "nici o persoana nu poate fi urmarita intr-un stat membru pentru aceleasi fapte pentru care a fost in mod definitiv judecata intr-un alt stat membru", se aplica procedurilor de incetare a actiunii publice, prin care ministerul public decide sa puna capat urmaririi penale impotriva unei persoane, dupa ce aceasta si-a indeplinit anumite obligatii fixate de ministerul public, in mod independent de interventia instantei judecatoresti.

Dreptul aplicabil
Art. 54 din Conventia de aplicare a Acordului Schengen (14 iunie 1985), intre guvernele statelor Uniunii Economice Benelux, RF Germania si Republica Franceza referitor la suprimarea graduala a controlului la frontierele comune, semnata la 19 iunie 1990. Articolul 54 al acestei conventii prevede principiul non bis in idem.

In consecinta, respectiva persoana trebuie sa fie considerata ca fiind judecata "in mod definitiv" pentru faptele pentru care este acuzata, chiar daca nu a intervenit nici o jurisdictie in procedura, iar decizia luata in cauza nu imbraca forma unei hotarari judecatoresti.
Conventia de aplicare a Acordului Schengen nu pune nici o conditie legata de procedura in ceea ce priveste principiul non bis in idem. In plus, acest principiu nu presupune armonizarea legislatiilor penale ale statelor membre in ceea ce priveste inchiderea actiunii publice.
Intre statele membre trebuie sa existe o incredere reciproca in ceea ce priveste legislatiile din domeniul penal si fiecare sa accepte aplicarea dreptului penal in vigoare din celelalte state membre, chiar in ipoteza in care solutiile ar fi contrare celor prevazute de legislatia proprie.

REPERE ALE JURISPRUDENTEI RECENTE A CURTII DE JUSTITIE A COMUNITATILOR EUROPENE (2003 - 2004) - pg.35.

http://www.inm-lex.ro/index.php?MenuID=47&DetailID=303

corect

Post by corect » 09 Jan 2007, 21:43

Multumesc, tuturor, pentru raspunsuri!

corect

Post by corect » 10 Jan 2007, 12:56

wittmann wrote:Autoritate nu este. Ar putea fi e ind. 1 in referire la art 4 al protocolului 7 al CEDO, dar e cam trasa de par.
Cum adica, e ind.1? Eu nu stiu ca art.10 C.p.p. sa aiba sau sa fi avut o astfel de litera! 8O

gstefan5

Post by gstefan5 » 10 Jan 2007, 14:38

De ce nu sunteti de acord cu 10 lit i) ?

wittmann

Post by wittmann » 10 Jan 2007, 15:38

@corect: scuze, i ind. 1 (exista o cauza de nepedepsire prevazuta de lege)

@gstefan: pentru ca... pur si simplu nu este cazul. Sau poate nu inteleg eu ce vrei sa spui. Despre ce inlocuire e vorba?

Iliuta

Post by Iliuta » 11 Jan 2007, 16:26

inlocuirea raspunderii penale se pronunta numai de catre instanta , astfel ca nu cred ca aceasta institutie de drept penal e incidenta aici, unde avem o solutie data de procuror. Dar nu vad de ce ar fi o cauza de nepedepsire...Nu are autoritate de lucru judecat si probabil o va lua de la capat...

Baltazar

Post by Baltazar » 11 Jan 2007, 18:23

Si-i mai da o amenda pentru aceeasi fapta, sa se sature. :grin:

Post Reply