Garantie bancara

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
Alessia

Garantie bancara

Post by Alessia » 23 Sep 2004, 15:40

Daca intr-un contract de vanzare-cumparare de actiuni se stipuleaza o clauza privind constituirea unei garantii bancare pentru cazul in care plata nu a fost facuta intr-un anumit termen, este nevoie sa se precizeze si termenul in care poate fi executata aceasta garantie sau se intelege ca, fiind fara termen, ea se poate executa imediat ce a fost constituita la banca?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 23 Sep 2004, 15:46

cred ca fiind accesorie, chiar fara termen fiind, ea nu se poate executa decat numai dupa ce termenul prevazut pentru plata actiunilor s-a scurs fara ca plata sa fi fost facuta.

Alessia

Garantie bancara completare

Post by Alessia » 23 Sep 2004, 15:56

Pt plata pretului s-a stabilit un termen. In cazul in care se intarzie la plata cu mai mult de 15 zile, in acest termen de 15 zile se poate depune o garantie.
Presupunem ca nu s-a achitat pretul dar s-a constituit o garantie.
La constituirea garantiei se poate preciza un termen pana la care garantia sa nu poata fi executata.
In aceste conditii eu, creditor, cum pot executa garantia si cand? Trebuie sa accept acel termen impus de garant la libera lui alegere?

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 23 Sep 2004, 16:48

Garantia bancara ar trebui sa iti garanteze creanta din momentul exigibilitatii sale. Din cate spui, constituirea garantiei ar trebui facuta de cumparatorul actiunilor in situatia in care nu isi achita obligatia de plata a pretului. Cumva, prin aceasta "garantie" banca devine un fel de fidejusor pe care tu poti sa-l executi in momentul in care creanta principala e exigibila.
Totusi, sfatul meu este ca pe viitor sa ai garantata creanta ab initio pentru ca in situatia in care cumparatorul refuza sa constituie garantia cu pricina esti un simplu creditor chirografar.
succes

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 24 Sep 2004, 09:55

pentru alessia:

Depinde cand s-a constituit garantia. daca ea s-a constituit inainte de expirarea termenului pentru plata si prevede ca nu poate fi executata inainte de expirarea termenului pentru plata atunci acest termene trebuie acceptata caci nu face decat sa reitereze termenul in favoarea debitorului din contractul a carei executare o garanteaza. Daca insa termenul este mai lung decat cel initial atunci poti ataca actul de constituire a garantiei caci in fapt el modifica conditiile actului initial (a carui executare o garnteaza) in mod unilateral ceea ce nu este posibil.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests