Buna ziua !
Va rog sa-mi dati un raspuns la urmatorul caz (mentionez ca procesul este in curs cu Primaria Urziceni ca am deja o avocata dar care nu stie sau nu doreste sa stie raspunsul la urmatoare intrebare): Matusa mea (sora memei) s-a casatorit cu un barbat divortat (avea doi copii din casatoria anterioara) in anul 1935 si in 1942 impreuna cu sotul a cumparat un conac cu teren in orasul Urziceni. Urmare a evenimentelor politice casa si terenul sunt preluate de catre stat (legea 10). Sotul matusii mele decedeaza, matusa mea supravietuidu-i 10 ani. Intrebarea este : conacul poate fi considerat bun comun cumparat in timpul casatoriei, ea fiind supravietuitoare are drept la 1/2 plus 1/4 drept care mi se transfera mie ca mostenitoare legala ? Mostenitorii sotului au facut cerere (eu nu am stiut nimic, am aflat dupa cativa ani) pe legea 18 si au castigat prin proces cu Primaria retrocedarea unei mari suprafete din terenul aferent conacului, acest teren nefiind deloc teren arabil fiind curtea conacului situat in centrul orasului Urziceni. Deci ei au obtinut prin proces cu Primaria o parte din teren prin hotarare judecatoresca si acest teren nu mai poate fi pus in discutie prin legea 10. Va rog sa-mi spuneti ce posibilitati exista, ce pot sa fac ? Pentru a fi si mai clara cand ne-am prezentat la notariat pentru a face certificatul de mostenitor mie mi s-a trecut cota de 2/8. Multumesc mult pentru orice informatie imi puteti da inclusiv coordonatele un avocat bun care ar dori sa preia acest caz.
Problema cote mostenire
De fapt ce vrei sa afli mai precis daca acest conac este bun comun?
Da este bun comun. Prin urmare sotia supravietuitoare va avea 1/2dr de proprietate asupra terenului iar din cealalta jumatate va detine 1/4 dr de mostenirein calitate de sot supravietuitor. In schimb nu m-ai lamurit cu privire la calitatea ta - de mostenitoare a matusii? aceasta mai avea mostenitori?De ce ti s-ar fi atribuit doar 2/8 din mostenire?Daca deja s-a intocmit certificatul de mostenitor si nu ai fost de acord l-ai atacat?
Inteleg ca actualul proces are ca obiect redobandirea conacului nu anularea certificatului de mostenitor. Da mai multe detalii.
In mod normal daca mama ta era singura mostenitoare legala a matusii decedate tu ai vocatie succesorala la mostenirea matusii prin reprezentare(ca reprezentant al mamei). Daca mai ai tu frati/surori acestia au aceleasi drepturi ca si tine.
Da este bun comun. Prin urmare sotia supravietuitoare va avea 1/2dr de proprietate asupra terenului iar din cealalta jumatate va detine 1/4 dr de mostenirein calitate de sot supravietuitor. In schimb nu m-ai lamurit cu privire la calitatea ta - de mostenitoare a matusii? aceasta mai avea mostenitori?De ce ti s-ar fi atribuit doar 2/8 din mostenire?Daca deja s-a intocmit certificatul de mostenitor si nu ai fost de acord l-ai atacat?
Inteleg ca actualul proces are ca obiect redobandirea conacului nu anularea certificatului de mostenitor. Da mai multe detalii.
In mod normal daca mama ta era singura mostenitoare legala a matusii decedate tu ai vocatie succesorala la mostenirea matusii prin reprezentare(ca reprezentant al mamei). Daca mai ai tu frati/surori acestia au aceleasi drepturi ca si tine.
Iti multumesc foarte mult pentru raspuns si pentru implicarea in cazul meu. Pana acum am primit destul de multe raspunsuri la intrebarea mea, problema este ca multe dintre persoane (avocati) spun ca am dreptul la 1/2 si 1/4, ceilati spun ca doar 2/8. Mi se pare incredibil acest fapt. Cineva mi-a spus ca va fi la latitudinea instantei, in orice caz eu sa cer revizuirea cotelor in proces, cote care datorita noilor legi sunt stabilite mai nou de instanta, ca de fapt la notariat a fost doar o acceptare a mostenirii. Deci cu un avocat care sa cunosca legislatia am mari sanse de a primi 1/2 si 1/4. Tu ce ma sfatuiesti ?
Referitor la intrebarile tale : mama mea era sora detinatoarei conacului. Eu nu mai am alti frati, in schimb sotul ei avea 2 copii inainte de casatoria lor (urmare a divortului de prima sotie). Eu sunt in concurenta cu mostenitorii acestora. Din casatoria lor nu au rezultat copii.
Certificatul de mostenitor e impropriu numit asa, dupa cate am inteles, ca este doar o acceptare pentru a se putea face cererea pe legea 10. De fapt totul se -- joaca -- acum la proces si eu nu am un avocat bun, nici partea -- adversa -- nu are (de fapt suntem parte in acelasi proces, intr-un final caci ei nu vor sa-mi recunosca mie existenta dar au fost nevoiti cum erau 2 procese in aceeasi cauza pe legea 10 pentru restituirea in natura si nu despagubiri), totul se taraganeaza.
Iti multumesc inca o data si astept rapunsul tau.
Referitor la intrebarile tale : mama mea era sora detinatoarei conacului. Eu nu mai am alti frati, in schimb sotul ei avea 2 copii inainte de casatoria lor (urmare a divortului de prima sotie). Eu sunt in concurenta cu mostenitorii acestora. Din casatoria lor nu au rezultat copii.
Certificatul de mostenitor e impropriu numit asa, dupa cate am inteles, ca este doar o acceptare pentru a se putea face cererea pe legea 10. De fapt totul se -- joaca -- acum la proces si eu nu am un avocat bun, nici partea -- adversa -- nu are (de fapt suntem parte in acelasi proces, intr-un final caci ei nu vor sa-mi recunosca mie existenta dar au fost nevoiti cum erau 2 procese in aceeasi cauza pe legea 10 pentru restituirea in natura si nu despagubiri), totul se taraganeaza.
Iti multumesc inca o data si astept rapunsul tau.