O urgenta urgenta sa zic asa

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
Superuser

O urgenta urgenta sa zic asa

Post by Superuser » 29 Nov 2006, 22:42

BUna seara la toata lumea,
am observat ca mai sunt subiecte apropiate cu celo pe care vreau sa-l expun eu dar nu similare asa ca m-am gandit sa fac un post nou,sper sa intelegeti.Lucrez la o firma mare din Bihor care in aceasta luna datorita faptului ca pleaca 2 clienti vreaq sa reduca activitatea si planuieste sa concedieze o parte din personalul de productie precum si o parte din indirecti in special pe cei care au fost pe respectivii clienti care au plecat.Acum ajungem la problema mea,eu nu ma aflu pe nici unul din acesti clienti dar am fost anuntat azi ca o sa fiu pe lista celor care trebuie sa plece.Am 2 variante sa plec prin demisie caz in care primesc 4 salarii nete sau sa stau si sa mi se suspende cim pe durata nedeterminata.Mentionez ca nu am avertismente nici macar verbale ,referate sau alte mustrari ci exista doar vointa unui manager cu care nu ma am la suflet.Acum ce vreau eu sa stiu pe cat se poate dispune suspendare CIM(perioada maxima) ce se intampla dupa perioada de suspendare, ce sanse am daca-i actionez in instanta, sa castig si sa le cer daune morale mai mari decat aceste salarii compensatorii oferite in caz de demisie?
PS: Nu pot fi dat afara din motive imputabile mie pt ca nu sunt (numai daca pana maine nu apar) 8O

Superuser

VAd ca multi se uita da nimeni nu raspunde

Post by Superuser » 30 Nov 2006, 20:40

Am observat ca multi sunt interesati de subiect dar ca nimeni nu raspunde.Ma intreb oare chiar atat de greu sa fie acest subiect sau sa fie altceva?Intre timp de ieri Cim a fost suspendat pe perioada nedeterminata pt ca nu am acceptat sa demisionez si sa primesc cuantumul de salarii.Poate acum ma poate ajuta cineva cu un sfat asta pana ajung sa vorbesc cu un avocat.Ce e de facut in acest caz ?Va multumesc

ATX2003

Post by ATX2003 » 30 Nov 2006, 21:18

ART. 52 C.muncii
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
b) ca sanctiune disciplinara;
c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detasarii.
(2) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara, platindu-i-se, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.

ART. 53 c.muncii
(1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

deci, suspendarea din initiativa angajatorului se dispune pt cauzele de mai sus iar ca timp dupa cum urmeaza:
lit.a) cit dureaza cercetarea disciplinara
lit.b) maxim 10 zile
lit.c) pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
lit.d) pe perioada intreruperii activitatii
lit.e) cat dureaza detasarea

daca nu te incadrezi in niciunul din cazuri da-i in judecata conform alin.2 al art.52

Superuser

Post by Superuser » 30 Nov 2006, 22:50

PAi in primul rand multumesc si in al doilea rand nu ma incadrez nici macar la alineatul cu itreruperea activitatii pt ca la noi nu s-a intrerupt ci s-a mai redus din 3 clienti au plecat doi.Azi am aflat ca managerul a hotarat in cazul meu ca trebuie sa plec pt ca asa vrea el avand in trecut anumite discutii contradictorii.Am citit si eu codul muncii dar angajatorul a dispus masura suspendarii dupa o discutie prealabila cu ITM si nu stiu ce s-a discutat acolo si mai ales pe ce se bazeaza acesta.?INtentionez sa-i dau in judecata dar nu stiu ce sa cer ca inapoi nu vreau sa ma mai intorc ca nu are sens.

ATX2003

Post by ATX2003 » 01 Dec 2006, 11:57

daca ai CIM suspendat atunci va trebui sa ceri instantei sa oblige angajatorul sa dispuna incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii pe care ai avut-o cu plata tuturor drepturilor salariale la zi, iar dupa aceea nu te opreste nimeni sa-ti dai demisia cu preaviz de 15 zile, daca nu vrei sa mai ramai la ei.
Pe perioada ca CIM este suspendat nu poti sa-ti dai demisia nici sa ti se desfaca CIM, asa ca trebuie mai intai sa obtii reluarea activitatii

kinga

Post by kinga » 01 Dec 2006, 15:12

in decizia de suspendare a CIM ce temei legal au invocat ???

decizia trebuia motivata in drept, in fapt, etc...
poate ne dai mai multe date... :razz: :razz:

Superuser

Post by Superuser » 03 Dec 2006, 21:22

Va multumesc la toti pt raspunsuri.Pai exact asta este problema ca nu au temei legal au invocat art.52 din CM alineatul cu incetarea activitatii ,dar fabrica nu si-a incetat activitatea, sa spunem ca cel mult au redus activitatea.Si eu am pregatire juridica dar fara practica in domeniu unele chestii ma depasesc si de aceea m-am adresat voua.Inca o data multumesc.

meri

Post by meri » 04 Dec 2006, 00:25

Din cate stiu, instantele din Romania tind sa dea castig de cauza angajatilor, asa ca...ai toate sansele. Daca se ajunge la concluzia ca decizia de suspendare e nefondata. Si oricum, ce te costa? Actiunea ta e scutita de taxa de timbru.

Superuser

Post by Superuser » 05 Dec 2006, 22:02

Avand in vedere ca masura suspendarii este ilegala am sa ma prezint maine la mucru si sa vedem ce se va intampla.Pareri sau sfaturi?

kinga

Post by kinga » 06 Dec 2006, 21:28

sunt tare curioasa.....
dar intre timp as redacta cererea de chemare in judecata.... :razz: :razz: :razz:

Superuser

Post by Superuser » 06 Dec 2006, 21:36

Asta e actul aditional la contract.Va rog sa va dati cu parerea.Astept sa inregistreze la ITM chestia si apoi sa-i actionez in judecat
Vad ca nu se pot face atasamente asa ca am sa scriu.

"In temeiul art.52 coroborat cu art.53 din CM-Legea 53/2003 am convenit la modificarea CIM incheiat si inregistrat sub nr.822/31.03.06 in registrul de evidenta al salariatilor,dupa cum urmeaza:
Se suspenda CIM incepand cu data de 30.11.2006
"
Atat cuprinde plus partile eu si societatea.[/url]

kinga

Post by kinga » 06 Dec 2006, 21:48

AM CONVENIT????
aloooooooooooo...ai semnat????
Art. 52. [suspendarea din initiativa angajatorului]
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
b) ca sanctiune disciplinara;
c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti;
d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
e) pe durata detasarii.
(2) In cazurile prevazute la alin. (1) lit. a), b) si c), daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara, platindu-i-se, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.

Art. 53. [ intreruperea activitatii angajatorului ]
(1) Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(2) Pe durata intreruperii temporare prevazute la alin. (1) salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

sa vedem ce urmeaza dupa intreruperea temporara..
:grin: :grin: :grin:

Superuser

Post by Superuser » 06 Dec 2006, 23:52

Eu am scris doar ce scrie in acel act aditional dar de semnat nu am semnat nimic.Si eu astept.Si cireasa de pe tort ar fi faptul ca nici macar nu s-a intrerupt activitatea!!! :grin:

Superuser

Post by Superuser » 16 Dec 2006, 07:58

Deci am primit de la ITM respectivul act cu stampila ITM .Am discutat cu jurista de la ITM si a spus ca actul este perfect legal.Deci mai ramane sa stabileasca instanta legalitatea temeiului si a actului in sine.

Post Reply