Institutie publica - Autoritate publica

Discutii privind Contenciosul Administrativ
Post Reply
alun

Institutie publica - Autoritate publica

Post by alun » 18 Nov 2006, 18:38

Care este diferenta intre o institutie publica si o autoritate publica in general?

Dar in sensul Legii 544/2001?

Cateva exemple ar fi foarte utile...

mateik

Post by mateik » 19 Nov 2006, 20:53

Autoritatile publice sunt conform legii 215/2001(art.21) primarul, consiliile locale si consiliile judetene.
Institutiile publice, ca si serviciile publice de interes local se afla in subordinea autoritatilor publice locale (ex. biblioteca municipala)

alun

Post by alun » 20 Nov 2006, 17:27

Dar ARR (Autoritatea Rutiera Romana) sau alte institutii in numele carora apare cuvantul "autoritate" sunt sau nu autoritati publice?

mateik

Post by mateik » 22 Nov 2006, 08:06

Raspunsul meu a vizat situatia la nivel local. Imi dau seama ca te interesa la nivel national care e diferenta dintre autoritate si institutie publica. Fara sa-ti pot indica un temei legal, eu cred ca notiunile sunt similare. Chiar pe site-ul ARR apare ca aceasta este o institutie publica ce se afla in subordinea MAI.

IoanaM

Post by IoanaM » 30 Dec 2006, 12:29

Autoritatea Rutiera Romana - ARR este o institutie publica centrala cu personalitate juridica, organismul tehnic de specialitate din subordinea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

florian267

Post by florian267 » 30 Dec 2006, 21:53

parerea mea este ca autoritatile publice sunt acele persoane juridice care au competenta de a lua decizii cu caracter obligatoriu fata de orice persoana juridica sau fizica.

actor

Post by actor » 31 Dec 2006, 09:17

Autoritatile publice sunt organizatii prin care cele trei puteri constituite in stat exercita suveranitatea.
Institutiile publice sunt persoane juridice prin care nu se exercita suveranitatea dar al caror buget este constituit din surse publice si care se afla in subordinea autoritatilor publice.

Post Reply