Trimiterea dosarului la alta sectie.

Discutii privind procedura civila
Post Reply
Melinda

Trimiterea dosarului la alta sectie.

Post by Melinda » 27 Oct 2006, 13:27

Un proces civil a fost calificat, in recurs, de catre sectia civila ca are natura comerciala.
Sectia civila trimite dosarul sectiei comerciale (prin incheiere).Fiind o trimitere pe cale administrativa.

Partea nemultumita, de incheierea data, nu are cale de atac. Dar invoca in fata sectiei comerciale exceptia de necompetenta materiala, solicitand instantei sa timita dosarul la presedintele tribunalului pentru a decide care din sectii este competent.

Practica judiciara exista, dar temei de drept nu am gasit.
In Lg.304/2004 si reg.de aplicare sunt dispozitii referitoare la repartizarea cauzelor aleatoriu, dar acestea consider ca se refera la momentul primirii dosarului si repartizarea pe complet.

Ar putea civeva sa-mi indice un temei de drept, sau o alta solutie :?:
Ii ofer o :cafea: vituala.
Iar daca este de sex feminin , si o :floare:

norocel

Re: Trimiterea dosarului la alta sectie.

Post by norocel » 27 Oct 2006, 15:01

Melinda wrote:.Dar invoca in fata sectiei comerciale exceptia de necompetenta materiala, solicitand instantei sa timita dosarul la presedintele tribunalului pentru a decide care din sectii este competent.
Practica judiciara exista, dar temei de drept nu am gasit.

Ai gasit practica judiciara in sensul ca se poate invoca exceptia necompetentei materiale a unei sectii si ca aceasta exceptie se solutioneaza de presedintele instantei?
Daca da, spune-mi si mie sursa pentru ca nu mi se pare corecta solutia.

Melinda

Post by Melinda » 27 Oct 2006, 16:16

Decizia se afla pe www.csj.ro, sectia civila, D.3625 din 24.09.2003
"In cauza, obiectul recursului nu-l constituie o hotatrare de declinare de competenta, ci o incheiere prin care s-a materializat un act procedural de natura administrativa, prin care dosarul a fost scos de pe rolul sectiei civile si trimis conducerii instantei in vederea repartizarii la una din sectiile comerciale din cadrul aceleasi instante."

Citind cu atentie, mi-am dat seama ca procedura de trimitere este corecta.

Dar in cazul in care, se admite exceptia invocata , va fi un conflict intre sectii, care consider ca se va rezolva de catre presedintele tribunalului.

norocel

Post by norocel » 04 Nov 2006, 08:24

Uite cum se rezolva situatia:

"(2) Transpunerea cauzei de la o sectie la alta, in cadrul aceleiasi instante, se va realiza prin incheiere. La instantele la care dosarele se inregistreaza separat pe sectii, sectia competenta care primeste dosarul va da acestuia un numar nou si va proceda la repartizarea lui aleatorie. La instantele la care dosarele nu se inregistreaza separat pe sectii, dosarul isi pastreaza numarul si va fi transpus la completul similar care judeca in aceeasi zi, la sectia competenta, sau, daca in ziua respectiva nu exista sedinta de judecata la aceasta sectie, la completul imediat urmator al sectiei competente.
(3) In situatia recalificarii cailor de atac se va proceda astfel: daca apelul este recalificat in recurs, completul de judecata va fi intregit cu un judecator din lista de permanenta, iar daca recursul este recalificat in apel, completul de judecata va fi format din primii 2 judecatori ai completului de recurs."- art. 99 alin. 2 si 3 din Regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti-aprobat prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005, publicata in M.Of. nr. 958/2005

Melinda

Post by Melinda » 05 Nov 2006, 16:10

Multumesc pentru raspuns, Norocel :cafea:

gavril

Post by gavril » 05 Nov 2006, 17:00

oricum ... nici vorba de necompetenta materiala.

intr-o cauza similara, eu am invocat exceptia de necompetenta functionala si a mers.

Post Reply