Am o speta mai deosebita si as ruga colegii practicieni ai procedurii insolventei sa ma ajute cu cateva clarificari:
Societatea x avea o creanta asupra societatii y. Societatea Y detinea si ea o creanta asupra societatii x, dar in cuantum mai mic. Ambele sunt creante chirografare si rezulta din activitatea comerciala curenta, in baza unor facturi fiscale, societatile avand dubla calitate de client si furnizor una fata de cealalta.
In cursul anului 2005 se declanseaza procedura prevazuta de Legea 64 asupra societatii y, dar societatea x nici nu depune declaratie de creanta si nici nu face cerere de compensare a celor doua creante reciproce. In cursul anului 2006 creditorii inscrisi la masa credala a societatii y aproba un plan de reorganizare, in care se prevede faptul ca creantele chirografare vor fi defavorizate si urmeaza a fi indestulate in proportie de 40%. Ulterior, societatea x primeste de la societatea y o fisa de cont in vederea efectuarii unui punctaj comun si, din aceasta fisa rezulta ca a devenit societatea x debitor al societatii y, desi initial, daca s-ar fi facut compensarea intre cele doua creante reciproce, ar fi trebuit sa fie y debitor al lui x.
Credeti ca la acest moment ar mai fi admisibila o cerere din partea societatii x, prin care sa solicite compensarea celor doua creante reciproce, astfel cum existau ele inainte de aprobarea planului de reorganizare si intocmirea tabelului definitiv al creditorilor?
Daca nu, societatea x mai are alte cai juridice pe care le-ar putea folosi, astfel incat sa nu trebuiasca sa achite el o mare suma de bani catre y, desi acesta ii era debitor inainte de declansarea procedurii?
Va multumesc anticipat pentru efortul d-vs.
creanta chirografara defavorizata
Din pacate nu. Societatea x a fost notificata de administratorul judiciar la momentul deschiderii procedurii, respectiv in cursul anului 2005, dar X, din motive care nu mai au importanta la acest moment, a ales sa nu faca declaratia de creanta.
Punctajul s-a initiat in cursul anului 2006, dupa aprobarea planului de reorganizare al debitoarei y.
Punctajul s-a initiat in cursul anului 2006, dupa aprobarea planului de reorganizare al debitoarei y.
crezi ca ar merge? din L85/2006:
Art. 52. - Deschiderea procedurii de insolventa nu afecteaza dreptul unui creditor de a invoca compensarea creantei sale cu cea a debitorului asupra sa, atunci cand conditiile prevazute de lege in materie de compensare legala sunt indeplinite la data deschiderii procedurii.
sau tu te temi ca societatea x nu ar putea fi considerata creditor cf L 85?
merita sa incerci sa invoci acest art
Art. 52. - Deschiderea procedurii de insolventa nu afecteaza dreptul unui creditor de a invoca compensarea creantei sale cu cea a debitorului asupra sa, atunci cand conditiile prevazute de lege in materie de compensare legala sunt indeplinite la data deschiderii procedurii.
sau tu te temi ca societatea x nu ar putea fi considerata creditor cf L 85?
merita sa incerci sa invoci acest art
La acest articol m-am gandit si eu cand am intrebat de compensare, dar el este prevazut la inceputul procedurii si nu stiu daca mai pot invoca acea compensare intr-o stare atat de avansata a procedurii, respectiv s-a intocmit tabloul definitiv al creditorilor, s-a admis planul de reorganizare, s-au aprobat creantele defavorizate, s-a inceput plata catre creditori, conform planului????. Problema mea este ca, din cauza faptului ca societatea x nu a depus declaratie de creanta si nici nu a facut cerere de compensare, la acest moment, desi ar fi trebuit ea sa mai primeasca bani de la y, figureaza ea datoare la y cu o mare suma de bani (cc. un miliard de lei vechi).
juridic vorbind, soc x nu ar mai putea invoca compensarea, intrucat nu a depus in termen declaratia de creanta
dar poti sa incerci si altceva: faci o cerere de declansare a procedurii prev de L 85 impotriva soc y
ceri apoi conexarea si, daca n-ai adversari si dosarul e destul de stufos si admin/lichid nu zice nika.... soc x o sa apara frumos in tabelun credit
ce-i drept, cam multi "daca"
mie mi-a iesit o data, cand am uitat sa depun decl de creanta in termen;
recunosc, am avut norocun
dar poti sa incerci si altceva: faci o cerere de declansare a procedurii prev de L 85 impotriva soc y
ceri apoi conexarea si, daca n-ai adversari si dosarul e destul de stufos si admin/lichid nu zice nika.... soc x o sa apara frumos in tabelun credit
ce-i drept, cam multi "daca"
mie mi-a iesit o data, cand am uitat sa depun decl de creanta in termen;
recunosc, am avut norocun

Multumesc pentru sfat, dar nu prea am curaj sa incerc o asemenea metoda, intrucat in dosarul actual de reorganizare al lui Y sunt peste 20 creditori, printre care si banci si finante, iar acestia sunt deobicei diligenti. Mai mult, dupa cum am mai spus, reorganizarea lui y a demarat si deja s-au facut distribuiri de sume in baza planului de reorganizare.
daca nu am alta solutie, ma voi mai gandi si la aceasta.....
daca nu am alta solutie, ma voi mai gandi si la aceasta.....