Buna tuturor!
in speta este un proces de partaj in care exista :
-un ap cu 4 camere;
-un teren intravilan de aprox 1000mp;
-bunuri din casa.
S-au platit taxe de expertiza de cate 5 mil ptr fiecare din aceste categorii in cota de cate 50%.
Rezultatul expertizelor este urmatorul :
-ap :1.750.000 Ron
-terenul :700.000 Ron
-bunurile din casa :8.000 Ron
Ptr teren fostul sot desi la despartire afirmase ca va lua terenul, a cerut vanzarea prin invoiala partilor sau executare silita deoarece pretul i s-a parut exagerat !!!
Pentru ap , in mod evident , pretul a fost tras de par,valoarea in zona fiind undeva cam la 1200.000-1300.000 Ron,ap fiind in supraf de 80 mp , la et. 4/4, dar in zona centrala a orasului.
S-a motivat in raportul de expertiza ca "PRETUL TEHNIC stabilit dupa Metodologia actuala in vigoare, anume DECRETUL-LEGE 61/1990 nu se poate aplica in cazul vanzarii sau partajarii unui apartament intre terte persoane".
EU VIN SI INTREB:cum poate un expert sa afirme ca metodologia in vigoare nu se poate aplica si sa tina cont numai de pretul de circulatie ?
In mod vadit acest expert numit in aprilie 2004 , nu s-a prezentat la prima intalnire pe care a anuntat-o in mai 2006 ptr 14.06.2006 asa incat la infatisarea din 20.06 nu s-a putut depune raportul.
Dupa data de 14.06.2006 pe data de 17.06.2006 am primit o noua instiintare ptr 22.06.2006 , data l-a care s-a facut in sfarsit evaluarea.
La sedinta din 20.06. 2006 s-a stabilit o noua sedinta pe data de 20.09.2006.
Si la aceasta sedinta raportul nu a fost depus,expertul fiind amendat cu 60 RON.
Abia sapt asta pe 3.10.2006 s-a depus raportul in ziua sedintei.
In opinia mea , fostul fiiind o functionar public cu destula influenta (politie),
aceasta expertiza este partinitoare , deoarece s-a asteptat venirea verii cand preturile pe piata cresc odata cu venirea "spaniolilor".De altfel in mod eronat in raportul sau expertul arata ca anuntarea si convocarea partilor s-a facut ptr data de 17.06.2006. (noroc ca am pastrat toate instiintarile !!!)
Ce sanse am sa revoc pe aceste motive expertiza existenta si sa cer o noua expertiza , care sa fie luata in considerare?
As mai cheltui inca 5 mil daca as avea speranta unei reduceri a acestei sume colosale.
Daca cer ap, avand in mom de fata 2 copii in intretinere, unul minor, celalalt de 18 ani dar la liceu zi, se poate dispune si vanzarea acestuia daca nu pot achita sulta?
Prin vanzarea la licitatie prin executare silita ma astept ca 50 % din valoarea obtinuta sa nu poata acoperi nici valorea unei garsoniere.
Este posibil prin prisma legilor de protectie a copiilor, ca in aceasta situatie, copiii mei sa ramana fara casa?Sau pot intarzia vanzarea ap macar pana la implinire a varstei de 18 ani si a celei mici?
Ce trucuri avocatesti exista ca sa lungesc acest proces de partaj astfel incat copiii sa mai poate beneficia de confortul pe care il au acum?
La o valoare rezonabila a ap as fi facut un imprumt ptr achitarea sultei,dar o suma asa imensa ca cea rezultata din actuala expertiza imi depaseste posibilitatile.
Nu ma bazez prea mult pe vanzarea terenului, exista destui care cunosc situatia si asteapta cumpararea terenului pe nimic (posibil chiar actuala concubina a fostului).
Multumesc!
SANSE O NOUA EXPERTIZA IN PARTAJ?
La primul termen care urmeaza celui la care a fost depus raportul trebuie sa formulati obiectiuni la raport, altfel nu mai puteti cere contraexpertiza. In obiectiuni precizati nemultumirile dvs, iar raportat la valoare aduceti extrase de pe internet si preturi practicate de agentii imobiliare pentru apartamente din aceeasi zona si de acelasi tip cu cel in discutie. Intr-adevar valoarea stabilita este exagerat de mare. Instanta insa trebuie sa fie convinsa ca valoarea este mult mai mica ca sa va aprobe obiectiunile. Expertul va raspunde la ele, iar daca in urma raspunsului datele problemei nu se schimb , puteti solicita o contraexpertiza, efectuata de un alt expert si, eventual, puteti cere sa aveti si expertul dvs, cel pe care il doriti , la libera dvs. apreciere.