Pensie de intretinere, rog un raspuns ferm.

Familiei
Post Reply
AdrianEmilian

Pensie de intretinere, rog un raspuns ferm.

Post by AdrianEmilian » 02 Oct 2006, 19:10

Buna seara. Prin hotarare judecatoreasca am "castigat" pensia de intretinere de la tatal meu. A platit doar prima luna dupa care timp de 2 ani nu a mai platit. Eu sunt student la facultate (cursuri la zi, cu taxa) si mi-am castigat acest drept pana la varsta de 25 de ani. Pana acum am reusit sa imi platesc taxa din proprii mei bani. Cum trebuie sa procedez sa recuperez acesti 2 ani de neplata si ce consecinte ar avea asupra tatalui meu in caz de refuz. Mentionez ca nu lucrez si nu am avut in toti acesti ani contract de colaborare sau carte de munca. Multumesc anticipat.

dellutza

Post by dellutza » 02 Oct 2006, 21:20

Poti sa incerci cu o pangere penala ptr. abandon de familie (305 C. pen). De obicei se sperie si platesc

luc4s

Post by luc4s » 02 Oct 2006, 21:55

Chiar daca platesc ori ba, tot scoatere le da (18 ind 1) :roll:
Dar de obicei se sperie, intr-adevar. :)
Te cheama la politie, si de obicei astea ajung spre solutionare la agenti dintr-astia mai batrani :lol:
Scot astia untul din el :grin:

wolfyii

Post by wolfyii » 02 Oct 2006, 22:43

Pentru ca ai fost sfatuit numai in penal, hai sa vezi ce optiuni ai strict pe obligatia de intretinere.

1. Poti formula cerere de majorare pensie de intretinere, in conditiile in care aceasta a ramas aceeasi de cel putin 2 ani, iar tu dovedesti ca nu obtii venituri;

2. In plus, ca un alt capat de cerere, eu as incerca o actiune in pretentii avand ca obiect plata intretinerii restante pe ultimii 2 ani, daca se globalizeaza intr-o suma, poti pune hotararea in executare si il poti executa silit pe debitorul obligatiei.

3. sau o transformare a obligatiei de intretinere restanta intr-o suma globala, pe care s-o executi din bunurile debitorului, cand hotararea devine definitiva si executorie.

AdrianEmilian

Post by AdrianEmilian » 03 Oct 2006, 15:57

Multumesc foarte mult de raspunsurile dvs. Wolfyii ce imi poti spune despre aceste cereri, unde trebuie sa le adresez si care ar fi costul aproximativ unei astfel de actiuni. Imi poti spune cum se calculeaza aceasta majorare?. Inca o data va multumesc.

wolfyii

Post by wolfyii » 03 Oct 2006, 16:09

Cererea de majorarea pensiei de intretinere nu este supusa taxei de timbru. Nici celelalte cereri despre care am facut vorbire. Pentru majorare, ai nevoie de sentinta definitiva din care rezulta obligatia. Ca dovezi, poti prezenta inscrisuri din care sa rezulte ca nu obtii venituri (declaratie pe proprie raspundere), poti propune martori in dovedirea pretentiilor.
Cu privire la plata obligatiilor restante, propui proba cu martori si interogatoriul paratului.
In ce priveste cererea de transformare a obligatiei succesive intr-o suma globala (pt. trecut), poti motiva ca paratul detine bunuri in proprietate (asta in cazul in care nu are serviciu si nu i se poate face poprire pe salariu).
Majorarea ar trebui sa fie raportata la veniturile paratului, iar in caz ca nu le cunosti, vor fi raportate la salariul minim pe economie.
Redactarea actiunii ti-o face doar un avocat.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 03 Oct 2006, 16:27

wolfyii wrote:Pentru ca ai fost sfatuit numai in penal, hai sa vezi ce optiuni ai strict pe obligatia de intretinere.

1. Poti formula cerere de majorare pensie de intretinere, in conditiile in care aceasta a ramas aceeasi de cel putin 2 ani, iar tu dovedesti ca nu obtii venituri;

2. In plus, ca un alt capat de cerere, eu as incerca o actiune in pretentii avand ca obiect plata intretinerii restante pe ultimii 2 ani, daca se globalizeaza intr-o suma, poti pune hotararea in executare si il poti executa silit pe debitorul obligatiei.

3. sau o transformare a obligatiei de intretinere restanta intr-o suma globala, pe care s-o executi din bunurile debitorului, cand hotararea devine definitiva si executorie.
Nu poti nici una dintre cele doua variante pe care ti le/a dat wolfyii la punctele 2 si 3.
a) pensia de intretinere neachitata nu se poate cere retroactiv in termenul de prescriptie caci se considera ca daca debitorul nu a cerut-o atunci cand ea era scadenta nu a avut nevoie de ea. E o actiune care se respinge din scaun.
b) obligatie de intretinere a parintilor din Codul familiei este una care se caracterizeaza in principal prin aceea ca este periodica, deci se plateste lunar. ca atare nu poti solicita transformarea ei intr-o suma globala caci ar contraveni caracterului periodic al intretinerii.

@Wolfyii, e laudabil ca ai bunavointa dar nu mai induce lumea in eroare. E mai rau decat sa taci. Despre chestia aia veche cu filozoful nu spun nimic aici.

wolfyii

Post by wolfyii » 03 Oct 2006, 16:43

attorneyatlaw wrote:
wolfyii wrote:Pentru ca ai fost sfatuit numai in penal, hai sa vezi ce optiuni ai strict pe obligatia de intretinere.

Nu poti nici una dintre cele doua variante pe care ti le/a dat wolfyii la punctele 2 si 3.
a) pensia de intretinere neachitata nu se poate cere retroactiv in termenul de prescriptie caci se considera ca daca debitorul nu a cerut-o atunci cand ea era scadenta nu a avut nevoie de ea. E o actiune care se respinge din scaun.
b) obligatie de intretinere a parintilor din Codul familiei este una care se caracterizeaza in principal prin aceea ca este periodica, deci se plateste lunar. ca atare nu poti solicita transformarea ei intr-o suma globala caci ar contraveni caracterului periodic al intretinerii.

@Wolfyii, e laudabil ca ai bunavointa dar nu mai induce lumea in eroare. E mai rau decat sa taci. Despre chestia aia veche cu filozoful nu spun nimic aici.
Ai putea sa si motivezi in drept afirmatiile tale, attorneyatlaw? Cine considera ca debitorul nu a avut nevoie de pensia de intretinere? E o axioma in drept si inca nu am cunostinta de ea?

Iar cu privire la globalizarea sumei, m-am referit pentru trecut, nu pentru viitor, si este admisibila o asemenea actiune.

Faptul ca nu sunt niste actiuni frecvente nu te jusitifca sa spui ca se resping din scaun.

jojo

Post by jojo » 03 Oct 2006, 17:18

Insa recursul impotriva unei hotarari lipsite de temei legal se admite din scaun.

wolfyii

Post by wolfyii » 03 Oct 2006, 17:32

Este destula jurisprudenta cu privire la actiunile in pretentii pentru obligatie de intretinere restanta.
Pt. AdrianEmilian, te sfatuiesc sa te adresezi unui avocat, unul care cunoaste si materie, si are si experienta pe dreptul familiei, ca sa iti confirme cele spuse de mine.
Nu exista nici un temei legal pentru care nu ti s-ar acorda pensia restanta pe ultimii 2 ani. Chiar si in actiunea de divort, pensia de intretinere se da incepand cu data introducerii actiunii, si nu cu data ramanerii definitive a hotararii, drept dovada ca se acorda si pentru trecut.
In cazul tau, AdrianEmilian, in legatura cu cei 2 ani in care nu ai primit, nu e vorba de acordarea pensiei, ci de o actiune in pretentii, constand din obligatiile restante.

LUMINITA2006

Post by LUMINITA2006 » 04 Oct 2006, 10:02

In practica am vazut si o cale mai directa: sentinta de stabilire a pensiei a fost investita cu formula executorie si apoi s-a procedat la executarea silita a parintelui debitor, avand in vedere faptul ca, daca pensia are stabilit un cuantum in sentinta, executorul judecatoresc are dreptul sa faca un calcul al pensiei restante si inclusiv sa o actualizeze cu indicele de inflatie. Daca debitorul obligatiei considera ca nu datoareaza cat i se pretinde, poate face contestatie la executare silita si instanta va aprecia in baza probelor administrate.
dar aceasta solutie e viabila numai daca debitorul are un serviciu sau bunuri in proprietate, pentru ca daca e aparent insolvabil , singura varianta cu sanse reale este cea penala, respectiv abandonul de familie. Cel putin in zona mea organul de urmarire nu da scoatere pe art. 18^1 decat daca s-a achitat pensia restanta, in caz contrar trimitand in judecata inculpatul si, am vazut chiar caz concret, instanta l-a condamnat cu executare.

victor

Post by victor » 05 Oct 2006, 05:32

Toate astea s-au postat atunci cand Adrian bietul, a solicitat un raspuns ferm.
Eu zic sa-ti iei un avocat pentru aceste chestiuni, pentru ca rezolvarea lor tine in buna masura de obiceiul locului.
Bafta!

Post Reply