Divort, cu sau fara voia ei?
Divort, cu sau fara voia ei?
O sa incep prin a va saluta si prin a mentiona ca nu am absolut nimic nici in clin, nici in maneca, cu chestiunile juridice.
Ideea e urmatoarea: vreau sa divortez. In principiu (din cate am vazut in subiectele postate deja pe aceasta tema pe acest forum), chestiunea nu e complicata deloc, mai ales in situatia mea (si a sotiei, desigur). Asta avand in vedere ca de la incheierea casatoriei au trecut aproape 2 ani, in conditiile in care nu avem copii - conjunctura care ar sugera un divort cu acordul partilor (fara partaj, intrucat intentionez sa-i permit sa ia si masina si tot ce vrea de pe-aici - cu exceptia motocicletei, numai sa se termine odata), divort care s-ar putea pronunta, din cate am citit, la termenul uzual de 60 zile.
Problema care intervine e aceea ca sotia mea nu e de acord cu divortul. Nu ca s-ar topi de dragul meu, ci mai degraba datorita faptului ca situatia actuala ii convine, intr-o oarecare masura (in sensul ca gusta cu succes din "placerile" vietii de femeie intretinuta - aceasta in sensul in care e prezenta doar fizic pe-aici, neparticipand efectiv la viata-n casa: rate la apartement, alte cheltuieli s.a. - nu cred ca trebuie sa detaliez). Mai mult decat atat, spune ca daca intentez procesul pentru divort, e in stare sa vina in instanta si sa sustina pana in panzele albe ca de fapt ea isi doreste nespus de mult sa ramanem impreuna, ca despartirea ar termina-o etc.
Cum suna? Putei sa va exprimati cateva opinii in legatura cu situatia asta si cu eventualele cai de urmat?
Multumiri anticipate!
Ideea e urmatoarea: vreau sa divortez. In principiu (din cate am vazut in subiectele postate deja pe aceasta tema pe acest forum), chestiunea nu e complicata deloc, mai ales in situatia mea (si a sotiei, desigur). Asta avand in vedere ca de la incheierea casatoriei au trecut aproape 2 ani, in conditiile in care nu avem copii - conjunctura care ar sugera un divort cu acordul partilor (fara partaj, intrucat intentionez sa-i permit sa ia si masina si tot ce vrea de pe-aici - cu exceptia motocicletei, numai sa se termine odata), divort care s-ar putea pronunta, din cate am citit, la termenul uzual de 60 zile.
Problema care intervine e aceea ca sotia mea nu e de acord cu divortul. Nu ca s-ar topi de dragul meu, ci mai degraba datorita faptului ca situatia actuala ii convine, intr-o oarecare masura (in sensul ca gusta cu succes din "placerile" vietii de femeie intretinuta - aceasta in sensul in care e prezenta doar fizic pe-aici, neparticipand efectiv la viata-n casa: rate la apartement, alte cheltuieli s.a. - nu cred ca trebuie sa detaliez). Mai mult decat atat, spune ca daca intentez procesul pentru divort, e in stare sa vina in instanta si sa sustina pana in panzele albe ca de fapt ea isi doreste nespus de mult sa ramanem impreuna, ca despartirea ar termina-o etc.
Cum suna? Putei sa va exprimati cateva opinii in legatura cu situatia asta si cu eventualele cai de urmat?
Multumiri anticipate!
Nu o sa mai fie atunci divort cu acordul partilor si o sa dureze putin mai mult(termen de impacare etc).
O sa spui ca nu va mai puteti intelege si ca , convietuirea impreuna e imposibila.
Dar daca o sa iti faca faza de care ai spus mai sus, sa nu o mai lasi la partaj sa ia ce vrea, chiar daca o sa faceti putin circ(martori etc)
O sa spui ca nu va mai puteti intelege si ca , convietuirea impreuna e imposibila.
Dar daca o sa iti faca faza de care ai spus mai sus, sa nu o mai lasi la partaj sa ia ce vrea, chiar daca o sa faceti putin circ(martori etc)

Pai exact asta incerc sa evit. Circul. Cu, sau fara voia mea, sunt o persoana discreta. Sunt prea ocupat ca sa-mi mai fac timp si pentru spalarea rufelor murdare in public - asta in ideea racolarii unor martori, idee care-mi displace teribil...
In alta ordine de idei. In conditiile in care momentan locuim intr-un apartament achizitionat printr-un credit ipotecar luat pe numele meu, e nevoie de o decizie a instantei ca sa pot pastra apartamentul (aceasta avand in vedere ca veniturile sotiei nu au avut o pondere semnificativa in contractarea creditului si in achitarea pana in prezent a ratelor)?
In alta ordine de idei. In conditiile in care momentan locuim intr-un apartament achizitionat printr-un credit ipotecar luat pe numele meu, e nevoie de o decizie a instantei ca sa pot pastra apartamentul (aceasta avand in vedere ca veniturile sotiei nu au avut o pondere semnificativa in contractarea creditului si in achitarea pana in prezent a ratelor)?
hm...chestia asta cu locuinta cumparata prin credit a comportat multe discutii in doctrina...se va tine cont in cazul unui eventual partaj de contributia fiecaruia..oricum, si eu cred ca e imposibil un divort amiabil, daca exista conflict de interese....si tu la randul tau poti sa o "ameninti" subtil cu pierderea unei parti imp din masa comunitara, daca se va ajunge la partaj, in locul ipotezei cedarii de catre tine a majoritatii bunurilor...asa cum ai zis ca ai vrea sa faci...
cred ca in situatia ta totul se reduce la un santaj reciproc...pt a scapa de "circul" unui divort obisnuit...din pacate asta e legislatia la noi, de o mare prostie si profund arhaica...
cred ca in situatia ta totul se reduce la un santaj reciproc...pt a scapa de "circul" unui divort obisnuit...din pacate asta e legislatia la noi, de o mare prostie si profund arhaica...
..ap. cumparat in rate in timpul casatoriei este bun comun..21-Lancer wrote:...locuim intr-un apartament achizitionat printr-un credit ipotecar luat pe numele meu, e nevoie de o decizie a instantei ca sa pot pastra apartamentul (aceasta avand in vedere ca veniturile sotiei nu au avut o pondere semnificativa in contractarea creditului si in achitarea pana in prezent a ratelor)?
..faptul ca o parte din rate se achita dupa desfacerea casatoriei prezinta importanta numai pt. stabilirea cotelor-parti..
.. cotele-parti ale sotilor pot fi diferite, daca aportul la dobandirea bunurilor comune e diferit-si asta se probeaza..
..de regula, partajul decide cu ce ramane fiecare..
..asta inseamna ca vede mai multe avantaje in convietuirea cu tine&...so, daca te grabesti sa divortezi si vrei s-o faci cu calm, da-i niste ‘reperen ca sa i se para mai interesanta viata on her own&......deci sa ne-ntelegem, nu pui accentul pe dezavantajele casniciei...21-lancer wrote:Problema care intervine e aceea ca sotia mea nu e de acord cu divortul. Nu ca s-ar topi de dragul meu, ci mai degraba datorita faptului ca situatia actuala ii convine, intr-o oarecare masura
..daca ai idee ce-si doreste, e simplu...daca nu, ofera mai mult&...

21-lancer wrote: (in sensul ca gusta cu succes din "placerile" vietii de femeie intretinuta - aceasta in sensul in care e prezenta doar fizic pe-aici, neparticipand efectiv la viata-n casa: rate la apartement, alte cheltuieli s.a. - nu cred ca trebuie sa detaliez).
..eu n-as pune intre ghilimele placerile de care vb&...
..spui ca e prezenta doar fizic&...well, ocupa mult loc ?
..in ceea ce priveste participarea efectiva,&... daca n-ati facut fisa postului inainte, nu stiu ce sa zic&... poate te inspira, poate iti ridica moralul..
&...a compliment la adresa ta&...asa suna&...excluzi complet ac. ipoteza ?21-lancer wrote: Mai mult decat atat, spune ca daca intentez procesul pentru divort, e in stare sa vina in instanta si sa sustina pana in panzele albe ca de fapt ea isi doreste nespus de mult sa ramanem impreuna, ca despartirea ar termina-o etc.
Cum suna?
&...lancer, sincera sa fiu, aseara m-am gandit la problema ta, dar am sters postarea ca avea niste elemente suparatoare pt. o buna parte a presei&...ideea e ca poti divorta cu sau fara voia ei, divortul nu e vreun bau-bau, are si un rol terapeutic, daca vrei&.... incearca sa-i arati avantajele pe termen lung, pt. amandoi, ale deciziei asteia, in functie de ce se-ntampla la voi in casa, si nu ma refer la bunuri&...21-lancer wrote: Puteti sa va exprimati cateva opinii in legatura cu situatia asta si cu eventualele cai de urmat
&...cand nu poti ajunge la un compromis folosind dialogul direct, foloseste lovitura in doi peri&...ca la scrima ( o fandare si-un efort de empatie) sau incearca o fandare laterala si revino la idee sub alt unghi&...daca nu e mare graba, desigur..
...

&...flavius, esti cum nu se poate mai simpatic&...ma intreb cat de subtila poate fi o amenintare ?&... ce sa-i sugeram lui lancer ?... sa foloseasca metafore, sa mimeze, s-o lege la ochi si s-o-ntrebe ce vezi ?flaviusnet wrote: si tu la randul tau poti sa o "ameninti" subtil cu pierderea unei parti imp din masa comunitara, daca se va ajunge la partaj, in locul ipotezei cedarii de catre tine a majoritatii bunurilor...asa cum ai zis ca ai vrea sa faci...
&...ideea e..neinspirata, eu cred ca daca ca doamna in discutie va fi simti ca amenintarea o incomodeaza usor in echilibrul ei fizic, va protesta intr-un mod tipic feminin, plecand cu cardul comun la coafor, spa, shopping, shopping again, shopping in zona comunitara&...nu de alta, dar va avea si avantajul distantei, pt. a reflecta mai bine la beneficiile casniciei cu lancer&...iar verbul a ceda va putea fi redefinit intre doua reprize de redecorare a caminului conjugal&...toate astea sunt minunate, dar lui lancer ii va trebui multa rabdare&... nu crezi ?
..santaj reciproc nu e ca si cum aduni doua numere egale in modul si de semne contrare&...nu rezulta zero&...dimpotriva..
&...in ceea ce priveste legislatia, mie nu mi se pare mare lucru in neregula cu ea&...problema e in alta parte si, te rog sa ma crezi, ma includ&...
ps..asta seamana c-o postare de duminica, dar tinand seama ca 1/7 din viata o petrecem luni, nu vad nici un motiv pt. care n-ar putea fi si asta o zi putin mai fun..

mai,cred ca ai inteles metafora din exprimarea "amenintare"subtila si ti-am admirat simtul umorului.acum sa redevenim seriosi...legat de legislatie,chiar mi se pare comunista...daca vrei sa detaliez,o sa o fac.have the best day of your life
Cred ca o discutie se impune. O discutie serioasa.
Cu alternative, sa aleaga dupa placul inimii.
1. The easy way: fiindca esti un gentleman, ii oferi divortul amiabil, prin acord, in 60 de zile, cu toate beneficiile pe care esti dispus sa le acorzi, diminuate cu 20% (ca sa ai loc de un 20% bonus in urma negocierilor). Obligatoriu partaj dupa aceea, pentru a avea certitudinea juridica a bunurilor tale (casa+ce mai vrei tu sa iti ramana), fiindca nu vrei sa te trezesti cu o actiune in instanta prin care sa ceara marea cu sarea, nu?.
2. The hard way: daca nu e o lady si nu accepta oferta amiabila, atunci taierea resurselor financiare, adica adio card comun de shopping, spa, etc. Platesti doar rata si intretinerea, sa nu-ti ia casa. O trimiti sa-si ia un job din care sa-si cumpere mancare. Vinizi televizorul si patul, iti bati doua cuie in care iti agati un hamac, tai telefonul, nu platesti curentul. In trei luni pleaca singura
Dupa care intentezi actiunea pentru parasirea domiciliului conjugal, o sa primeasca citatia la domiciliul conjugal
.
Iar chestia ca se omoara de dragul tau si ca nu mai poate fara tine, e irelevanta in fatza judelui, mai ales daca ii precizezi cat se poate de clar ca tu nu ai intentia de a mai sta nici o secunda sub acelasi acoperis cu femeia asta, indiferent care va fi solutia.
Anyway, ai mare grija de certificatul de casatorie in original, fiindca e obligatoriu sa-l ai cand faci cererea.
In mare parte glumesc, dar e si oleaca de "serios" in ce spun.
Cu alternative, sa aleaga dupa placul inimii.
1. The easy way: fiindca esti un gentleman, ii oferi divortul amiabil, prin acord, in 60 de zile, cu toate beneficiile pe care esti dispus sa le acorzi, diminuate cu 20% (ca sa ai loc de un 20% bonus in urma negocierilor). Obligatoriu partaj dupa aceea, pentru a avea certitudinea juridica a bunurilor tale (casa+ce mai vrei tu sa iti ramana), fiindca nu vrei sa te trezesti cu o actiune in instanta prin care sa ceara marea cu sarea, nu?.
2. The hard way: daca nu e o lady si nu accepta oferta amiabila, atunci taierea resurselor financiare, adica adio card comun de shopping, spa, etc. Platesti doar rata si intretinerea, sa nu-ti ia casa. O trimiti sa-si ia un job din care sa-si cumpere mancare. Vinizi televizorul si patul, iti bati doua cuie in care iti agati un hamac, tai telefonul, nu platesti curentul. In trei luni pleaca singura

Dupa care intentezi actiunea pentru parasirea domiciliului conjugal, o sa primeasca citatia la domiciliul conjugal

Iar chestia ca se omoara de dragul tau si ca nu mai poate fara tine, e irelevanta in fatza judelui, mai ales daca ii precizezi cat se poate de clar ca tu nu ai intentia de a mai sta nici o secunda sub acelasi acoperis cu femeia asta, indiferent care va fi solutia.
Anyway, ai mare grija de certificatul de casatorie in original, fiindca e obligatoriu sa-l ai cand faci cererea.
In mare parte glumesc, dar e si oleaca de "serios" in ce spun.
Poate te ajuta experienta mea personala: am introdus actiunea de divort pentru culpa lui, exclusiva, fara sa uzez de faptul ca aveam mai mult de 1 an de la casatorie si nu erau copii minori.
Cauza a fost suspendata de vreo 2 ori fiindca nu m-am prezentat (prezenta reclamantului e obligatorie), adica nu m-am prezentat fiindca mi-a fost groaza de probe. Nu mai spun, ca asa cum mi-e obiceiul, am mancat litere la motivele de fapt si au iesit niste lucruri de s-a speriat paratul (care, per ansamblu e un domn).
L-am convins sa se prezinte dupa a 2 suspendare, ( dupa mai mult de 60 de zile de la inregistrarea actiunii), instanta a spus in discutie desfacerea pe acordul partilor si paratul, cum era speriat de un eventual circ (in sala se aflau niste colegi de-ai lui de serviciu), a semnat declaratia.
Cauza a fost suspendata de vreo 2 ori fiindca nu m-am prezentat (prezenta reclamantului e obligatorie), adica nu m-am prezentat fiindca mi-a fost groaza de probe. Nu mai spun, ca asa cum mi-e obiceiul, am mancat litere la motivele de fapt si au iesit niste lucruri de s-a speriat paratul (care, per ansamblu e un domn).
L-am convins sa se prezinte dupa a 2 suspendare, ( dupa mai mult de 60 de zile de la inregistrarea actiunii), instanta a spus in discutie desfacerea pe acordul partilor si paratul, cum era speriat de un eventual circ (in sala se aflau niste colegi de-ai lui de serviciu), a semnat declaratia.
Cat priveste partajul, am introdus actiunea dupa divort.
Ap. cumparat cu credit ipotecar (imobiliar) in timpul cas. este bun comun.
Eu am aratat instantei ca ap. are valoarea de ciculatie x (am depus copii dupa anunturi publicitare din ziarul local), ca s-a achitat o parte si ca cer atribuirea in natura, cu obligarea mea la plata sultei reprezentand 1/2 din valoarea achitata.
La primul termen paratul nu s-a prezentat si nici nu a depus intampinare (nici eu nu m-am dus), iar instanta a admis actiunea ( era complet probatoriul, am depus inclusiv contractul de credit si ultima chitanta).
Ap. cumparat cu credit ipotecar (imobiliar) in timpul cas. este bun comun.
Eu am aratat instantei ca ap. are valoarea de ciculatie x (am depus copii dupa anunturi publicitare din ziarul local), ca s-a achitat o parte si ca cer atribuirea in natura, cu obligarea mea la plata sultei reprezentand 1/2 din valoarea achitata.
La primul termen paratul nu s-a prezentat si nici nu a depus intampinare (nici eu nu m-am dus), iar instanta a admis actiunea ( era complet probatoriul, am depus inclusiv contractul de credit si ultima chitanta).
...in sfarsit un topic fun..
..salutare deno!...zi-i si de hard-rock way, nu de alta, dar cine stie a-l dansa, cred ca se descurca si cu casatoria, si cu divortul..
:) glumesc si eu!
flavius, pot sa trec in dimineata examenului si sa iau din nou urarea? as putea s-o copy/paste, dan ma opreste semnatura ta, partea cu "non bis..."
...de fapt mi-ar placea s-o iau zilnic. :)
..salutare deno!...zi-i si de hard-rock way, nu de alta, dar cine stie a-l dansa, cred ca se descurca si cu casatoria, si cu divortul..
:) glumesc si eu!
flavius, pot sa trec in dimineata examenului si sa iau din nou urarea? as putea s-o copy/paste, dan ma opreste semnatura ta, partea cu "non bis..."
nu ma supar..ba mai mult,daca vrei, contra sumei modice de 5 cafele servite dis de dimineata o sa-ti fac aceasta urare zilnic, pe privat...ce zici de oferta?robin_hood_2 wrote:.

Lacer :
Am citit si eu mesajul tau si raspunsurile care au fost date sunt corecte.
Divortul se va pronunta oricum, chiar daca ea nu vrea, dar oare cu ce pret? dezavantajul tau este ca ai facut public dorinta ta de a nu se ajunge la circ, pozitie care ei ii permite sa forteze lucrurile. Incearca eventual sa incerci o cacialma, spune clar ca intentezi actiunea de divort, ca nu iti e frica de consecinte etc. Prima data zguduie-i increderea in sine iar apoi fa-i o oferta pe care nu o poate refuza.
Imi e imposibil sa ma gandesc de ce iti e atat de frica de circ...inseamna ca ceva ai si tu de ascuns. In acest caz, cantareste optiunile si daca nu renunti la " discretie " atunci ofera-i tot ce vrea.
In legatura cu apartamentul, daca creditul este pe numele tayu, tu platesti ratele si ea nu are venit / are venit mic, probabil ca iti va fi atribuit tie de judecator, dar asta nu inseamna ca nu va trebui sa ii restitui si ei o parte din suma, mai mica sau mai mare. Contributia sotilor se calculeaza luand in considerare si prestatie femeii in gospodarie... ramane de probat cat e de mare sau cat e de mica.
Am citit si eu mesajul tau si raspunsurile care au fost date sunt corecte.
Divortul se va pronunta oricum, chiar daca ea nu vrea, dar oare cu ce pret? dezavantajul tau este ca ai facut public dorinta ta de a nu se ajunge la circ, pozitie care ei ii permite sa forteze lucrurile. Incearca eventual sa incerci o cacialma, spune clar ca intentezi actiunea de divort, ca nu iti e frica de consecinte etc. Prima data zguduie-i increderea in sine iar apoi fa-i o oferta pe care nu o poate refuza.
Imi e imposibil sa ma gandesc de ce iti e atat de frica de circ...inseamna ca ceva ai si tu de ascuns. In acest caz, cantareste optiunile si daca nu renunti la " discretie " atunci ofera-i tot ce vrea.
In legatura cu apartamentul, daca creditul este pe numele tayu, tu platesti ratele si ea nu are venit / are venit mic, probabil ca iti va fi atribuit tie de judecator, dar asta nu inseamna ca nu va trebui sa ii restitui si ei o parte din suma, mai mica sau mai mare. Contributia sotilor se calculeaza luand in considerare si prestatie femeii in gospodarie... ramane de probat cat e de mare sau cat e de mica.