Imi cer scuze daca cumva s-a mai discutat pe tema asta dar sunt extrem de multe subiecte si mi-ar lua foarte mult timp sa le citesc pe toate.
Dilema mea e dilema unui prieten care a venit si mi-e cerut niste sfaturi insa dreptul familiei nu a fost niciodata punctul meu forte.
Asadar avem un divort, cu sentinta pronuntata in prima instanta, si acum in faza de apel. Doi soti si un copil minor, 4 ani mai exact.
Instanta a decis incredintarea minorului mamei. Insa mama a luat hotararea de buna si a plecat de acasa cu minora undeva la sat la parintii ei. Acum a inceput gradinita, fetita este inscrisa la gradinita, insa mama ei care nu sta cu ea la sat ci la oras si o vede doar o data pe saptamana, nu a dus-o la gradinita, desi era inscrisa. Fetita sufera puternic pe aceasta tema, fiind de fapt privata atat de prezenta mamei cat si a tatalui...
Eu ma situez pe pozitia tatalui, care isi doreste sa intretina copilul, ii poate oferi toate conditiile necesare, are un program extrem de flexibil, are casa incapatoare, etc.
Dilema mea este cum sa fac ca toate aceste elemente sa le poata folosi in apel? As putea sa fac o adresa catre Directia Generala pentru protectia copilului in care sa cer sa se efectueze o ancheta sociala? Fosta sotie a mentionat in fata instantei, lucru retinut si in sentinta, ca ii va oferi conditii excelente de crestere si educare, insa toate se dovedesc a fi povesti.
Ce ma sfatuiti sa il sfatuiesc pe tatal fetitei, care chiar sufera pentru ca traieste in conditii deplorabile.
Multumesc.
Divort, minor, autoritate tutelara
ar putea sa se planga la directia de protectie a copilului ca minora nu este dusa de mama la gradinita si ca traieste in conditii deplorabile (apropos, care sunt alea? Ca daca sta la bunici la tara insa acestia au o vila ce se invarte dupa soare astea nu-s conditii deplorabile. Daca insa bunicii au o casa modesta, eventual fara apa calda si cu buda in curte atunci altfel se scrie istoria)
Pe de alta parte in apel este admisibila proba cu martori si eu in locul tatalui as lua cu mine vreo doi prieteni dispusi sa ma ajute si i-as duce la fata locului sa vada cum traieste copila si sa poata spune.
Si sa vorbeasca si cu copila sa le spuna si lor daca e nefericita sau nu.
Pe de alta parte in apel este admisibila proba cu martori si eu in locul tatalui as lua cu mine vreo doi prieteni dispusi sa ma ajute si i-as duce la fata locului sa vada cum traieste copila si sa poata spune.
Si sa vorbeasca si cu copila sa le spuna si lor daca e nefericita sau nu.
Pai conditiile sunt de genul asta: toaleta in curte, fara apa calda, tinuta in casa toata ziua, o casa mica si mizera.
Pe de alta parte ma intrebam daca poate cere direct autoritatii pentru protectia copilului efectuarea unei anchete la fata locului sau sa ceara in apel instantei sa dispuna efectuarea unei astfel de anchete?
Pe de alta parte ma intrebam daca poate cere direct autoritatii pentru protectia copilului efectuarea unei anchete la fata locului sau sa ceara in apel instantei sa dispuna efectuarea unei astfel de anchete?
nu zice codul familiei asa ceva. Zice numai ca audierea minorului care a implinit 10 ani este obligatorie.
Dar conform 272?2004 instanta poate audia si copilul care nu a implinit 10 ani daca considera necesar
Din pacate instantele noastre sunt extrem de reticente in a audia copii de gradinita.
In ce priveste autoritatea pentru protectia copilului eu zic sa va apucati sa o sesizati si sa nu mai asteptati termenul din apel.
E pacat sa se chinuie copilul.
Daca mergeti acolo si spuneti ca sta in conditii mizere s-ar putea chiar sa va insoteasca cineva si sa va si dea copilul, mai fac chestii din astea.
Dar conform 272?2004 instanta poate audia si copilul care nu a implinit 10 ani daca considera necesar
Din pacate instantele noastre sunt extrem de reticente in a audia copii de gradinita.
In ce priveste autoritatea pentru protectia copilului eu zic sa va apucati sa o sesizati si sa nu mai asteptati termenul din apel.
E pacat sa se chinuie copilul.
Daca mergeti acolo si spuneti ca sta in conditii mizere s-ar putea chiar sa va insoteasca cineva si sa va si dea copilul, mai fac chestii din astea.