conflict de competenta?!?!?!?!

Discutii privind procedura civila
Post Reply
aiurel

conflict de competenta?!?!?!?!

Post by aiurel » 13 Sep 2004, 14:22

Intrebare intrebatoare:

Pe rolul Judecatoriei din localitatea X se afla o contestatie la executare.
Pe rolul Curtii de Apel din aceeasi localitate X se afla o alta contestatie care priveste acelasi obiect.
Nici una dintre instante nu si-a declinat competenta iar dosarul de executare probabil ca se va plimba intre cele doua instante.
Avand in vedere cele de mai sus, intrebarile sunt urmatoarele:
1. care dintre cele instante este competenta in solutionare.
2. in cazul in care nici una nu-si declina competenta si vor urma doua solutii total opuse ce se va intampla in continuare.
3. una dintre instante se pronunta inaintea celeilalte, ce se intampla in acest caz?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 13 Sep 2004, 16:18

cand conflictul de competenta se iveste intra Curtea de apel si o alta instanta, inferioara, regulatorul de competenta se judecat de intanta superioara celor doua, anume ICCJ.
Daca se dau doua solutii potrivnice urmeaza revizuire pentru contrarietate de hotarari (dupa ce amandoua raman irevocabile). Solutia este totdeauna ca se desfiinteaza cea de-a doua.
Daca s-a pronuntat una dintre instante si solutia este definitiva atunci avem autoritate de lucru judecat.

Mi-e greu insa sa cred ca pe rolul curtii de apel ar putea exista o contestatie la executare in care curtea nu si-a declinat competenta in favoarea judecatoriei cata vreme in materie competenta exclusiva o are instanta de executare, (de regula judecatoria de la locul situarii principalelor bunuri urmaribile ale debitorului)

anaderol

Post by anaderol » 13 Sep 2004, 21:33

Depinde ce ai urmarit cand ai introdus aceeasi cerere, in acelasi timp, cu acelasi obiect la doua instante diferite .
Daca poti sa specifici asta, te voi putea ajuta cu un raspuns .
Mai bine spus, care era scopul tau.
Ce ai urmarit atunci cand ai facut asta sau daca advesarul tau a facut-o poti sa-ti dai seama macar ce urmareste in functie de obiectul dosarului a carei hotarare a inceput sa fie pusa in executare.
Si daca e vorba de cereri facute de adversarul tau specifica asta.
Mai vorbim.

aiurel

Post by aiurel » 14 Sep 2004, 09:21

Va multumesc pentru raspunsuri.
Cateva clarificari:

- cele doua actiuni nu au fost introduse in acelasi timp;
- cea de la Curtea de Apel a fost introdusa ca urmare a "sfaturilor" unuia dintre judecatorii curtii.
- dosarul de la Curte a trecut si de cel de-al doilea termen si inca nu si-au declinat competenta.
- actiunile nu au fost introduse de catre adversar, acesta fiind mai mult decat multumit de solutia data.
- problema nu a fost solutia data ci modul in care s-a facut executarea.

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 14 Sep 2004, 11:56

Scoate certificate de grefa la ambele dosare si depune-le in instante pentru a dovedi litispendenta in conditiile art.163 C.pr.civila.
Ideea e ca nu poti vorbi despre conflict de competenta daca nici una dintre instante nu se declara necompetenta
Mai departe instantele vor fi obligate sa isi trimita dosarele una catre cealalta in functie de momentul investirii cu judecata contestatiilor.
Oricum, dupa parerea mea instanta de executare- deci si instanta care judeca contestatiile la executare- poate fi numai o judecatorie. Cel putin asa rezulta din dispozitiile art.373, 399 si urm C.pr.civ..
Asa ca "solutia" judecatorului cu pricina este- in cel mai bun caz- "nefericita".
Succes si tine-ne la curent. Speta e interesanta!!!
:twisted:

anaderol

Post by anaderol » 14 Sep 2004, 18:04

Ceea ce imi spui tu ma duce cu gandul la faptul ca, tu atunci cand ai formulat contestatiile, in petitul acestora ai invocat si temeiul prevazut in art.400 alin 2 C.proc. civ si ai contestat si actele de executare.
Daca e asa trebuie sa-ti precizezi ambele contestatii.
Daca ai nelamuriri cu privire la hotararea curtii de apel atunci iti precizezi contestatia de la curte doar pe acest aspect, iar in cea de la Judecatorie lasi doar capetele de cerere in care contesti formele de executare.
astfel poti obtine doua suspendari.
Sau ma rog daca e asa cum am banuit eu nu e conflict de competenta fiecare instanta e competenta una pentru 400 alin 2 si judecatoria pentru contestatia privind formele de executare.
daca nu am banuit corect te rog sa-mi dai amanunte.
anaderol

Post Reply