tineri majori - vor pensie de intretinere
tineri majori - vor pensie de intretinere
Are 20 de ani si este elev in clasa a XIII- a la liceu curs seral. El doreste sa primeasca pensie de intretinere. Nu cunosc daca este incadrat in munca undeva cu carte de munca. E legal sa ceara asa ceva ?
Celalalt, are 19 ani, a intrat la facultate particulara cursuri invatamant de la distanta, este incadrat in munca cu carte de munca, cu o retributie neta de 600 RON. Si el vrea pensie de intretinere ca au crescut "nevoile". Salariul meu ne este de 1600 RON. La temenul din octombrie as dori sa fac o Intampinare dar nu prea stiu cum se procedeaza si ce trebuie scris. Ma puteti ajuta cu cateva pareri ?
Va multumesc.
Celalalt, are 19 ani, a intrat la facultate particulara cursuri invatamant de la distanta, este incadrat in munca cu carte de munca, cu o retributie neta de 600 RON. Si el vrea pensie de intretinere ca au crescut "nevoile". Salariul meu ne este de 1600 RON. La temenul din octombrie as dori sa fac o Intampinare dar nu prea stiu cum se procedeaza si ce trebuie scris. Ma puteti ajuta cu cateva pareri ?
Va multumesc.
Re: tineri majori - vor pensie de intretinere
Nu.alexandrescu wrote: Ma puteti ajuta cu cateva pareri ?

Sa nu fim atat de rai cu domnul care vrea sa se sustraga platii pensiei de intretinere pentru cei doi copii ai sai.
(Banuiesc, Jojo, ca la asta te-ai gandit cand l-ai refuzat).
Sa ii spunem ca da, are obligatia sa le plateasca pensie pana la terminarea studiilor.
Deci daca copilul cel mare este major dar se afla in continuarea studiilor, ii va plati pensie de intretinere pana la terminarea acestora.
Nu mai tarziu de varsta de 25 de ani insa. Daca, sa zicem, urmeaza cursuri de medicina sau arhitectura (fiindca acolo poti depasi, ca student ,aceasta varsta).
Deci, sa dea Domnul ca baiatul sa mearga la facultate (e spre binele sau, nu-i asa, domnul Alexandrescu?).
Sintem convinsi ca va doriti niste copii realizati, cu tot efortul financiar pe care il presupune.
Numai bine!
P.S. Si ce de-al doilea copi (tot major inteleg) este to la liceu, deci...in aceeasi situatie cu primul.
Sa ii spunem ca da, are obligatia sa le plateasca pensie pana la terminarea studiilor.
Deci daca copilul cel mare este major dar se afla in continuarea studiilor, ii va plati pensie de intretinere pana la terminarea acestora.
Nu mai tarziu de varsta de 25 de ani insa. Daca, sa zicem, urmeaza cursuri de medicina sau arhitectura (fiindca acolo poti depasi, ca student ,aceasta varsta).
Deci, sa dea Domnul ca baiatul sa mearga la facultate (e spre binele sau, nu-i asa, domnul Alexandrescu?).
Sintem convinsi ca va doriti niste copii realizati, cu tot efortul financiar pe care il presupune.
Numai bine!
P.S. Si ce de-al doilea copi (tot major inteleg) este to la liceu, deci...in aceeasi situatie cu primul.
sa nu fim totusi chiar asa de rai cu domnul si sa-i spunem ca doar in limbajul comun se spune "pensie" de intretinere.leustean wrote:Sa nu fim atat de rai cu domnul care vrea sa se sustraga platii pensiei de intretinere pentru cei doi copii ai sai.
In realitate, este vorba de o obligatie de intretinere, care n-are nimic de-a face cu pensia... sau renta... ;)
Care intretinere se datoreaza numai in masura in care intr-adevar nevoia este reala si obiectiva.
Daca domnul reuseste sa dovedeasca cum ca cei doi copii au bine mersi ce le trebuie, adica masa, casa, conditii de trai decente, parerea mea este ca nu suntem in situatia in care exista o nevoie ce se cere satisfacuta prin plata unei "pensii" de intretinere. dar asta va hotara instanta... care gaseste cele mai minunate solutii, de la caz la caz :)
Cum insa omul niciodata nu are ce-si doreste, si nevoile (a se citi dorintele) sunt intotdeauna mai mari decat trebuintele obiective, ... trebuie sa cumpanim cu multa grija...
Din ce ziceti voi, sau mai bine zis din ce nu ziceti, dar lasati sa se inteleaga, pensia de intretinere suna mai degraba o taxa pe faptul ca ai copii. Ori o renta. ;) Ori ea nu e asa, deloc.
Asta cred ca vroiam sa subliniez.
Daca insa copiii n-au bani de carti, sau bani de haine, sau de mancare, atunci da, parintele are obligatia de a contribui la aceste cheltuieli necesare. faptul ca copiii muncesc nu este un lucru rau, ci dimpotriva, este laudabil, in esenta, insa intre munca si carte... cartea va avea de suferit... aici sunt de acord cu leustean.. nu si cu tonul si nuanta lui insa...
Daca imi aduc bine aminte, in cazul in care copilul munceste, se poate dovedi ca nu este asa in nevoie...
A se vedea si pensie intretinere student
Si nu mai fiti asa rai cu omul, se vede ca il framanta problema, ca a intrebat de multe ori...o fi avand motivele lui, na
A se vedea si pensie intretinere student
Si nu mai fiti asa rai cu omul, se vede ca il framanta problema, ca a intrebat de multe ori...o fi avand motivele lui, na

Io nu inteleg de ce nu formulati intampinarea lui alexandrescu, de fapt aveti timp pana la primul termen. Macar un model, sa aiba omul habar, ce sa-si strice banutii pe avocati?
Si spuneti-i cum poate dovedi ce trebuie dovedit sa nu mai plateasca nimic, sa munceasca tu-le mama lor de paraziti, scoala le trebe?
Rea si nepoliticoasa, eu?
Si spuneti-i cum poate dovedi ce trebuie dovedit sa nu mai plateasca nimic, sa munceasca tu-le mama lor de paraziti, scoala le trebe?
Rea si nepoliticoasa, eu?
Sa-l judece Dumnezeu, ca io n-am caderea, da grozav ma supara atat in lumea virtuala cat (mai ales) in cea reala parintii de seama lui alexandrescu.kinga wrote:da ce ai cu domnul Alexandrescu????
Il cunosti personal ..atata inversunare....![]()
![]()
![]()
si nu judeca un om..pana cand nu ai umblat cu mocasinii lui.....![]()
![]()
![]()
Ma, n-am treaba cu hotii, m-am zbatut si pt. talhari, da n-as pleda pt. toti paraii din lume in astfel de cauze...Eventual pe contra.
Oare-s normala?

noa asta da intrebare............ nu stiu .... banuiesc ca da......acu ce vrei???JOJO wrote:Sa-l judece Dumnezeu, ca io n-am caderea, da grozav ma supara atat in lumea virtuala cat (mai ales) in cea reala parintii de seama lui alexandrescu.kinga wrote:da ce ai cu domnul Alexandrescu????
Il cunosti personal ..atata inversunare....![]()
![]()
![]()
si nu judeca un om..pana cand nu ai umblat cu mocasinii lui.....![]()
![]()
![]()
Ma, n-am treaba cu hotii, m-am zbatut si pt. talhari, da n-as pleda pt. toti paraii din lume in astfel de cauze...Eventual pe contra.
Oare-s normala?![]()
![]()
teoria cu aparentele????

si oricum nu te cunosc ..nu ma cunosti....

Fiindca omul nu ne-a cerut sa formulam intampinarea, ci ne-a cerut ceva pareri? Daca i-am face intampinarea, am excede "cadrului procesual" stabilit de domnul alexandrescu...JOJO wrote:Io nu inteleg de ce nu formulati intampinarea lui alexandrescu, ...
Hai sa recunoastem cinstit...omul s-a nascut si este un judecator.
Chestia cu "nu judecam pe nimeni" este asa, de aparenta.
In realitate, formularea corecta este "noi ii judecam pe toti, insa solutiile nu se gasesc la condica, fiindca le pastram pentru noi, ca am constatat ca ne e mai bine si le e mai bine daca pastram tacerea"
Noi judecam tot ce vedem.
Dar vedem oare tot ce ar trebui sa vedem ca sa judecam bine?
Am spus omului ca se poate sa nu TREBUIASCA sa plateasca, dar ca AR PUTEA/AR FI BINE sa plateasca, e o datorie naturala pentru un parinte sa isi sprijine odrasla cat de mult poate si e util sa fie sprijinit.
Mai departe, el apreciaza situatia de fapt, pe care noi nu o stim, si ia o decizie. Si ramane cudecizia si constiinta lui.
Semnat:
Pilung
Dupa informatiile pe care i le-ati dat nu stiu ce decizie ar putea sa ia, pentru ca nu ati spus prea multe.
Asa cum stiu eu, daca cei doi copii sunt angajati (deci se intretin singuri) nu mai pot beneficia de "pensie de intretinere". Cel de la facultate este angajat cu carte de munca, iar cel de la liceu este la seral, unde nu ar putea urma cursurile daca nu ar fi angajat undeva. La seral se cere adeverinta de la locul de munca. Daca nu ar fi fost angajat ar fi urmat cursurile la zi si ar fi beneficiat de pensia de intretinere.
Asa stiu eu. Din experienta. Poate s-a schimbat ceva intre timp.
Asa cum stiu eu, daca cei doi copii sunt angajati (deci se intretin singuri) nu mai pot beneficia de "pensie de intretinere". Cel de la facultate este angajat cu carte de munca, iar cel de la liceu este la seral, unde nu ar putea urma cursurile daca nu ar fi angajat undeva. La seral se cere adeverinta de la locul de munca. Daca nu ar fi fost angajat ar fi urmat cursurile la zi si ar fi beneficiat de pensia de intretinere.
Asa stiu eu. Din experienta. Poate s-a schimbat ceva intre timp.
@alexandrescu
cu majorul cel angajat cu carte de munca si salariu treaba e simpla: se respinge actiunea caci nu se afla in nevoie. nu trebuie decat sa faceti proba ca el este incadrat in munca si incaseaza salariu.
celalalt, major la seral la liceu la 20 ani va trebui si el sa faca dovada nevoii in care se afla caci simplul fapt ca face liceul la seral nu-i este suficient.
Dvs. solicitati respingerea actiunii motivat de faptul ca este elev la seral si ar putea sa munceasca ceva (daca nu cumva are servici).
@ JOJO
poate ca nu-ti vine sa crezi dar obiligatia de intretinere nu a fost stabilita de C.fam ca o pedeapsa pecuniara pentru ala de s-a gandit sa faca copii.
Intre major si minor exista o diferenta fundamentala si anume ca minoru se prezuma a fi in nevoie. Majorul are drept la pensie de intretinere numai daca probeaza nevoia.
Cu tot respectul, daca e elev la seral in lasa a XIII la 20 ani se cheama ca nu si-a vazut de carte.
Mi edin ce imi spui tu imi rezulta ca rostul vietii e sa haladui batand trotuarele pana la 18 ani (ca pana atunci beficiezi de pensie de intretinere indeferent ce) upa care ca sa nu ramai fara de banii de la prost te apuci frumusel de liceu la seral sau frecventa redusa ca tot nu se omoara nimeni sa te streseze cu studiul si mai mulgi niste bani vreo 3 ani.
Cu tot respectul, cred din adancul sufletului meu ca parintele e obligat sa-si intretina copiii daca tot i-a facut, insa numai atata vreme cat si acestia fac, la randul lor, ceea ce au ei de facut, respectiv merg la scoala si invata macar sa treaca clasa. No offence, dar ti se pare ca e un efort prea mare. Sau avem numai drepturi si de obligatii uitam ca si cand niciodata nu am fi auzit de ele?
@warwara
nu se mai cere nici o dovada ca muncesti ca sa te inscrii la seral. Atat ca dupa 18 ani nu mai poti face liceul la zi, daca nu esti in an terminal deja.
cu majorul cel angajat cu carte de munca si salariu treaba e simpla: se respinge actiunea caci nu se afla in nevoie. nu trebuie decat sa faceti proba ca el este incadrat in munca si incaseaza salariu.
celalalt, major la seral la liceu la 20 ani va trebui si el sa faca dovada nevoii in care se afla caci simplul fapt ca face liceul la seral nu-i este suficient.
Dvs. solicitati respingerea actiunii motivat de faptul ca este elev la seral si ar putea sa munceasca ceva (daca nu cumva are servici).
@ JOJO
poate ca nu-ti vine sa crezi dar obiligatia de intretinere nu a fost stabilita de C.fam ca o pedeapsa pecuniara pentru ala de s-a gandit sa faca copii.
Intre major si minor exista o diferenta fundamentala si anume ca minoru se prezuma a fi in nevoie. Majorul are drept la pensie de intretinere numai daca probeaza nevoia.
Cu tot respectul, daca e elev la seral in lasa a XIII la 20 ani se cheama ca nu si-a vazut de carte.
Mi edin ce imi spui tu imi rezulta ca rostul vietii e sa haladui batand trotuarele pana la 18 ani (ca pana atunci beficiezi de pensie de intretinere indeferent ce) upa care ca sa nu ramai fara de banii de la prost te apuci frumusel de liceu la seral sau frecventa redusa ca tot nu se omoara nimeni sa te streseze cu studiul si mai mulgi niste bani vreo 3 ani.
Cu tot respectul, cred din adancul sufletului meu ca parintele e obligat sa-si intretina copiii daca tot i-a facut, insa numai atata vreme cat si acestia fac, la randul lor, ceea ce au ei de facut, respectiv merg la scoala si invata macar sa treaca clasa. No offence, dar ti se pare ca e un efort prea mare. Sau avem numai drepturi si de obligatii uitam ca si cand niciodata nu am fi auzit de ele?
@warwara
nu se mai cere nici o dovada ca muncesti ca sa te inscrii la seral. Atat ca dupa 18 ani nu mai poti face liceul la zi, daca nu esti in an terminal deja.