plata orelor suplimentare
plata orelor suplimentare
in cazul in care orele suplimentare se recompenseaza cu zile libere in urmatoarele 30 de zile, ce se intampla cu sporul pe care l-am negociat? se mai acorda sau nu? si daca nu atunci care este interesul meu ca angajat sa prestez munca suplimentara?
C. muncii, art.119 zice ca "munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
In aceste conditii, salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pt. orele prestate peste programul normal de lucru."
art. 120 "In cazul in care compensarea nu este posibila[...], munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia";sporul se stabileste prin negociere, in cadrul CCM sau, dupa caz, al CIM, si nu poate fi mai mic de 75% din sal. de baza.
In aceste conditii, salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pt. orele prestate peste programul normal de lucru."
art. 120 "In cazul in care compensarea nu este posibila[...], munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia";sporul se stabileste prin negociere, in cadrul CCM sau, dupa caz, al CIM, si nu poate fi mai mic de 75% din sal. de baza.
Eu cred ca exista interes si atunci cand munca suplimentara se compenseaza cu timp liber. Nu e interesant sa ai makar o zi libera asigurata pe luna atunci cand faci 8 ore suplimentare?
Intr-adevar legea da prioritate timpului liber tocmai ptr a asigura repausul salariatului in cauza. Din pakate, salariatul vaneaza sporuri :)
Intr-adevar legea da prioritate timpului liber tocmai ptr a asigura repausul salariatului in cauza. Din pakate, salariatul vaneaza sporuri :)
Vezi ca sunt niste modificari din 2005 si s-a schimbat valoarea sporului, in functie de nr. de ore prestate de salariat in anul respectiv. Mai multe nu-ti spun.robin_hood_2 wrote:sporul se stabileste prin negociere, in cadrul CCM sau, dupa caz, al CIM, si nu poate fi mai mic de 75% din sal. de baza.