divort problematic
divort problematic
m-am casatorit acum 7 luni cu un cetatean strain.am facut casatoria in tara lui unde am si stabilit sa locuim.lucrurile nu mai merg cum trebuie si as vrea sa stiu daca pot divorta in romania,in tara sotului divortul e aproape imposibil de obtinut.eu sunt cetatean roman,nu am dubla cetatenie,iar casatoria am inregistrat-o si in romania,dar domiciliul comun il avem in tara lui.
imi poate da cineva un sfat daca pot deschide divortul in romania?
imi poate da cineva un sfat daca pot deschide divortul in romania?
Parerea mea este ca puteti introduce divortul in Romania.
Potrivit art. 150 din Legea 105 / 1992, instantele romane sunt competente sa judece procesele dintre persoane cu domiciliul in strainatate, referitoare la acte sau fapte de stare civila inregistrate in romania, daca cel putin una din parti este cetatean roman.
Potrivit art. 150 din Legea 105 / 1992, instantele romane sunt competente sa judece procesele dintre persoane cu domiciliul in strainatate, referitoare la acte sau fapte de stare civila inregistrate in romania, daca cel putin una din parti este cetatean roman.
Sotul poate fi reprezentat.
Cod procedura civila
ART. 614
In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.
Cod procedura civila
ART. 614
In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.
Mariuka, instanta iti da divortul, nu altcineva.
Mie tare imi place cand paratul legal citat nu se infatiseaza, si mai mare e bucuria cand nici nu este reprezentat.
Fa cerere la judecatoria in raza careia ai domiciliu, adu 2 martori, pot fi si rude, care sa zica despre sotul tau ca-i foarte vinovat si, daca se poate, ca e singurul vinovat (desi eu nu cred in culpa exclusiva nici moarta).
Asa.
Ori consulta un avocat.
Mie tare imi place cand paratul legal citat nu se infatiseaza, si mai mare e bucuria cand nici nu este reprezentat.
Fa cerere la judecatoria in raza careia ai domiciliu, adu 2 martori, pot fi si rude, care sa zica despre sotul tau ca-i foarte vinovat si, daca se poate, ca e singurul vinovat (desi eu nu cred in culpa exclusiva nici moarta).
Asa.
Ori consulta un avocat.
ar fi fost bine daca aveam martori,dar de unde sa-i aduc ca eu traiesc in tara lui si sincer nici naiba nu ne-a trecut pragu casei de la casatorie,si chiar daca nu as fi putut sa-i aduc in romania pentru proces.
oricum nu vreau sa il umplu de noroi cum s-ar zice ,voi cere culpa comuna,tot ce vreau este doar sa ma vad scapata din casatoria asta care ma distruge mai mult pe zi ce trece. :(
oricum nu vreau sa il umplu de noroi cum s-ar zice ,voi cere culpa comuna,tot ce vreau este doar sa ma vad scapata din casatoria asta care ma distruge mai mult pe zi ce trece. :(
de curiozitate..el are idee ca tu vrei sa divortezi?? nu vreau sa cer amanunte, dar vb un pic cu el sau ti-e asa de teama..sau ce?
nu stiu ce sa zic cum e cu instanta competenta...dar in Ro se poate si divort prin consimtamant, dar dupa 1 an de la casatorie, fara sa mai fie nevoie de probe.
daca nu, trebuie sa ai niste motive pt divort...si tre sa le dovedesti cumva.
nu stiu ce sa zic cum e cu instanta competenta...dar in Ro se poate si divort prin consimtamant, dar dupa 1 an de la casatorie, fara sa mai fie nevoie de probe.
Conform art. 22 din Legea nr. 105 / 1992, divortul este carmuit de legea aplicabila efectelor casatorie, si anume, in cazul de fata, legea domiciliului comun - legea straina.bonsa wrote:de curiozitate..el are idee ca tu vrei sa divortezi?? nu vreau sa cer amanunte, dar vb un pic cu el sau ti-e asa de teama..sau ce?
Impotriva legii divortului sau unora din dispozitiile acesteia, se poate invoca ordinea publica in dreptul international privat.
Doar determinarea competentei jurisdictionale si procedura de judecata, masurile provizorii si cele urgente sunt supuse legii forului - legea romana, daca se introduce divortul in Romania.
Daca sotul cetatean strain nu este legal citat (cu respectarea regulilor instituite prin Conventia de la Haga-la care Romania a aderat prin Legea nr.124/2003, publicata in Monitorul Oficial nr.265/16.04.2003) hotararea pronuntata in Romania nu va fi recunoscuta in Franta.
Citarea este valabila numai prin MJ si trebuie acordat termen de cel putin 6 luni.
Citarea este valabila numai prin MJ si trebuie acordat termen de cel putin 6 luni.