divort problematic

Familiei
mariuka

divort problematic

Post by mariuka » 26 Aug 2006, 17:32

m-am casatorit acum 7 luni cu un cetatean strain.am facut casatoria in tara lui unde am si stabilit sa locuim.lucrurile nu mai merg cum trebuie si as vrea sa stiu daca pot divorta in romania,in tara sotului divortul e aproape imposibil de obtinut.eu sunt cetatean roman,nu am dubla cetatenie,iar casatoria am inregistrat-o si in romania,dar domiciliul comun il avem in tara lui.
imi poate da cineva un sfat daca pot deschide divortul in romania?

krisstina

Post by krisstina » 26 Aug 2006, 18:03

Parerea mea este ca puteti introduce divortul in Romania.
Potrivit art. 150 din Legea 105 / 1992, instantele romane sunt competente sa judece procesele dintre persoane cu domiciliul in strainatate, referitoare la acte sau fapte de stare civila inregistrate in romania, daca cel putin una din parti este cetatean roman.

mariuka

Post by mariuka » 26 Aug 2006, 18:30

dar ce fac in situatia in care el nu este de acord cu divortul?mai ales ca fiind cetatean strain ,ar trebui sa vina in romania pentru divort.se poate un proces in care el sa nu fie prezent deloc?

krisstina

Post by krisstina » 26 Aug 2006, 18:41

Sotul poate fi reprezentat.
Cod procedura civila
ART. 614
In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar.

mariuka

Post by mariuka » 26 Aug 2006, 18:54

dar oricum daca el refuza sa-mi dea divortul adica nu se prezinta dar nici reprezentat,mai am o solutie de a merge mai departe?sau asta e nu mai e nimic de facut?

jojo

Post by jojo » 26 Aug 2006, 20:22

Mariuka, instanta iti da divortul, nu altcineva.
Mie tare imi place cand paratul legal citat nu se infatiseaza, si mai mare e bucuria cand nici nu este reprezentat.

Fa cerere la judecatoria in raza careia ai domiciliu, adu 2 martori, pot fi si rude, care sa zica despre sotul tau ca-i foarte vinovat si, daca se poate, ca e singurul vinovat (desi eu nu cred in culpa exclusiva nici moarta).
Asa.

Ori consulta un avocat.

mariuka

Post by mariuka » 26 Aug 2006, 21:24

ar fi fost bine daca aveam martori,dar de unde sa-i aduc ca eu traiesc in tara lui si sincer nici naiba nu ne-a trecut pragu casei de la casatorie,si chiar daca nu as fi putut sa-i aduc in romania pentru proces.

oricum nu vreau sa il umplu de noroi cum s-ar zice ,voi cere culpa comuna,tot ce vreau este doar sa ma vad scapata din casatoria asta care ma distruge mai mult pe zi ce trece. :(

bonsa

Post by bonsa » 26 Aug 2006, 21:34

de curiozitate..el are idee ca tu vrei sa divortezi?? nu vreau sa cer amanunte, dar vb un pic cu el sau ti-e asa de teama..sau ce?
nu stiu ce sa zic cum e cu instanta competenta...dar in Ro se poate si divort prin consimtamant, dar dupa 1 an de la casatorie, fara sa mai fie nevoie de probe.
daca nu, trebuie sa ai niste motive pt divort...si tre sa le dovedesti cumva.

mariuka

Post by mariuka » 26 Aug 2006, 22:05

el nu stie de divort dar abia astept sa il anunt cand ajung in tara.sigur nici nu vrea sa auda ,fiindca dupa el toate sunt perfecte.

krisstina

Post by krisstina » 26 Aug 2006, 22:18

bonsa wrote:de curiozitate..el are idee ca tu vrei sa divortezi?? nu vreau sa cer amanunte, dar vb un pic cu el sau ti-e asa de teama..sau ce?
nu stiu ce sa zic cum e cu instanta competenta...dar in Ro se poate si divort prin consimtamant, dar dupa 1 an de la casatorie, fara sa mai fie nevoie de probe.
daca nu, trebuie sa ai niste motive pt divort...si tre sa le dovedesti cumva.
Conform art. 22 din Legea nr. 105 / 1992, divortul este carmuit de legea aplicabila efectelor casatorie, si anume, in cazul de fata, legea domiciliului comun - legea straina.

Impotriva legii divortului sau unora din dispozitiile acesteia, se poate invoca ordinea publica in dreptul international privat.

Doar determinarea competentei jurisdictionale si procedura de judecata, masurile provizorii si cele urgente sunt supuse legii forului - legea romana, daca se introduce divortul in Romania.

norocel

Post by norocel » 27 Aug 2006, 07:39

Daca sotul cetatean strain nu este legal citat (cu respectarea regulilor instituite prin Conventia de la Haga-la care Romania a aderat prin Legea nr.124/2003, publicata in Monitorul Oficial nr.265/16.04.2003) hotararea pronuntata in Romania nu va fi recunoscuta in Franta.
Citarea este valabila numai prin MJ si trebuie acordat termen de cel putin 6 luni.

mariuka

Post by mariuka » 27 Aug 2006, 09:40

deci ce pot face?deschid divortul in romania?si astept 6 luni sa fie citat?sincer mare lucru nu prea am inteles.

norocel

Post by norocel » 27 Aug 2006, 09:45

Cel mai bine ar fi sa iei legatura cu un avocat.
Poti incerca sa obtii divortul in Romania dar, si daca instanta sesizata va constata ca este competenta sa judece cauza, oricum procedura nu va fi la fel de simpla ca in cazul in care ambii soti ar fi cetateni romani cu domiciliul in Romania.

mariuka

Post by mariuka » 27 Aug 2006, 11:12

da sunt sigura de asta ca nu va fi simplu,dar vroiam doar sa stiu daca e posibila deschiderea actiunii in romania.cazul nu ar fi foarte complicat dupa mine fiindca nu sunnt implicati minori si nici partaj.
dar cel mai bine discut cu un avocat.

norocel

Post by norocel » 27 Aug 2006, 11:41

Situatia se complica in momentul in care sotii au cetatenii diferite pentru ca se pune problema de recunoastere a hotararii pronuntate intr-un stat pe teritoriul altui stat.

Post Reply