Agentul constatator nu a constatat personal fapta

Discutii privind Contenciosul Administrativ
norocel

Agentul constatator nu a constatat personal fapta

Post by norocel » 16 Aug 2006, 06:27

Dupa parerea voastra, in cazul in care agentul constatator nu a constatat persoanl fapta pentru care a incheiat procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, ce valoare are procesul-verbal?
Credeti ca PV este nul sau doar trebuie sustinut si de alte probe?

keenn

Re: Agentul constatator nu a constatat personal fapta

Post by keenn » 16 Aug 2006, 09:12

Procesul verbal se poate constata in termen de 15 zile. Institutia competenta este judecatoria.
Cred ca PV este nul potrivit legii 61/91 republicata. Cred de asemenea ca la intocmirea procesului verbal de constatare este necesar un martor.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 18 Aug 2006, 05:32

Norocel wrote:Dupa parerea voastra, in cazul in care agentul constatator nu a constatat persoanl fapta pentru care a incheiat procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, ce valoare are procesul-verbal?
Credeti ca PV este nul sau doar trebuie sustinut si de alte probe?
Ce fel de alte probe? Cu martori?
Parerea mea este ca un proces verbal incheiat in felul acesta este nul! Cel ce intocmeste procesul verbal trebuie sa constate cu propriile simturi savarsirea contraventiei.

Am avut de curand un astfel de caz si printre motivele pentru care am cerut sa se constate nulitatea procesului verbal a fost si acesta, ca persoana care a intocmit procesul verbal nu a constatat personal fapta.
Ei bine, institutia care a emis procesul verbal l-a...anulat din propria initiativa!!! :cafea:

norocel

Post by norocel » 18 Aug 2006, 06:13

Pelerinul wrote:Ce fel de alte probe? Cu martori?
Nu numai.
Ma gandeam la fotografii, inregistrari video etc.
Pelerinul wrote:Ei bine, institutia care a emis procesul verbal l-a...anulat din propria initiativa!!! :cafea:
Eu am vazut o situatie in care agentul (politist) a incheiat PV dupa cateva zile la care se pretinde ca s-ar fi petrecut fapta (o cearta intre doi vecini) si in raport a aratat ca s-a intocmit PV prin care i s-a aplicat o amenda unuia dintre cei doi implicati in scandal, ca urmare reclamatiei facute de celalalt vecin.
In intampinarea depusa, IJP-ul a insistat pe faptul ca PV face dovada pana la proba contrarie si ca a fost corect intocmit.

Instanta a anulat procesul verbal.

Pelerinul

Post by Pelerinul » 18 Aug 2006, 07:00

Mda! Inregistrarile video ar putea sta la baza unui astfel de proces verbal.
Probabil e ceva similar cu amenzile aplicate pe DN1 cand incalcarea regulilor de circulatie sunt inregistrate de camerele video.

denominatus

Post by denominatus » 18 Aug 2006, 09:54

Pelerinule, insa pe DN1 fapta este constatata personal de agentul constatator :grin:

Numai ca in loc sa stea politaiul in drum, sta comod la sectie si se uita pe monitor. Dar tot ex propriis sensibus vede ce se intampla in trafic. ;-)

actor

Post by actor » 18 Aug 2006, 14:03

hai sa facem distinctie intre:
-situatia in care agentul constatator n-a constatat deloc fapta.
-situatia in care agentul a constatat personal fapta dar a facut p-v mai tarziu.
in prima situatie eu cred ca p-v este nul.
relativ la adoua situatie, am vazut destule spetze in care p-v s-a incheiat la un moment ulterior constatarii si instanta a considerat ca e valabil p-v.
depinde si de motivul care a determinat delalajul dintre constatare si consemnare.

kinga

Post by kinga » 18 Aug 2006, 14:08

Actor caz concret.....
In data de 23.06.2006 persoana X este filmat pe DN1.
In data de 8 august 2006 primesc o adresa sa indic ca la data respectiva, ora XXXX, cine a condus masina cu nr. de.....

Procesul verbal... urmeaza...... poate in septembrie... solutie???

actor

Post by actor » 18 Aug 2006, 14:15

da si tu lantu ala jos din gura ca sa-nteleg ce vrei sa spui!

kinga

Post by kinga » 18 Aug 2006, 15:39

Hai sa -ti explic babeste ..asa ca la copiii. ....si ma rog la alte categorii de persoane....

In data de 23.06.2006 persoana X in timp ce conducea autoturismul BMW seria X5, care este proprietatea firmei Y este filmat pe DN1.
Masina fiind inmatriculata pe firma, in data de 8 august 2006, politia rutiera trimite o adresa sa indicam cine a condus masina in data de 23.06.2006.
Dupa ce se comunica identitatea persoanei se va intocmii procesul verbal de sanctionare , care ne va parveni banuiesc undeva in septembrie.

Deci , de la data savarsirii contraventiei pana la data intocmirii procesului vebral trec nu mai putin de 3 luni.
E corect??
Noa acu ai inteles??? sau sa traduc ..si sa mai explic inca odata???

actor

Post by actor » 18 Aug 2006, 16:21

kinga wrote:Hai sa -ti explic babeste ..asa ca la copiii. ....si ma rog la alte categorii de persoane....

In data de 23.06.2006 persoana X in timp ce conducea autoturismul BMW seria X5, care este proprietatea firmei Y este filmat pe DN1.
Masina fiind inmatriculata pe firma, in data de 8 august 2006, politia rutiera trimite o adresa sa indicam cine a condus masina in data de 23.06.2006.
Dupa ce se comunica identitatea persoanei se va intocmii procesul verbal de sanctionare , care ne va parveni banuiesc undeva in septembrie.

Deci , de la data savarsirii contraventiei pana la data intocmirii procesului vebral trec nu mai putin de 3 luni.
E corect??
Noa acu ai inteles??? sau sa traduc ..si sa mai explic inca odata???
Da.E corect.
De ce n-ar fi?

Pelerinul

Post by Pelerinul » 21 Aug 2006, 08:11

Mie nu mi se pare chiar atat de corect. O consider o lipsa a textului de lege. Agentul constatator poate sa constate fapta azi si sa intocmeasca procesul verbal peste 3 luni.

Conform OG 2 "Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii."

Cinstit ar fi ca termenul de o luna sa inceapa a curge de la data constatarii contraventiei.

luc4s

Post by luc4s » 21 Aug 2006, 17:32

Facind o paralela cu domeniul penal, inseamna ca ar trebui luate in considerare doar infractiunile descoperite in flagrant?
Daca sunt admise alte mijloace de proba la instrumentarea unor dosare penale, de ce nu ar fi luate in seama la aplicarea unor contraventii si ar trebui ca , contraventia sa fie constatata in mod nemijlocit de agent? :roll:

IoanaM

Post by IoanaM » 21 Aug 2006, 18:21

In conformitate cu art. 13 alin (1) din OG 2/2001 " Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei."

Art. 21 OG 2/2001 " Daca potrivit actului normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei, agentul constatator nu are dreptul sa aplice si sanctiunea, procesul verbal de constatare se trimite de indata organului sau persoanei competente sa aplice sanctiunea. In acest caz sanctiunea se aplica prin rezolutie scrisa pe procesul verbal."

norocel

Post by norocel » 27 Aug 2006, 09:25

actor wrote:hai sa facem distinctie intre:
-situatia in care agentul constatator n-a constatat deloc fapta.
-situatia in care agentul a constatat personal fapta dar a facut p-v mai tarziu.
in prima situatie eu cred ca p-v este nul.
relativ la adoua situatie, am vazut destule spetze in care p-v s-a incheiat la un moment ulterior constatarii si instanta a considerat ca e valabil p-v.
depinde si de motivul care a determinat delalajul dintre constatare si consemnare.
In cazul in care agentul este sesizat dupa comiterea faptei (ex:scandal public) si desi nu constata personal fapta, ia declaratii martorilor, procesul-verbal mai poate fi anulat pentru ca agentul nu a constatat personal fapta?

Post Reply