act de legare de glie

Discutii privind litigiile de munca
croc

act de legare de glie

Post by croc » 09 Aug 2006, 11:27

eu sunt un comersant cinstit de anumite marfuri.

angajatilor mei le vand marfurile respective (daca vor sa le cumpere, si vor :mrgreen: ) in conditii mai bune, cu ceva reduceri.

cum ar suna un act aditional la contractul de munca, act conform caruia daca pleaca din firma mai devreme de x ani, va restitui suma care a facut obiectul reducerii?

:floare:

denominatus

Post by denominatus » 09 Aug 2006, 11:40

fara suparare, ca naiba.

daca-l faci aditional la contractul de munca, e clar ca legi contractul civil/comercial de contractul individual de munca. la ce-ti foseste sa le legi pe astea doua? ce castigi?

pe urma... de ce insisti sa le dai reducere?

ia gandeste-te, hai sa periem un pic mecanismul...
sa ne imaginam un contract cinstit, in nici un fel legat organic de cim...
plata pretului se face in (putine) rate....
ultima rata devine scadenta la un moment viitor, care, ce coincidenta, partile au stabilit, in temeiul libertatii contractuale, ca este chiar data la care angajatul inceteaza raporturile de munca cu angajatorul... ;-)

varianta asta cred ca are si ceva avantaje fiscale pentru angajati, ca nu mai sunt impozitati la facilitati, si daca scormonesti cu grija, cred ca gasesti si pentru tine o bombonica fiscala :)

nu-i asa ca-i fain cand toata lumea e multumita? :twisted:

raket

Post by raket » 09 Aug 2006, 11:47

Denominatule, iar o dadusi in bara!
Pai cum sa fie ultima rata scadenta la data incetarii raporturilor de munca??????
Ratele sunt scadente la date numite TERMENE. Iar termenele sunt evenimente viitoare si sigure ca realizare (remember?-anul I drept, if u know what I mean).
Or, atata vreme cat regula cu cim e ca sunt incheiate pe durata nedeterminata, unde este siguranta datei incetarii rap. de munca?

.... si ti-am spus sa nu te mai arunc cu capu-nainte ca faci cucuie si nu te maio plac fetili. :mrgreen:

croc

Post by croc » 09 Aug 2006, 11:58

Denominatus wrote:sa ne imaginam un contract cinstit, in nici un fel legat organic de cim...
plata pretului se face in (putine) rate....
ultima rata devine scadenta la un moment viitor, care, ce coincidenta, partile au stabilit, in temeiul libertatii contractuale, ca este chiar data la care angajatul inceteaza raporturile de munca cu angajatorul... ;-)

varianta asta cred ca are si ceva avantaje fiscale pentru angajati, ca nu mai sunt impozitati la facilitati, si daca scormonesti cu grija, cred ca gasesti si pentru tine o bombonica fiscala :)

nu-i asa ca-i fain cand toata lumea e multumita? :twisted:
vorbesti despre o plata in rata, cu ultima scadenta pana la care l-as fi dorit eu legat de glie pe angajat, iar angajatul in felul asta nu mai pleaca pana nu achita toate ratele?

de ce nu ar pleca?

cat priveste fiscalitatea, vor rascoli, dan mai intai sa-mi limpezesc mecanismul

ama

Post by ama » 09 Aug 2006, 11:58

Ma gandesc ca-i similar cu aditionalul la CM prin care angajatorul te obliga sa restitui contravaloarea cursurilor de perfectionare profesionala pe care ti le-a platit, daca pleci inainte de o anumita data (inainte de 1, 2 ec. ani de la finalizarea cursului).

raket

Post by raket » 09 Aug 2006, 12:00

ama wrote:Ma gandesc ca-i similar cu aditionalul la CM prin care angajatorul te obliga sa restitui contravaloarea cursurilor de perfectionare profesionala pe care ti le-a platit, daca pleci inainte de o anumita data (inainte de 1, 2 ec. ani de la finalizarea cursului).

Nu are nicio legatura. Ceea ce a propus Deno e o aberatie dpdv juridic
vezi mai sus!

croc

Post by croc » 09 Aug 2006, 12:02

ama, este similar nu stiu insa daca pot extinde, mai ales ca suntem pe taramul dreptului muncii unde, am sustinut eu odata si am castigat, nu sunt permise astfel de interpretari extensive :mrgreen:

racheto, pune mana si da o solutie, nu te mai lua de forumari in topicurile mele, ca o incasezi :twisted: :evil:

denominatus

Post by denominatus » 09 Aug 2006, 12:03

Mai raketule. Mai, tu esti sigur? Mai, esti sigur ca esti sigur? :-D

Ia mai vezi o data ce scrie la termene.
Si mai cata o data in dex ce e aia nedeterminat.
:-D :-D :-D

raket

Post by raket » 09 Aug 2006, 12:09

croc wrote:ama, este similar nu stiu insa daca pot extinde, mai ales ca suntem pe taramul dreptului muncii unde, am sustinut eu odata si am castigat, nu sunt permise astfel de interpretari extensive :mrgreen:

racheto, pune mana si da o solutie, nu te mai lua de forumari in topicurile mele, ca o incasezi :twisted: :evil:
Mai croc, solutia pe care tu insusi ai propus-o este corecta si poti invoca libertatea contractuala.
Si sa nu crezi ca ma sperii de un croc croc :twisted: mai tren sa cresti :evil:

raket

Post by raket » 09 Aug 2006, 12:11

Denominatus wrote: Ia mai vezi o data ce scrie la termene.
ma deno, tu daca nu ai invatat in facultate si nu t-o placut cartea, nu mai da sfaturi.
fa in continuare pe sugubatun, dan nu da sfaturi, ca le dai gresite!

denominatus

Post by denominatus » 09 Aug 2006, 12:18

croc wrote: vorbesti despre o plata in rata, cu ultima scadenta pana la care l-as fi dorit eu legat de glie pe angajat, iar angajatul in felul asta nu mai pleaca pana nu achita toate ratele?

de ce nu ar pleca?
Croc, angajatul daca vrea sa plece, nu-l poti opri prin nici un mijloc. Ca libertatea de a-si alege munca si locul de munca e garantata prin constitutie.

Da poti sa-i influentezi economic luarea deciziei de a pleca.

Scadenta ultimei rate poti sa o stabilesti ori la 1, 2, 5, 10 ani dupa incheierea contractului, insa la acea data, obligatia devenind scadenta, angajatul tre sa plateasca, deci nu mai discutam de vreo bombonica...

Eventuala includere in contract a remiterii de datorie dupa implinirea unui anumit termen e iar cusuta cu ata alba de legarea de glie. Care legare de glie iti dai si tu seama ca, eo ipso, e o cauza ilicita, imorala si ingrasa.

Singura solutie este sa nu zici nimic de remiterea de datorie, ci sa lasi prescriptia extinctiva sa opereze ca avand acelasi efect ca si remiterea de datorie.

Bineinteles, poti sa lasi scadenta ultimei rate sa vina la data incetarii raporturilor de munca, oricand s-ar intampla aceasta, si oricum s-ar intampla... ceea ce ii scapa lui raket e ca raporturile de munca inceteaza prin moarte, care este un eveniment viitor si sigur. :mrgreen: na, ca l-am scutit si de cautare :-D si ca sa-i fie si mai usor, ii reamintesc ca nedeterminat nu inseamna etern. :mrgreen:

croc

Post by croc » 09 Aug 2006, 12:21

raket wrote:Mai croc, solutia pe care tu insusi ai propus-o este corecta si poti invoca libertatea contractuala.
Si sa nu crezi ca ma sperii de un croc croc :twisted: mai tren sa cresti :evil:

mai racheto libertatea contractuala in dr. muncii nu este chiar atat de libera.
este pe acolo un articol ce spune ca renuntarea salariatului la drepturile sale este lovita de nulitate.

asa ca libertatea contractuala in acest domeniu are alte intelesuri

eu te sfatuiesc prieteneste sa te sperii, e mai bine pentru tine :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

raket

Post by raket » 09 Aug 2006, 12:24

Ba, deno, ce destept esti! Si daca ala moare, cum mai plateste ultima rata?!
Esti tare...ce sa zic? :-P

denominatus

Post by denominatus » 09 Aug 2006, 12:25

raket wrote: ma deno, tu daca nu ai invatat in facultate si nu t-o placut cartea, nu mai da sfaturi.
fa in continuare pe sugubatun, dan nu da sfaturi, ca le dai gresite!
Bine, mai, daca zici tu... :-D Io refuz sa ma cert cu tine, ca s-ar putea ceilalti sa nu vad diferenta.

dar, de curiozitate, pune degetul unde m-am dat cu barca... si io-ti arat, punctual, ca nu m-a dat. ;-) la urma urmei, asta e rostul forumului... invatam de la ai de stiu mai mult ca noi... vezi ce generos ma simt? :grin:

denominatus

Post by denominatus » 09 Aug 2006, 12:27

Ba, nu-s chiar asa desptept cum sugerezi tu, dan io stiu ca patrimoniul cuprinde drepturi si obligatii, si ca se transmite prin moarte la mostenitori.
Deci in situatia asta nu plateste el, ma, platesc mostenitorii lui.
Alte intrebari mai ai?

Post Reply