Cesiunea de parti sociale

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
Werx

Cesiunea de parti sociale

Post by Werx » 05 Sep 2004, 14:30

Este bine stiut faptul ca, la cesiunea de parti sociale pana anul tracut trebuia obtinut din partea organului fiscal teritorial, un certificat de atestare fiscala.
Poate cineva sa-mi spuna unde era prevazuta aceasta obligatie si daca mai e cumva in vigoare? :?:

wittmann

Post by wittmann » 05 Sep 2004, 21:37

Intereseaza-te la Registrul Comertului. Cei de acolo AR TREBUI sa stie...

minodora

Post by minodora » 06 Sep 2004, 11:32

Nu mai este necesar.

dinubocos

Post by dinubocos » 08 Sep 2004, 14:08

Conform art.30 din Lege nr. 414/2002 din 26/06/2002 privind impozitul pe profit, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 456 din 27/06/2002

(1) Cesionarea sau instrainarea sub orice alta forma a actiunilor ori a partilor sociale ale societatilor comerciale, precum si transferul patrimoniului unei entitati apartinand unei persoane nerezidente se pot face numai dupa achitarea la bugetul de stat a obligatiilor fiscale de natura impozitului pe profit si a impozitului pe dividende. Fac exceptie situatiile in care urmeaza sa se preia obligatiile fiscale restante ale contribuabilului, pe baza unui protocol incheiat cu organele administratiei de stat, document din care sa rezulte obligativitatea achitarii acestor datorii, precum si tranzactiile efectuate pe piata de capital.


(2) Oficiul registrului comertului este obligat ca la operarea oricarei modificari de natura celei prevazute la alin. (1) sa solicite dovada eliberata de organele fiscale teritoriale, din care sa rezulte plata obligatiilor fiscale, sau protocolul incheiat cu organele administratiei de stat, in cazul in care se preiau aceste obligatii fiscale.

(3) Nerespectarea prevederilor alin. (1) si (2) constituie infractiune pentru administratorul societatii sau reprezentantul legal, dupa caz, precum si pentru emitentul certificatului de mentiuni si se pedepseste potrivit legii penale.


Printr-o interpretare aberanta a acestui text de lege Registrul comertului a solicitat o adeverinta din care sa rezulte ca societatea nu are restante la plata impozitului pe profit sau dividende pentru orice fel de cesiune chiar daca partile erau cetateni romani. Acest text de lege a fost abrogat prin Codul fiscal.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest