ART. 48 din L 188/2000
In caz de suspendare sau excludere din profesie stampila, legitimatia, registrele si lucrarile executorului judecatoresc suspendat sau exclus vor fi depuse, in termen de 5 zile, sub luare de semnatura, la Camera executorilor judecatoresti in a carei raza teritoriala este situat biroul acestuia. Camera executorilor judecatoresti are obligatia de a asigura continuarea lucrarilor neexecutate.
Extras din Regulament
Art. 50. - (1) In toate cazurile de incetare si suspendare a calitatii de executor judecatoresc, in lipsa unui executor judecatoresc asociat sau a unui alt executor judecatoresc in aceeasi circumscriptie, colegiul director al Camerei executorilor judecatoresti poate delega un executor judecatoresc din circumscriptia altei judecatorii situate in raza aceleiasi curti de apel, pentru indeplinirea atributiilor prevazute la art. 7 din lege.
(2) Executorul judecatoresc delegat va putea functiona, daca este posibil, in sediul biroului de executor judecatoresc caruia i-a incetat aceasta calitate sau, in caz contrar, colegiul director al Camerei executorilor judecatoresti va stabili pe perioada delegarii un nou sediu pentru birou.
Art. 54. - (1) Daca in circumscriptia unei judecatorii functioneaza un singur birou de executori judecatoresti si executorul judecatoresc se afla in concediu de odihna sau absenteaza mai mult de 5 zile, fara a depasi 6 luni, in lipsa unui executor judecatoresc asociat Camera executorilor judecatoresti va delega un alt executor judecatoresc pentru a asigura functionarea acestui birou, in afara de cazul in care executorul judecatoresc titular se ingrijeste personal de substituirea sa, incunostintand in acest scop Camera executorilor judecatoresti.
(2) In situatia in care in circumscriptia acelei judecatorii functioneaza mai multe birouri de executori judecatoresti, pentru cazurile aratate la alin. (1) Camera executorilor judecatoresti va lua masuri pentru a se asigura continuarea lucrarilor de catre un alt birou din aceeasi circumscriptie.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica si in situatia in care executorul judecatoresc nu isi poate exercita profesia pe o perioada mai mare de 6 luni, dar numai pentru motive apreciate de colegiul director al Camerei executorilor judecatoresti ca fiind intemeiate.
Despre schimbarea executorului, ca asa vrea creditorul ,legea 188 si regulamentul, nu zic nik.Eu zic ca acesta este un caz de incetare a executarii, respectiv art. 371^5 litera c . Un nou executor, inseamna o noua executare ( ma intreb f. serios ce se intampla cu prescriptia in acest caz, mai ales daca fostul ex. , in afara de somatie, n-a facut nimic)
Noul executor , merita si el un onorariu, nu ?
In cazul suspendarii/incetarii activitatii de ex. jud, legea 188 si regulam . nu spun cum procedeaza executorul delegat pt. a continua executarea. (
ca si asta merita un onorariu, nu ?)C.pr.civ nu prevede expres o solutie in acest caz.Probabil ca la nivelul UNEJ sau al camerei ex., s-a decis ca este nevoie de o noua incuviintare a ex. silite, prin noul ex.astfel incat acesta sa aiba justificata solicitarea unui onorar. Ca daca ar fi obligat sa continue executarile din punctul unde le-a lasat fostul, ar insemna sa lucreze pe gratis, fapt ce ar incalca prev. art.27 din L 188
In speta mea, ma bazez pe interesul material al noului ex. ce va fi delegat si astept sa se perime executarea fostului. Dupa aceea, ma gandesc la prescriptie.
Rosioara, eu zic sa stai pe loc pana il suspenda din functie iar camera va delega alt ex. in locul lui. Dupa aceea, soliciti incuviintarea continuarii ex. silite prin intermediul noului ex. ,cu mentinerea actelor intocmite de fostul. Chiar daca pare o solutie de compromis, nu vad ce motiv ar putea invoca instanta sa respinga o astfel de cerere.... :?