actiune in constatarea dreptului de libera circulatie minor

Familiei
Post Reply
bgl

actiune in constatarea dreptului de libera circulatie minor

Post by bgl » 25 Jul 2006, 12:10

Minorul s-a nascut din relatiile de concubinaj ale partilor. A fost recunoscut de tata care a fost de altfel de acord ca minorul sa-i poarte numele. Tatal parat nu a contribuit insa cu nimic la cresterea si ingrijirea minorului, de la data nasteriicopilului intrerupand orice legatura atat cu minorul cat si cu mama acestuia.
Mama minorului doreste sa plece din tara cu copilul insa pentru a-i face pasaport si pentru a putea iesi din tara cu minorul este necesar acordul tatalui, care refuza fara nici un motiv intemeiat.
2 probleme se cer a fi rezovate:
a) Instanta competenta pentru solutionarea cererii este Judecatoria sau Tribunalul? ( cine solutioneaza in prima instanta cauza)
b) Ca probe, pe langa inscrisuri si interogatoriul paratului, se poate incuviinta si proba testimoniala (pt a dovedi ca tatal parat nu s-a interesat de minor nicidata si nici nu este legat afectiv de acesta, astfel ca refuzul sau este nejustificat)?

norocel

Post by norocel » 25 Jul 2006, 17:27

1. Judecatoria (daca se cere pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa inlocuiasca consimtamantul tatalui pentru iesirea temporara din tara)
2. Este admisibila proba cu martori dar este obligatorie si ancheta sociala (cel putin, asta este parerea mea)

wittmann

Post by wittmann » 25 Jul 2006, 18:21

Stiam ca pentru iesirea temporara nu este necesar acordul parintelui caruia NU i-a fost incredintat. S-ar putea sa ma insel.

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 25 Jul 2006, 19:07

Eu inteleg ca cei doi parinti nici macar nu s-au casatorit...
Daca sunt divortati, intr-adevar, parintele care-l are in incredintare pe minor, exercita drepturile si indatoririle parintesti... si nu e nevoie de consimtamantul celuilalt parinte pt. iesirea temporara din tara.Asa stiu si eu.
Iar daca nu s-au casatorit...cred ca e "cu atat mai mult".

PS. Vad ca se inmultesc fanii Juventus :cafea:

dellutza

Post by dellutza » 25 Jul 2006, 19:07

...aia-i...nu i-a fost incredintat.
Mai bine faci actiune pentru incredintarea minorului, la Judecatorie, taxa de timbru 6 RON. Probezi cu acte si cu martori si scapi de probleme si pe viitor.

norocel

Post by norocel » 25 Jul 2006, 19:43

Legea nr. 248/2005

ART. 30
(1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
&...&...&...&...&...&...&...&...&...&...&...&...
b) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia sau, dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte;

ART. 17
(1) Minorilor cetateni romani, care nu se afla in una dintre situatiile de suspendare a exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate, li se elibereaza pasapoarte simple in urmatoarele conditii:
a) in cazul minorului care nu a implinit varsta de 14 ani, numai la cererea ambilor parinti, a parintelui supravietuitor, a parintelui caruia i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau, dupa caz, a reprezentantului legal;

krisstina

Post by krisstina » 25 Jul 2006, 22:03

La art. 30 exista si lit.c:

Art. 30. - (1) Organele politiei de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:

[...]

c) minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;

bgl

Post by bgl » 25 Jul 2006, 22:57

Problema este ca parintii minorului de 16 ani nu au fost casatoriti niciodata si nu exista nici o hotarare judecatoreasca prin care minorul sa fi fost incredintat unuia dintre ei pentru simplul motiv ca minorul a locuit intotdeauna cu mama si nu a avut nici o legatura cu tatal sau.
Fiind insa recunoscut de tata - care apare pe certificatul de nastere al copilului - este necesar consimtamantul acestuia pentru ca minorul sa poata iesi din tara impreuna cu mama sa si pentru a-si face pasaport individual.
Insist insa asupra instantei competente sa solutioneze o astfel de cerere. Eu consider ca Judecatoria poate solutiona cererea insa sunt si opinii cum ca Tribunalul ar fi instanta competenta. Poate ati intalnit in practica o astfel de speta si mi-ar fi de folos parerile voastre.
Va multumesc.

norocel

Post by norocel » 26 Jul 2006, 06:13

@krisstina
Vorbim despre un minor care nu a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca vreunui parinte, motiv pentru care se cere declaratia celuilalt parinte.
In practica, se intalnesc destul de frecvent cazuri in care parintele care, in fapt, creste si educa minorul, fara a avea o hotarare judecatoreasca de incredintare, sa se adreseze instantei judecatoresti pentru "suplinirea consimtamantului" celuilalt parinte pentru iesirea temporara din tara a minorului.

@bgl
Practica pe care o cunosc eu este in sensul ca instanta competenta este judecatoria.
Tribunalele sunt competente in cazurile expres prevazute in Legea nr. 272/2004.

Post Reply