Pt cei interesati, imi permit sa reproduc un articol fresh despre eternul subiect Bota, cu scopul sa va provoce sa zambiti sau nu, depinde..... ma rog, pe mine m-a amuzat teribil:
"Ieri au avut loc la Targ Mures alegerile pentru stabilirea unui decan al Baroului Mures * Nu este vorba insa despre traditionalul Barou, care exista in judet de peste 15 ani, ci despre un nou barou * Infiintat ca membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, condusa de Pompiliul Bota, Baroul Mures il are ca decan de ieri pe Gheorghe Anca, fratele judecatorului de Curte Viorica Odobleja * Printre cei 28 de membri care au votat ieri pentru prima oara se numara o mare parte din Politia judetului, dar si alte purtatori de epoleti: Marius Bonteanu, seful jandarmilor, Viorel Cazan, seful Serviciului Politiei Rutiere, comandantul Politiei Targu Mures, Ioan Damaschin, sau Vasile Tohanean, seful Serviciului Judiciar al IPJ l Avocatii sustin ca Baroul traditional nu beneficiaza de acte constitutive, deci nu exista, din punct de vedere legal * Decanul "traditionalului" Barou Mures, Ioan Aflat, spune insa ca noul Barou nu va avea succes in demersul initiatDupa ce au obtinut 78 de hotarari de neincepere a urmaririi penale (NUP), de la 34 de instante, membrii noii UNBR lanseaza acuzatii dure la adresa celeilalte UNBR. In primul rand, UNBR contesta dreptul de a functiona, in conditiile in care, pretind noii UNBR, nu exista un act constitutiv care sa ateste infiintarea UNBR. In plus, presedintele Pompiliu Bota spune ca, pentru a intra in Baroul Mures, este nevoie de aproximativ 6.000 de euro, suma oferita ilegal pentru a fi inscris ulterior in barou. Tot in ceea ce priveste presupusele ilegalitati economice, Bota declara ca fiecare membru al primului Barou Mures sunt obligati sa achite o anumita "zeciuiala" catre barou din veniturile incasate ca avocat, si doar apoi sa achite impozitul la stat, din suma ramasa.Lege si tocmealaNoul Barou Mures a fost infiintat pe aceeasi cale prin care au fost infiintate si restul barourilor in tara, de catre noua UNBR. Astfel, fundatia Figaro Porta, a infiintat o filiala in Balesti-Gorj, pentru ca apoi Adunarea Generala a filialei sa infiinteze Baroul Mures. In acelasi timp, conducerea celui dintai barou spune ca Legea 51/1995 este cea care abiliteaza existenta UNBR, dar si a Baroului Mures. "Nu ne trebuie acte de constituire. Ei au fost si la CEDO si au pierdut. Chestiunile acestea se vor rezolva", a declarat Ioan Aflat, decanul Baroului Mures, ales in acest an in functie. In acelasi timp, unul dintre colegii lui Aflat, consilierul Nicolae Moldovan ne-a precizat ca actele de constituire ar fi, de fapt, la UNBR si ca la Mures nu ar exista decat niste copii xerox, aflate la dispozitia conducerii Baroului Mures. Se prea poate sa-l fi luat gura pe dinainte doar.Scandal si protestPompiliu Bota anunta un scandal de proportii la nivel national, dupa ce uniunea pe are o conduce a primit un raspuns de la Directia Generala de Politie Bucuresti, Serviciul Cercetari Penale, in care noua UNBR este informata ca, desi le-au fost solicitate, conducerea Baroului Bucuresti nu a prezentat pana acum actele de infiintare. In acelasi timp, Congresul Avocatilor din Romania a luat decizia de a organiza un protest in data de 11 septembrie 2006, care va consta in suspendarea asistentei juridice in cauzele penale si civile in care apararea este obligatorie. Protestul este indreptat spre noua UNBR, ilegala. Artileria grea: epoletiiCu toate ca intr-un judet nu poate exista decat un singur barou, iar legea nu prevede ca infiintarea baroului se face asemanator unei societati comerciale, noul Barou Mures a atras floarea epoletilor din judet. Pentru a se pune la adapost pentru "zilele negre", ce vor urma pensionarii, acestia au ales sa se inscrie in controversatul barou, iar apoi sa se autosuspende. Comisarul sef Ioan Eugen Dan, adjunctul comandantului IPJ Mures, comisarul sef Gheorghe Tolan, seful Anticoruptiei pe Mures si Harghita, comisarul sef Ioan Damaschin, seful Politiei Targu Mures, comisarul sef Vasile Tohanean, seful Serviciului Judiciar din cadrul IPJ Mures, comisarul sef Viorel Cazan, seful Serviciului Politie Rutiera, col. Marius Bonteanu, inspector sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi, lt. col. Ispas Todea, comandant adj. al Centrului Militar Judetean sunt membrii ai asa-zisului Barou Mures, cu toate ca nu au reusit sa ne convinga de ce s-au inscris in baroul paralel. Un alt nume binecunoscut opiniei publice, inscris in baroul paralel, este cel al primarului de Santana de Mures, Viorel Bubau. Mentionam ca Uniunea Avocatilor din Romania este infiintata prin lege, nu prin hotarare judecatoreasca, dupa cum se infiinteaza o asociatie. Chiar daca aceasta Uniune paralele exista, ea nu poate functiona sub titulatura Uniunea Avocatilor din Romania, ci mai degraba sub aceea de Asociatia Uniunea Avocatilor din Romania.Dupa gafele, inadvertentele comise de Ministerul Justitiei, mai mult sau mai putin legale, acest nou scandal ce implica puterea judecatoreasca nu ar trebui sa mai mire pe nimeni. Intr-adevar dreptul la munca nu poate fi ingradit, dar se exercita in conditiile legii. Simplul fapt ca ai absolvit o facultate, nu inseamna ca esti titularul unui post, loc de munca. Din punctul nostru de vedere, avocatii ar trebui sa ia o pozitie vehementa impotriva tuturor incercarilor de demonetizare si devalorizare a organizatiilor si organismelor care functioneaza legal, impotriva actiunilor si activitatilor de piraterie in domeniul avocaturii. Curtea Constitutionala este una dintre caile prin care aceste demersuri pot fi stopate. Conform declaratiilor lui Pompiliu Bota, in Romania exista 18.000 de avocati inscrisi in UNBR traditionala si 2.000 in cea recent infiintata, in timp ce in judetul Mures exista 280 in Baroul initial si 28 in cel nou. Art. 48(1) Baroul este constituit din toti avocatii dintr-un judet sau din municipiul Bucuresti. Sediul baroului este in orasul de resedinta al judetului, respectiv in municipiul Bucuresti. (2) Baroul are personalitate juridica, patrimoniu si buget propriu. (3) Contributia avocatilor la realizarea bugetului este stabilita de consiliul baroului. (4) Patrimoniul baroului poate fi folosit in activitati producatoare de venituri, in conditiile legii. Art. 57(1) Uniunea Avocatilor din Romania este formata din toti avocatii inscrisi in barouri si are sediul in municipiul Bucuresti. (2) Uniunea are personalitate juridica, patrimoniu si buget propriu. (...)(3) Nici un barou nu poate functiona in afara uniunii."Dincolo nu primesc oameni pentru ca nu sunt locuri, schema fiind completa. Oricum eu nu pot sa profesez, dar fiindca exista aceasta posibilitate, acum fiind nou infiintat, m-am inscris. Dupa pensie vreau sa fiu si eu util", comisar sef Ioan Eugen Dan, adjunctul comandantului IPJ Mures "Cine stie ce va fi mai incolo. Poate odata si odata, peste 5-6-10 ani o sa profesez", comisar sef Ioan Damaschin, seful Politiei Targu Mures. Despre motivul pentru care a ales Baroul lui Bota, Damaschin nu a reusit sa ne lamureasca. "Doar m-am inscris, sunt autosuspendat. Nu m-a interesat sa ma inscriu in celalalt. Eu sunt politist si imi vad de treaba mea", comisar sef Vasile Tohanean, seful Serviciului Judiciar din cadrul IPJ Mures "Am considerat ca acesta mi se potriveste, ca am dreptul sa aleg. Asta este", comisar sef Viorel Cazan, seful Serviciului Politie Rutiera"Am dat examen. Sunt jurist, la ora actuala e singurul loc unde poate fi de perspectiva. Desi m-am inscris, va dati seama ca in prezent nu pot sa profesez", col. Marius Bonteanu, inspector sef al Inspectoratului Judetean de Jandarmi "Momentan sunt inscris, dar sunt suspendat. Momentan, ceilalti nu functioneaza legal, iar in al doilea rand mi s-a parut mai accesibil din toate punctele de vedere, incepand cu cel financiar", lt. col. Ispas Todea, comandant adj. al Centrului Militar Judetean Comisarul sef Gheorghe Tolan, seful Anticoruptiei pe Mures si Harghita, nu a putut fi contactat fiind in concediu. "Nu ne trebuie acte de constituire. Ei au fost si la CEDO si au pierdut. Chestiunile acestea se vor rezolva", Ioan Aflat, decanul Baroului MuresLigia VOROCorina ALBOTA"
Cu bine,

Zoltan