rezolutie sau ordonanta?

Discutii privind procedura penala
Post Reply
balanta

rezolutie sau ordonanta?

Post by balanta » 17 Jul 2006, 08:59

va rog ajutati-ma sa inteleg, procurorul se pronunta prin rezolutie, cand? si si cand prin ordonanta? asupra cazurilor de la art. 10 C.pr.pen?

krisstina

Post by krisstina » 17 Jul 2006, 16:19

- In cazul in care nu s-a pus in miscare actiunea penala: rezolutie
- daca s-a pus in miscare actiunea penala: ordonanta
- in cazul de la art. 10 lit b1 intotdeauna prin ordonanta.


Cod procedura penala:

ART. 203
in desfasurarea urmarii penale, organul de urmarire dispune asupra actelor sau masurilor procesuale prin ordonanta, acolo unde legea prevede aceasta, iar in celelalte cazuri prin rezolutie motivata.

ART. 228
[&...]
(4) Daca din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergatoare efectuate dupa primirea plingerii sau denuntului rezulta vreunul din cazurile de impiedicare a punerii in miscare a actiunii penale prevazute in art. 10, cu exceptia celui de la lit. b^1), organul de urmarire penala inainteaza procurorului actele incheiate cu propunerea de a nu se incepe urmarirea penala.
(5) Daca procurorul constata ca nu sunt intrunite conditiile aratate in alin. 4, restituie actele organului de urmarire penala, fie pentru completarea actelor premergatoare, fie pentru inceperea urmaririi penale.
(6) in cazul in care procurorul este de acord cu propunerea, o confirma prin rezolutie motivata. Copie de pe rezolutie se comunica persoanei care a facut sesizarea, precum si, dupa caz, persoanei fata de care s-au efectuat acte premergatoare.

Cazuri de incetare
ART. 242
incetarea urmaririi penale are loc cind se constata existenta vreunuia dintre cazurile prevazute in art. 10 lit. f)-h) si j) si exista invinuit sau inculpat in cauza.
Daca in aceeasi cauza sint mai multi invinuiti sau inculpati ori daca mai multe fapte fac obiectul aceleiasi cauze, incetarea urmaririi se face numai cu privire la invinuitii sau inculpatii, ori la faptele pentru care exista cazul de incetare a urmaririi.

Procedura incetarii
ART. 243
(1) Organul de cercetare penala, cind constata existenta vreunuia dintre cazurile prevazute in art. 10 lit. f)- h) si j), inainteaza procurorului dosarul impreuna cu propuneri de incetare a urmaririi penale.
(2) Procurorul se pronunta asupra incetarii urmaririi penale prin ordonanta, dispunind potrivit art. 11 pct. 1 lit. c). in cazul in care nu s-a pus in miscare actiunea penala, incetarea urmaririi penale se pronunta prin rezolutie motivata.

Sectiunea V
Scoaterea de sub urmarirea penala

Cazurile si procedura scoaterii de sub urmarire
ART. 249
Scoaterea de sub urmarirea penala are loc cind se constata existenta vreunuia dintre cazurile prevazute in art. 10 lit. a)-e) si exista invinuit sau inculpat in cauza.
Dispozitiile art. 242-246 si 248 se aplica in mod corespunzator si in procedura scoaterii de sub urmarire.
in cazul prevazut in art. 10 lit. b^1) procurorul se pronunta prin ordonanta.

Bolero

Post by Bolero » 17 Jul 2006, 21:35

Si in situatia cind a fost inceputa urmarirea penala fara punerea in miscare a actiunii penale ?

krisstina

Post by krisstina » 18 Jul 2006, 04:16

Scrie sus:
- rezolutie (pentru ca nu s-a pus in miscare actiunea penala),
- cu exceptia cazului de la art. 10 lit. b1 - ordonanta.

Guest

Re: rezolutie sau ordonanta?

Post by Guest » 06 Apr 2014, 10:04

Unde scrie in lege ca procurorul se pronunta prin ordonanta in cazul art. 10 b^1?

Legea ati citat-o clar:
ART. 203
in desfasurarea urmarii penale, organul de urmarire dispune asupra actelor sau masurilor procesuale prin ordonanta, acolo unde legea prevede aceasta, iar in celelalte cazuri prin rezolutie motivata.
Deci, este obligatoriu ca legea sa prevada faptul ca procurorul se pronunta prin ordonanta in cazul art. 10 b^1. Mentiune, procurorul nu este organ de urmarire penala, si drept dovada, doar organul de cercetare penala si instanta de judecata poate chema justitiabilii pentru a da declaratii, nu si procurorul

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests