sulta

INM, examene, rezultate, pareri, barfe, etc.
flaviusnet

sulta

Post by flaviusnet » 14 Jul 2006, 17:05

sulta:
a:nu este susceptibila de executare silita
b:nu este supusa efectului declarativ al partajului
c:este o cautiune
...si daca imi spuneti si unde as putea sa gasesc material despre acest subiect va raman indatorat :oops:

gavril

Post by gavril » 14 Jul 2006, 17:19

cu jumatate de gura zic b).

pe la partaj gasesti ceva material. si la contr. de schimb. si pe la imparteala mostenirii .. parca era ceva.

bobocel

Post by bobocel » 14 Jul 2006, 17:26

eu zic...C :-P (drept de retentie [sulta]....cautiune = cam acelasi lucru)

bobocu

Post by bobocu » 14 Jul 2006, 17:48

eu as spune a) pt ca in cazul in care nu se plateste sulta in termenul stabilit, instanta va atribui bunul unui alt copartas, deci nu se pune problema unei executari silite

flaviusnet

Post by flaviusnet » 14 Jul 2006, 17:51

ms pt sursa,o sa tin minte..
legat de raspunsurile voastre,vad ca sunt la fel de diverse ca atunci cand am citit si eu intrebarea... :-D dar,da...cica rasp corect e B...sursa e f sigura,de asta va asigur,.

bobocu

Post by bobocu » 14 Jul 2006, 17:57

as pune si b)

bobocu

Post by bobocu » 14 Jul 2006, 18:01

flaviusnet wrote:ms pt sursa,o sa tin minte..
legat de raspunsurile voastre,vad ca sunt la fel de diverse ca atunci cand am citit si eu intrebarea... :-D dar,da...cica rasp corect e B...sursa e f sigura,de asta va asigur,.
sursa e voineag?
eu am mai avut surprize cu grilele lui
totusi si eu inclin pana la urma catre b), dar cred ca nici a) nu e de respins

flaviusnet

Post by flaviusnet » 14 Jul 2006, 18:03

nu,nu e voineag...am zis sursa sigura,ce draq :-D ...sa zicem ca au fost date la un examen important

no_name

Post by no_name » 14 Jul 2006, 18:20

Hotararea de partaj nu este susceptibila de execut silita in cazul in care partile declara in mod expres ca nu solicita predarea bunurilor. partea care a obtinut hotararea poate intra in posesia bunurilor atribuite, a caror predare i-a fost refuzata de ceilalti copartasi, numai pe calea unei actiuni in revendicare. hotararea isi pastreaza puterea de lucru judecat, putandu-se opune prescriptia dreptului de a cere executarea silita numai cu privire la obigatia de a plati sulte.
Dec nr. 175/1989
deci, sulta este susceptibila de executare silita

bobocu

Post by bobocu » 14 Jul 2006, 18:23

no_name wrote:Hotararea de partaj nu este susceptibila de execut silita in cazul in care partile declara in mod expres ca nu solicita predarea bunurilor. partea care a obtinut hotararea poate intra in posesia bunurilor atribuite, a caror predare i-a fost refuzata de ceilalti copartasi, numai pe calea unei actiuni in revendicare. hotararea isi pastreaza puterea de lucru judecat, putandu-se opune prescriptia dreptului de a cere executarea silita numai cu privire la obigatia de a plati sulte.
Dec nr. 175/1989
deci, sulta este susceptibila de executare silita
ok ai dreptate m-ai lamurit

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 14 Jul 2006, 18:35

Pt. flaviusnet [material despre acest subiect]
Sulta e suma de bani ce trebuie platita pt. compensarea inegalitatii de valoare a loturilor in cazul partajului judiciar.Ea are caracter complementar si este admisibila numai in caz de imposibilitate a egalizarii in natura a loturilor, pt. intregirea drepturilor coindivizarilor defavorizati.
Daca nu e posibila imparteala in natura a unui bun, instanta poate sa-l atribuie in intregime unuia din coindivizari, urmand ca ceilalti sa primeasca sulta corespunzatoare cotelor la care au dreptul.
Coindivizarii cu privire la care s-a hotarat sa primeasca echivalentul in bani al cotei lor au dreptul sa urmareasca numai incasarea sumelor ce le-au fost acordate prin hot. de partaj, fara a mai putea invoca vreun drept asupra bunurilor atribuite celorlalti coindivizari.
Cand sulta e datorata de mai multi fosti coindivizari, fiecare o datoreaza proportional cu partea din masa indiviza la care a fost chemat si poate fi urmarit pt. plata ei de oricare din ceilalti coindivizari cu privire la care s-a hotarat sa primeasca echivalentul in bani al cotei.
Eventualul concurs dintre fostii coindivizari, indreptatiti la sulta, se va rezolva potrivit principiului egalitatii dintre creditori si al platii proportionale a sumelor.

bobocel

Post by bobocel » 14 Jul 2006, 18:38

flaviusnet si nu ai de gand sa ne dezvalui SURSA ta ? e cumva un secret ??? :grin:

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 14 Jul 2006, 18:47

cautiunea=garantie procesuala ce consta in obligarea unei parti la proces la depunerea unei sume de bani care sa serveasca, la nevoie, pt. despagubirea celeilalte parti, in cazul in care ar suferi un prejudiciu ca urmare a masurii dispuse de instanta
cautiunea=contract de garantie prin care o persoana ( fidejusor) se obliga fata de creditorul altei persoane sa execute obligatia acesteia, daca debitorul nu o va executa la termen.
cautiune judiciara=suma de bani ce trebuie depusa de una din partile procesului, cu titlu de garantie, pt. a acoperi eventualele pagube ce ar rezulta din luarea unor masuri, la cererea sa, impotriva celeilalte parti.

efect declarativ - hot. jud., de regula, are efect declarativ;in cazul actiunilor in constituire sau transformare de drepturi, drepturile create prin hot. devin viabile numai dupa ramanerea definitiva a acesteia.

bobocel

Post by bobocel » 14 Jul 2006, 19:07

robin_hood_2 wrote:cautiunea=garantie procesuala ce consta in obligarea unei parti la proces la depunerea unei sume de bani care sa serveasca, la nevoie, pt. despagubirea celeilalte parti, in cazul in care ar suferi un prejudiciu ca urmare a masurii dispuse de instanta
cautiunea=contract de garantie prin care o persoana ( fidejusor) se obliga fata de creditorul altei persoane sa execute obligatia acesteia, daca debitorul nu o va executa la termen.
cautiune judiciara=suma de bani ce trebuie depusa de una din partile procesului, cu titlu de garantie, pt. a acoperi eventualele pagube ce ar rezulta din luarea unor masuri, la cererea sa, impotriva celeilalte parti.

efect declarativ - hot. jud., de regula, are efect declarativ;in cazul actiunilor in constituire sau transformare de drepturi, drepturile create prin hot. devin viabile numai dupa ramanerea definitiva a acesteia.
robin_hood_2 ...MULTUMESC... si definitia la dreptului de retentie (sultei) ? daca tot cauti prin carti :mrgreen:

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 14 Jul 2006, 19:15

bobocel, uite, pt. tine, am cautat:

drept de retentie=dreptul creditorului de a retine un bun aflat in detentia sa si care apartine debitorului sau atata timp cat acesta nu-i plateste tot ceea ce-i datoreaza in legatura cu acel bun.

Acuma e clara grila, nu-i asa? Nu-l vad printre iconitele emotive pe ala mic care face cu ochiul :lol:

Post Reply