Cum este posibil asa ceva???...

Discutii filosofice pe teme actuale.
Post Reply
leustean

Cum este posibil asa ceva???...

Post by leustean » 27 Jun 2006, 15:23

http://www.ziarulcn.com/article/aid/359 ... ANGE-RECE/
Cum este posibil asa ceva, oameni buni?
Impuscat omul pentru ca s-a dus sa se imbaieze cu familia intr-un lac.
Cum or trece copiii aceia peste trauma de a-si vedea tatal impuscat sub ochii lor?
In ce tara traim?
Va intreb, fiindca eu nu inteleg... Chiar asa au ajuns sa ne batjocoreasca aceste animale cu bani?
Si observ ca se fac "poante" pe marginea acestui caz, pe forumul nostru, cand este de plans, nu de ras.
Imaginati-va scena, imaginati-va groaza familiei omului care se afla in masina si gandul ca ceea ce se petrecea nu era o gluma, nu era o scena desprinsa dintr-un film american de duzina, ci era realitatea.
Imaginati-va copiii aceia care vedeau ce se petrece cu tatal lor.
Gandul la acesti copii pe mine ma face sa plang, nu sa rad.
Si Realitatea TV , care face sondaje de opinie daca sintem de acord cu folosirea armei pe proprietatea privata, in conditiile in care numai legitima aparare da eventualul drept la aceasta.
Cum este oare posibil?
Se induce astfel opiniei publice ideea ca ceea ce a patit acel amarat era justificat.
Desigur, proprietarul a cam exagerat si el putin, era si beat (sau asa se sustine acum), dar cine l-a pus pe om sa intre in lacul altuia, nu-i asa?
Doar fusese in Grecia, ce, nu-i ajungea?...
Televiziunile nu or avea si juristi angajati acolo?
Va intreb inca o data, ce perere aveti?

mariusms

Post by mariusms » 27 Jun 2006, 17:00

Este foarte grav ce s-a intamplat. Dar pentru un jurist ramane o simpla tentativa de omor calificat/omor calificat in concurs cu nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Fara plans, fara ras.

mirmidon

Re: Cum este posibil asa ceva???...

Post by mirmidon » 27 Jun 2006, 18:17

leustean wrote:http://www.ziarulcn.com/article/aid/359 ... SANGE-RECe
Cum este oare posibil?
Desigur, proprietarul a cam exagerat si el putin
pai se pare ca era pe domeniul public.
apoi nu uita vorba ceea : din om poti face vanator, dar din vanator om nu.

danutz2006

Post by danutz2006 » 27 Jun 2006, 20:38

De ce va mirati domnule leustean asa de tare? Sau nu stiti in ce tara traiti? Multi spun acum ca acest "Stroie Orheianul" are sanse sa scape pentru ca si-a luat un avocat bun(Dancu). Eu zic ca nu era nevoie sa il mai deranjeze pe Catalin pentru imaginea artistica, situatia e destul de clara. Totusi nu stiu de ce nu ii dau omului pusca inapoi. Ce astepta? Vreo sanctiune?

leustean

Post by leustean » 27 Jun 2006, 20:54

Da, stiu in ce tara traim.
Eu inca nu imi revin, totusi, va rog scuzati-mi sensibilitatea.
Povestea cu "fara ras si fara plans" fiindca sintem juristi si oameni "de bine" ...nu o mai comentez, baieti. Ca nu e nimic de comentat.
Ce sa zic : omul (victima) sper sa scape.
Si animalul ala sa isi primeasca pedeapsa meritata, cu sau fara toti Dancii din lume.

codobelc

Post by codobelc » 27 Jun 2006, 20:59

Este, intr-adevar, regretabil ca in secolul XXI ajunge lumea sa se impuste ca-n vestul salbatic. Nu cred ca poate exista vreo justificare pentru asa ceva.

Strict juridic, sub rezerva ca datele cunoscute sa fie verificate prin probatiune, nu se poate invoca legitima aparare. Am priceput ca bietul om era in masina in momentul in care a fost impuscat, incercand sa se indeparteze de agresor. Am mai priceput ca terenul "aparat" nu era proprietate privata. Si, pe de alta parte, unde este proportionalitatea?
O balaceala in lacul altuia este suficient de grava incat sa determine o riposta cu arma de vanatoare? Retorica intrebarea, evident...

Am inteles totusi ca s-a vanturat pe sub nasul presei ipoteza descarcarii accidentale a armei. Straniu, dar parca-mi suna cunoscut... A dracului pusca, se descarca taman in capul nefericitului cand ii era lumea mai draga. Dan pusca ce cauta in mana "aparatului"?.

Cred ca ultima modificare din textul legitimei aparari a deschis o cutie a Pandorei, consecintele nefiind prevazute de legiuitor. Multi apropitari in care umflase-va instinctul primar vor descarca sau, dupa caz, vor infige pusti, cutite, furci etc. in trupurile celor care le vor pangari bunatate de pamant (sau lac) udat cu sudoarea muncii de stramosii si stra-stramosii lor.

Nu neg anumite avantaje ale textului in discutie, dar am presimtirea ca noi, ca natie, vom cadea in cealalta extrema. Trebuie sa fie temperate aceste iesiri dictatoriale, ca altfel...

danutz2006

Post by danutz2006 » 27 Jun 2006, 21:11

Codobelc, daca scapa si asta(si are sanse fffff mari), eu te sfatuiesc sa bagi actele ori pentru Canada, ori pentru permis de arma.

krisstina

Post by krisstina » 27 Jun 2006, 21:14

"Circumstantele in care dreptul la viata al unei persoane poate fi atins (limitarile dreptului la viata)

Aceste circumstante sunt enumerate limitativ in alineatul 2 al articolului 2 [al C.E.D.O.] si trebuie sa fie interpretate restrictiv.

a) Forta absolut necesara pentru a asigura apararea oricarei persoane impotriva violentei ilegale

Aceasta prevedere conventionala consacra ceea ce in dreptul intern se numeste "legitima aparare".
Constatam insa, in acest context, ca poate exista o usoara neconcordanta intre legislatia interna si Conventia Europeana.
Astfel, in cazul Conventiei, aceasta limitare a dreptului la viata priveste numai legitima aparare a persoanei, fie cea a propriei persoane, fie a altor persoane, protectia bunurilor fiind din start exclusa. In schimb, conform articolului 44 din Codul Penal, este in legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, a altuia sau impotriva unui interes obstesc si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obstesc. Asa cum se arata in literatura de specialitate, prin aceasta prevedere legala sunt aparate impotriva atacului atat valorile sociale legate de persoana: viata, integritatea ei corporala si sanatatea, libertatea, demnitatea, cat si alte drepturi ale persoanei decat cele legate intim de existenta sa fizica si morala, dar care constituie mijloace juridice importante pentru desfasurarea unei existente individuale si sociale normale, cum ar fi: inviolabilitatea domiciliului, dreptul de proprietate, dreptul la succesiune, dreptul de a detine un lucru, etc. In consecinta, in dreptul intern, legitima aparare, chiar daca a avut drept consecinta uciderea unei persoane, este justificata nu numai atunci cand atacul vizeaza persoana aflata in legitima aparare, ci si cand vizeaza valori sociale ce nu au legatura cu "apararea persoanei". In aceasta ultima ipoteza, dreptul intern nu corespunde Conventiei Europene."

Dragos Bogdan, "Articolul 2 - dreptul la viata", in "C.E.D.O. - aspecte penale", pg. 72.

http://www.inm-lex.ro/index.php?MenuID=46&DetailID=84

leustean

Post by leustean » 27 Jun 2006, 21:40

Bine scris, Codoblec, totul din mesajul tau. Pus degetul pe rana, cum s-ar spune.
Danutz, sa speram ca sansele aluia nu sint totusi ffff mari.
Krisstina, nu e legitima aparare nici daca o coasem cu ata portocalie, sper ca asta voiai sa ne zici in concluzie...
Si ce alte valori sociale in afara celor din dreptul intern ar putea determina in conceptia Europei atacul impotriva vietii unei persoane? Ca zau daca nu ajung sa spun : nu vreau sa eutanansiez porcul, nu vreau sa mananc rosii modificate genetic, nu vreau casatorii intre homosexuali, nu vreau atac cu arma pe campuri si paduri cand ies la aer, nu vreau deci sa intru in Europa.
Raman eurosceptic.
Are ceva? (Sau am divagat de la subiect?)

mariusms

Post by mariusms » 27 Jun 2006, 22:10

Leustene, spune sincer, te-ai uitat la Dan Senzationescu In Direct la OTV aseara?
Sunt multe crime, cel putin la fel de odioase ca cea amintita de tine, in tara asta.
Hai sa nu ne lasam influentati de crizatii care apar in acea emisiune.
Puntea sa-i traga si pe langa cap nefericitului, ca tot tentativa de omor calificat in concurs cu ce am zis mai sus va fi (sper sa nu fie omor consumat). Si daca s-ar fi descarcat "accidental", din moment ce a fost incarcata arma, tot intentia va fi forma de vinovatie. Inculpatul este un animal, de acord. Punct.

Post Reply