major - renuntare pensie de intretinere
major - renuntare pensie de intretinere
un elev care a devenit major poate renunta in mod expres la pensia de intretinere, o declaratie in fata notarului. Stiu ca pensia de intretinere nu poate face obiectul unei tranzactii.
Odat[ ce a devenit major nu i se mai cuvine pensie de intretinere decat daca o cere expres, prin actiune promovata ulterior implinirii varstei de 18 ani.
Caci daca ai sa te uiti cu atentie vei vedea ca in hotararea prin care s-a stabilit pensia se mationeaza clar ca aceasta este stabilita pana la majoratul minorului.
Caci daca ai sa te uiti cu atentie vei vedea ca in hotararea prin care s-a stabilit pensia se mationeaza clar ca aceasta este stabilita pana la majoratul minorului.
De acord! De multe ori se intampla insa ca sumele de bani sa fie virate in continuare, motiv pentru care este nevoie de o cerere de sistare a pensiei de intretinere. Dreptul la actiune apartine prestatorului (debitor), motiv pentru care actiunea introdusa de copil va fi respinsa pentru lipsa calitatii procesuale active. Aici se mai ridica o problema, daca poti sista ceva care nu este datorat (inceteaza de drept la majorat), teoretic...attorneyatlaw wrote:Odat[ ce a devenit major nu i se mai cuvine pensie de intretinere decat daca o cere expres, prin actiune promovata ulterior implinirii varstei de 18 ani.
O declaratie la notar nu este suficienta. Singura solutie este sa nu fie ridicate sumele respective sau sa se notifice unitatea poprita (angajatorul), care sa respecte dispozitiile instantei, adica sa constate ca a fost atinsa varsta majoratului si sa sisteze plata.
multumesc pt raspuns, nu asta vroiam sa aflu. stiu ca pensia de intretinere se datoreaza conf sentintei pana la majorat. dar daca copilul isi continua studiile, parintii sunt obligati sa-i asigure intretinerea. ma interesa in cazul in care intre parinte si copil ia nastere o conventie in sensul ca dupa implinirea varstei de 18 ani acesta sa nu mai solicite pensie de intretinere. pensia de intretinere se datoreaza doar in cazul in care majorul o solicita si acesta se afla in imposibilitate de a se intretine.
intrebarea era daca majorul poate face o declaratie in fata notarului in care sa mentioneze ca nu are pretentii la intretinere pe perioada studiilor? minorul nu poate renunta la pensia de intretinere pt ca este un drept ocrotit de lege, intrebarea era daca majorul poate. de asemenea, stiu ca pensia de intretinere nu poate face obiectul unei tranzactii.
intrebarea era daca majorul poate face o declaratie in fata notarului in care sa mentioneze ca nu are pretentii la intretinere pe perioada studiilor? minorul nu poate renunta la pensia de intretinere pt ca este un drept ocrotit de lege, intrebarea era daca majorul poate. de asemenea, stiu ca pensia de intretinere nu poate face obiectul unei tranzactii.
Nu prea inteleg intrebarea...anna wrote:intrebarea era daca majorul poate face o declaratie in fata notarului in care sa mentioneze ca nu are pretentii la intretinere pe perioada studiilor?
Pensia nu se datoreaza pur si simplu. Ea trebuie ceruta in instanta si atata timp cat minorul devenit major nu face acest lucru nici nu se plateste. Nu vad de ce ar mai fi nevoie si de o declaratie in fata notarului.
Vorbim de un caz practic sau doar la nivel teoretic?
anna wrote: intrebarea era daca majorul poate face o declaratie in fata notarului in care sa mentioneze ca nu are pretentii la intretinere pe perioada studiilor? minorul nu poate renunta la pensia de intretinere pt ca este un drept ocrotit de lege, intrebarea era daca majorul poate. de asemenea, stiu ca pensia de intretinere nu poate face obiectul unei tranzactii.
daca tot stii raspunsul