Imoral sau legal !

Discutii filosofice pe teme actuale.
Post Reply
Ovidiu

Imoral sau legal !

Post by Ovidiu » 22 Jun 2006, 21:30

Salut, ma framanta o chestiune de etica profesionala, de deontologie daca vreti. Nu pot sa nu observ cum avocatii trec printre zecile de oameni ce asteapta civilizat la usa biroului judecatorului de serviciu, la arhiva, etc, precum schiorii printre jaloanele de pe partie. Si ca sa nu-mi atrag acuze de discriminare profesionala, precizez ca si unii consilieri juridici , mai spreiati, au aceasta practica. Se ridica intrebarea din topic. Este Imoral sau legal?

gavril

Post by gavril » 23 Jun 2006, 00:07

e NESIMTIRE.
e LIPSA de respect pt. colegi si pentru justitialibi
e lipsa celo 7 ani de acasa
e de compatimit

dar nu e nimic ilegal in asta

leustean

Post by leustean » 23 Jun 2006, 06:03

Este curata nesimtire.
Ovidiu, in tara asta nu esti in Finlanda...
Acolo, lumea sta la rand cu 2 metri in spatele tau, ca sa nu cumva sa te simti stanjenit de atingerile inerente sau de ceea ce urmeaza sa discuti si s-ar putea auzi in spate.
La noi, si daca ar exista o linie trasata ca la aeroport cu scrierea "va rugam asteptati dincolo de linie", tot s-ar trece dincolo de ea, lumea s-ar inghesui in spatele tau (asta in cazul in care s-ar hotari sa stea la coada) sau ar proceda ca acesti "ocupati" avocati, trecand pur si simplu in fata.
Parerea mea : ar trebui luati de guler si dati afara.

LUMINITA2006

Post by LUMINITA2006 » 23 Jun 2006, 11:12

Nu vreau sa supar pe nimeni si doresc sa specific faptul ca sunt o persoana care deseori sunt realmente socata de lipsa de civilizatie si bun simt din tara noastra si sunt ultima persoana din lume care as dori sa incurajez astfel de atitudini, dar consider ca trebuie facuta o distinctie la acest subiect: Al. 2 al art. 87 din Hotararea Plenului CSM nr. 387/2005, astfel cum a fost modificat prin Hotararea nr. 352/2006 a aceleeasi institutii, spune: Pentru depunerea cererilor si actelor sau obtinerea de informatii, persoanele interesate se pot adresa, dupa caz, presedintelui instantei sau inlocuitorului acestuia, presedintelui de sectie, judecatorului
de serviciu, biroului de informare si relatii publice sau personalului de la registratura si arhiva. In interesul infaptuirii justitiei, avocatii au prioritate.
Ideea mea era ca, atat timp cat aceasta exercitare a prioritatii prevazuta legislativ nu este abuziva, ea este normala si utila, atat actului de justitie, cat si justitiabililor .

haricleea

Post by haricleea » 23 Jun 2006, 11:23

sunt de acord cu luminita2006 in conditiile in care programul judecatorului de serviciu (si arfivei) coincide cu sedintele de judecata si mi se pare corect ca avocatul care se afla in exercitarea profesiei sa aiba prioritate.
la care se adauga faptul ca un avocat este mult mai expeditiv decat un justitiabil si ar fi pacat sa isi faca treaba de 5 ori mai incet.

mariusms

Post by mariusms » 23 Jun 2006, 11:52

Daca ar fi sa mergem pe principiul de mai sus, atunci ar trebui un judecator de serviciu pentru justitiabili si unul pentru profesionisti.
Dar ce spuneti de urmatoarea situatie (reala din pacate): o doamna a solicitat sa vada dosarul inainte de a se incepe sedinta. A venit un avocat, i-a luat pur si simplu dosarul din mana, spunandu-i pur si simplu ca el este avocat si ca trebuie sa-l vada primul (in plus, era 8 Martie in acea zi). :-x

gavril

Post by gavril » 23 Jun 2006, 14:05

LUMINITA2006 wrote: In interesul infaptuirii justitiei, avocatii au prioritate.
Ideea mea era ca, atat timp cat aceasta exercitare a prioritatii prevazuta legislativ nu este abuziva, ea este normala si utila, atat actului de justitie, cat si justitiabililor .
acesta prevedere e abuziva prin ea insasi si, in acelasi timp, neconstitutionala, dupa parerea mea. :-x :-x

si daca esti consilier juridic .. esti sub avocat, nu ? asa reise de acolo ..

Nu vreau sa supar pe nimeni si doresc sa specific faptul ca sunt o persoana care deseori sunt realmente socata de lipsa de civilizatie si bun simt din tara noastra si sunt ultima persoana din lume care as dori sa incurajez astfel de atitudini, dar consider ca trebuie facuta o distinctie la acest subiect

pe mine chiar m-ai enervat de modul cum ai introdus respectiva prevedere .. [/b]

Ovidiu

Post by Ovidiu » 23 Jun 2006, 15:31

Se pare deci ca este legal,dar si un strop imoral.

Luminita mersi pentru referinta legislativa pe care ai indicat-o, nu stiam de ea. Oricum aceasta " prioritate " ar trebui definita mai mult pentru ca nu sunt putini avocatii care avand un aer ocupat intra cu "celeritate" pentru ca apoi sa stea la taclale pe holurile Tribunalului ore in sir.

In aceste conditii eu cred ca este un abuz si o lipsa de respect acuta fata de ceilalti. Asta ca o paranteza, nu ca chiar ar conta pentru cei ce obisnuiesc sa procedeze astfel, avocati sau CJ, ori ce ar fi.

Pana la urma daca ai atitudinea adecvata lumea crede ca ai tot dreptul sa intri in fata, nu-i asa?

wittmann

Post by wittmann » 23 Jun 2006, 15:47

@ Ovidiu, Gavril, Leustean:

Nu este vorba de nesimtire. Ganditi-va ca un avocat depune pe zi poate doua-trei acte sau merge de cinci ori la arhiva pentru a se interesa de cate un dosar. Ce ar fi sa stea la coada de fiecare data, in timp ce este strigat la sala pentru dosarele unde are termen? Un justititabil isi poate permite sa piarda o zi la coada, un avocat sau un consilier juridic daca s-ar conforma regulii generale nu si-ar mai face deloc munca. Daca ar fi un program de la 9 la 16 cum este in tarile civilizate, iar dosarele s-ar lua la ore dinainte stabilite, ar fi altceva.

Iar in al doilea rand este vorba si de organizarea activitatii de primire de catre instanta. De exemplu, la Judecatoria Galati justitiabilii au program de la 8:30 la 10:30, iar avocatii si consilierii juridici de la 10:30 sa 12:00. Nimeni nu intra in "teritoriul" celuilalt si toata lumea e multumita.

Marius, in ce priveste exemplul tau, sunt de acord.

ildi

Post by ildi » 23 Jun 2006, 16:16

Nu ma pot abtine si musai sa imi dau si eu cu parerea, nu de alta, dar in scurta mea cariera de avocat, cel mai si cel mai tare m-a socat haosul si nesimtirea avocatilor de la arhiva, mai putin la registratura.
Despre Cartea funciara nu vreau sa vorbesc, acolo e apogeul nesimtirii!!!

Pot fi de acord, si e in interesul meu, cu prioritatea avocatului vs. public, asta in unele situatii, insa atunci cand dupa o ora de stat cuminte si disciplinata la rand, cu speranta ca ajung si eu sa studiez un dosar, vine un confrate cu tupeu maxim si "omisso medio" (bine scriu? :lol: ), cere 10 dosare (dintre care 2 se afla in pivnita) si doreste copii xerox dupa toate anexele....
Tare ma simt prost.

Mai mult, mi s-a chiar reprosat, ca nu am tupeu si am nevoie daca vreau sa reusesc in profesie.
Si daca tot veni vorba, chiar tupeul face din om avocat? :(

minodora

Post by minodora » 23 Jun 2006, 16:43

Sunt de acord cu Marius si cu Wittman.
Sunt la cozi la Arhivaaaaa si sunt atatea arhive pentru fiecare sector incat este foarte greu sa te imparti si la consultat dosare, informatii despre dosar, depunere si instanta.
Mai te nimeresti si cu un judecator pe care-l rogi sa lase dosarul mai la urma ca mai ai un dosar la alta instanta si te mai ia si in suturi ca nu-i obligat sa-si faca programul dupa al tau.
Dar nu contest ca nu sunt si avocati care sar calul.

P.S. Marius, mie mi s-a intamplat invers un justiabil sa nu vrea sa-mi dea dosarul. :lol:

leustean

Post by leustean » 23 Jun 2006, 16:47

Nicidecum tupeul, Ildi.
Dar, daca ar fi sa discutam pe tema tupeului si a rolului acestuia in societatea contemporana, nu am mai sfarsi acest topic niciodata.
Asa cum se prcedeaza la Galati mi se pare foarte corect, numai ca nu se procedeaza peste tot la fel.
Pe de alta parte, Ovidiu, initiatorul topicului, vorbeste despre o discriminare a consilierilor juridici in fata avocatilor, ceea ce este din nou o greseala : si lor ar trebui sa li se aplice regulile avocatilor.
Nu am nimic impotriva parerilor exprimate aici, dar uneori cred ca ar trebui sa facem abstractie de tagma din care facem parte, ca sa putem vedea de ce sufera.
Altfel, parerile ar fi alterate de excesivul subiectivism.

Post Reply