evacuare sot turbulent

Familiei
Post Reply
indian

evacuare sot turbulent

Post by indian » 19 Jun 2006, 16:29

Am formulat cerere de chemare in judecata pt desfacerea casatoriei si partaj.
Sotul este f violent, am certificate mai vechi de la de la IML (2005).
Datorita atitudinii violente a sotului meu, am fost nevoita sa imi iau copii si sa plec la o ruda.
In ce temei pot solicita evacuarea sotului turbulent din apartamentul in care acum a ramas singur ?
Pot solicita acest lucru in cererea de divort, ca o cerere subsidiara, sau fac o actiune distincta si apoi si o cerere pe calea ordonantei presedintiale ?

norocel

Post by norocel » 19 Jun 2006, 16:43

Vezi Legea nr. 217/2003 privind violenta in familie.

leustean

Post by leustean » 19 Jun 2006, 18:06

In cadrul Legii 217/2003 poti cere protectie din partea autoritatilor, in cazul in care nu mai ai unde sa te refugiezi.
Legea 217/2003 vine in ajutorul familiilor aflate in aceasta situatie cu masuri de ordin social si administrativ (sint si cateva masuri ce sint prevazute a fi dispuse de catre instanta, dar cu incidenta in domeniul dreptului penal, ceva ce este de altfel enuntat si de Codul de procedura penala). Serviciile de asistenta in domeniu le gasesti in cadrul Primariei. De acolo poti obtine informatii, banuiesc.
Dar ele nu iti vor evacua sotul tulburent. Numai tu o poti cere, daca vei considera ca aceasta masura este absolut necesara si nu se mai poate rezolva nimic in situatia voastra familiala.
Poti apela si la acestea si se poate ajunge chiar la o mediere intre tine si sotul tau, dar daca vei considera ca este necesara direct evacuarea sotului, nimic nu te impiedica sa o faci.
Exista centre create pentru primirea persoanelor aflate in aceasta situatie.
Dar, entru a-l evacua, o poti cere pe calea ordonantei presedintiale. Masura se poate dispune pana al pronuntarea divortului, daca justifici violenta (martori, certificate medico-legale) si arati ca ai nevoie urgenta de a te reintoarce in casa ta. De asemenea, trebuie sa ceri evacuarea si pe calea cererii de divort (in cazul in care aceasta se judeca DUPA solutionarea cererii de ordonanta presedintiala), ca masura sa ramana definitiva (pe calea ordonantei presedintiale masura este doar provizorie).
De asemenea, este de precizat ca poti cere evacurea si daca nu introduci cererea de divort (sint cazuri exceptionale cand astfel de cereri se admit).

Interesul tau si interesul copiilor este prin urmare acela de a locui in casa lor, nu in casa rudei voastre si acest interes trebuie dovedit.
Pe de alta parte, stati cu chirie in acel imobil sau sinteti proprietari?
Si, daca sinteti chiriasi, de la cine ati inchiriat?
Prezinta relevanta pentru indicarea temeiului de drept.
Dar, chiar si fara aceasta indicare a temeiului de drept, te poti adresa instantei, fie pe calea ordonantei presedintiale, fie pe calea dreptului comun (sau pe amandoua caile), cerand reintegrarea ta si a copiilor alungati din locuinta pe de o parte si evacuarea sotului din aceeasi locuinta, pentru imposibila convietuire.

indian

Post by indian » 19 Jun 2006, 19:07

Este vorba despre o cunostinta, platesc chirie, dar nu am incheiat contract de inchiriere. Este poveste de 3 zile. Dar, are importanta in ceea ce priveste temeiul de drept ?

leustean

Post by leustean » 20 Jun 2006, 05:37

Dupa cum am spus, nu are. Instanta oricum iti va califica cererea.
Dar ceea ce spui acum este deosebit de importanta : faptul ca nu exista un contract de inchiriere.
In aceasta situatie, daca nu ai incheiat un contract de inchiriere, este necesar ca proprietarul sa introduca actiunea.
Respectiv, cunostinta ta in casa careia ati stat pana acum sa o faca.
Aceasta cunostinta va trebui sa ceara evacurea sotului tau, pe temeiul Legii 114/1996.
Inca un lucru : cere-i cunostintei ca, in situatia in care te afli, sa iti incheie tie si copiilor tai un contract de inchiriere. Vei fi titular de contract si, alaturi de tine, trece-i doar pe copii, ca persoane impreuna cu care locuiesti.
Dar sotul nu ti-l vei putea evacua tu, repet, pentru ca nu ai contract.
Imprejurarea ca ai un contract iti va fi de folos in divort, pentru incredintarea copiilor.

Post Reply