partaj

Familiei
Post Reply
LadyDi

partaj

Post by LadyDi » 16 Jun 2006, 22:35

Buna, am nevoie de ajutor intr-un proces de partaj bunuri comune.In cazul in care nu am posibilitati financiare pot apela la un avocat din oficiu sau avocatul poporului? Este vorba de un apart. plus bunuri comune.Expertiza s-a facut in lipsa mea,iar eu nu am semnat procesul verbal incheiat de expert,a semnat sora mea care nu avea procura legalizata pt.a semna in locul meu.Pot cere o contraexpertiza in cazul in s-a dat o sentinta, am facut recurs precum eu cedez apart.plus bunurile fostului sot,a facut si el recurs cerand acelasi lucru,s-au respins recursurile, iar acum fostul sot a facut un nou recurs in care cere rejudecarea dosarului la Tribunal.Apartamentul a fost al parintilor mei, dar s-a incheiat contr.de vanz.-cumparare pe numele meu si al fostului sot,parintii mei au semnat contr.dar nu au primit nici un ban de la noi.In contr.este specificat ca se vinde "fiicei si ginerelui" acest apart.Cum pot dovedi ca e o donatie.Precizez ca am avut un avocat care a profitat de mine si mi-a promis marea cu sarea. dar...mi-a luat banii si atat.Trebuie sa ma descurc singura cu cei doi copii.Fostul sot vrea si a promis ca ma va scoate din casa cu cei doi copii, situatie in care acesta are 5 luni de cand n-a mai platit pensie intretinere,chiar daca el are posibilitati financiare excelente, avand m.multe firme.Va rog dati-mi un sfat ca am ajuns la capatul puterilor.Multumesc!

norocel

Post by norocel » 17 Jun 2006, 09:28

In civil, asistenta juridica gratuita este reglementata de urmatoarele articole din Codul de pr. civila:

ART. 74
Cel care nu este in stare sa faca fata cheltuielilor unei judecati, fara a primejdui propria sa intretinere sau a familiei sale, poate cere instantei sa-i incuviinteze asistenta judiciara.
ART. 75
(1) Asistenta judiciara cuprinde:
1. acordarea de scutiri, reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru, a timbrului judiciar si a cautiunilor;
2. apararea si asistenta gratuita printr-un avocat delegat de baroul avocatilor.*)
(2) Asistenta judiciara poate fi incuviintata oricand in cursul judecatii, in totul sau numai in parte.
ART. 76
(1) Cererea de asistenta judiciara se face in scris si se depune la instanta de judecata pentru situatiile prevazute la art. 75 alin. 1 pct. 1 sau, dupa caz, la baroul avocatilor pentru situatiile prevazute la art. 75 alin. 1 pct. 2, potrivit legii.
(2) Sumele necesare asistentei judiciare gratuite se stabilesc anual prin legea bugetului de stat*).
ART. 77
(1) Cererea va cuprinde mentiuni privind obiectul si natura procesului pentru care se solicita asistenta, identitatea, domiciliul si starea materiala a solicitantului, atasandu-se, totodata, dovezi scrise despre veniturile sale si despre obligatiile de intretinere sau de plata pe care el le are fata de alte persoane.
(2) Instanta va cerceta cererea, putand solicita in legatura cu aceasta lamuriri si dovezi partilor sau informatii scrise autoritatilor competente.
(3) Asupra cererii instanta se va pronunta, fara dezbateri, prin incheiere data in camera de consiliu.
(4) Cererea impreuna cu incheierea de incuviintare a asistentei prevazute la art. 75 alin. 1 pct. 2 se trimit, de indata, baroului, pentru a proceda la asigurarea asistentei judiciare in cauza, potrivit legii.

ART. 78
(1) Orice parte interesata va putea infatisa oricand instantei dovezi cu privire la situatia reala a celui caruia i s-a incuviintat cererea; asistenta judiciara nu se suspenda in cursul noilor cercetari.
(2) Daca instanta constata ca cererea de asistenta a fost facuta cu rea-credinta, prin ascunderea adevarului, ea poate, prin incheiere, sa oblige partea la plata sumelor datorate. Dispozitiile art. 77 alin. 3 sunt aplicabile.
ART. 79
Incheierile prevazute la art. 77 alin. 3 si la art. 78 alin. 2 nu sunt supuse nici unei cai de atac.
ART. 80
Dreptul la asistenta se stinge prin moartea partii sau prin imbunatatirea starii sale materiale.
ART. 81
(1) Cheltuielile pentru care partea a beneficiat de scutiri sau reduceri prin incuviintarea asistentei judiciare vor fi puse in sarcina celeilalte parti, daca aceasta a cazut in pretentiile sale.
(2) Avocatii desemnati pentru asigurarea apararii si asistentei prevazute la art. 75 alin. 1 pct. 2 au dreptul sa ceara instantei de judecata ca onorariul lor sa fie pus in sarcina celeilalte parti, daca aceasta a cazut in pretentiile sale.
(3)Dispozitivul hotararii cuprinzand obligatia de plata a sumelor prevazute la alin. 1 si 2, precum si incheierea privind obligatia de plata a sumelor prevazute la art. 78 alin. 2 constituie titlu executoriu.
(4) In cazul in care titlul executoriu este temei pentru executarea unei creante bugetare, acesta va fi comunicat din oficiu organelor competente.


2.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests