Societatea X a fost convocata la conciliere de catre societatea creditoare Y. Societatea X nu se prezinta la conciliere, "linistita" fiind ca facturile pe care se bazeaza actinea societatii Y sunt prescrise, fiind emise in perioada 1999-2001. Dar....surpriza!!! Exista o confirmare de sold din partea societatii debitoare din 2004...si din cate stiu eu recunoasterea dreptului facuta de cel in favoarea caruia curge prescriptia intrerupe cursul prescriptiei. La convocarea la conciliere nu s-a atasat si recunoasterea asta de sold si nici nu stiam ca exista (intre timp firma s-a privatizat.....actele s-au mai pierdut)..... Si atunci....ce se poate intampla daca nu au atasat la conciliere un act esential pentru cauza in sine si l-au trimis doar deodata cu cererea de chemare in judecata???? Plus ca am o banuiala ca actul ar fi fals....ce pot sa fac in cazul asta??? Ce pot invoca in fata instantei????
Help repede pls!!!!!
conciliere - need help !!!!!!!!
Daca s-a respectat legea in ceea ce priveste formalitatile de convocare la conciliere, iar paratul n-a dat curs convocarii, se anexeaza la cererea de chemare in judecata dovada ca de la data convocarii au trecut 30 zile.Si se inchide capitolul concilierii in demersul general.
Dar in cod scrie ca reclamantul trebuie sa comunice partii adverse, in scris, pretentiile si sa arate toate actele doveditoare pe care se sprijina.
Pe de alta parte, care e scopul concilierii daca nu tocmai acela de a media cumva conflictul, de a negocia, de a evita justitia?Sa fi vrut Y neaparat judecata cand putea, inca de la conciliere, sa arate ca are "arme"?Sau poate vrea satisfactie ori razbunare...Depinde cine conduce societatile astea si cum de s-au ignorat atata timp ca sa urce acum pe metereze...In comercial, nu-ti permiti pagube si nici nu lasi timpul sa treaca, in mod normal.
Banuiala de fals poate fi inlaturata/confirmata prin expertiza.
Cred ca poate fi aratat instantei ca nu s-a respectat intocmai prevederea legii privind concilierea ( partea cu actele) si ca poate s-a dorit formalizarea acestui demers-adica nu s-a dorit o conciliere reala.
Si e un fine de neprimire.
Dar in cod scrie ca reclamantul trebuie sa comunice partii adverse, in scris, pretentiile si sa arate toate actele doveditoare pe care se sprijina.
Pe de alta parte, care e scopul concilierii daca nu tocmai acela de a media cumva conflictul, de a negocia, de a evita justitia?Sa fi vrut Y neaparat judecata cand putea, inca de la conciliere, sa arate ca are "arme"?Sau poate vrea satisfactie ori razbunare...Depinde cine conduce societatile astea si cum de s-au ignorat atata timp ca sa urce acum pe metereze...In comercial, nu-ti permiti pagube si nici nu lasi timpul sa treaca, in mod normal.
Banuiala de fals poate fi inlaturata/confirmata prin expertiza.
Cred ca poate fi aratat instantei ca nu s-a respectat intocmai prevederea legii privind concilierea ( partea cu actele) si ca poate s-a dorit formalizarea acestui demers-adica nu s-a dorit o conciliere reala.
Si e un fine de neprimire.
Din practica judiciara vazuta pana la acest moment nu am vazut sa se dea vreo importanta faptului ca nu s-au comunicat toate actele pe care isi sutine pretentiile reclamantul odata cu convocarea la conciliere. In nici intr-un caz efecte care sa duca la impiedicarea cursului procesului.
dar, in cazul in care confirmarea de sold e falsificata, singura ta sansa e sa te inscrii in fals impotriva inscrisului respectiv, asta bineinteles dupa ce ai solicitat in instanta comerciala o comparare a originalului respectivului act cu copiile depuse la dosar (verificare de scripte), intrucat expertizele grafologice nu se pot face decat pe original.
O alta discutie ar putea aparea cu privire la persoana care a confirmat din partea debitorului soldului: era sau nu reprezentant al societatii? Confirmarea produce efecte juridice sau nu?
dar, in cazul in care confirmarea de sold e falsificata, singura ta sansa e sa te inscrii in fals impotriva inscrisului respectiv, asta bineinteles dupa ce ai solicitat in instanta comerciala o comparare a originalului respectivului act cu copiile depuse la dosar (verificare de scripte), intrucat expertizele grafologice nu se pot face decat pe original.
O alta discutie ar putea aparea cu privire la persoana care a confirmat din partea debitorului soldului: era sau nu reprezentant al societatii? Confirmarea produce efecte juridice sau nu?